שתף קטע נבחר

עודף מ-200 שקלים: עשרה יינות פרימיום ישראלים

שגיא קופר סוקר עשרה יינות ישראלים איכותיים, לא זולים אבל מאוד חגיגיים, מסכם את תחרות ,אשכול הזהב" ועל הנעשה בתחום האלכוהול העולמי

כרגיל בתקופה זאת של טרם הפסח, אנחנו קונים יין בכמויות לא מעטות, שיאפשרו לנו להמשיך וליהנות מהמשקה החביב במחירי מבצע של טרום חג, גם אחרי תקופת החגים. זאת תמיד הייתה ההתרשמות שלי, ודן ליאור, מנכ"ל החברה הסקוטית אף אישר אותה לאחרונה: לפי הנתונים שלו, כ- 15% מהקניות שנעשות לפני החג הן קניות "אגירה" או שמירה; יינות שמיועדים להתיישנות מסוימת ואנשים קונים מהם במחירים נוחים יחסית, לפני החגים.

 

לא מדובר כאן על יינות של "3 ב-100", למרות ששם אפשר למצוא כמה וכמה עסקאות לא רעות בכלל, אלא יינות שרובם מהמאיון העליון ומעלה: בקבוקי יין שמחירם עולה על 100 שקלים ולפעמים גם על 150 שקלים, או שהם מגרדים את המאה מלמטה. אתם יכולים לעשות את החשבון, אם אתם רוצים בקבוק אחד במאה שקלים, שלישיה או רביעייה, אבל אם בחרתם באופציה הראשונה, כדאי לראות מה אפשר להשיג בה.

 

לקראת החג, ערכנו ב"בקבוק" טעימה ארוכה למדי של יינות כאלה, הן מהבציר הנוכחי, כלומר יינות שנמצאים עכשיו על המדפים, והן מבציר אחד אחורה. בחרתי לקחת רק יינות מיקבים מסחריים, כשרים, וגדולים יחסית, על מנת שיהיו מתאימים לכל שולחן. אלה לא היינות הטובים ביותר בישראל – גם לא בהכרח הטובים ביותר של היקבים האלה – אבל נעשה מאמץ לתת מגוון, גם כזה שיאפשר לשים מהיין על שולחן הסדר ולהתאים אותו לאוכל. זיכרו שמרבית היינות דורשים חדרור הגון לפני הארוחה.  מה שכן, בכל זאת, לפני הרשימה הזאת, שניים-שלושה יינות בסיסיים, בקיצור נמרץ, וגם מיץ ענבים:

 

יקבי ציון, תדהר קריניאן-מרלו 2006, ארז פטיט סירה מרלו וגם – מיץ ענבים

יקב ציון מתחדש, מייצר עכשיו לא מעט יינות יבשים, והוריד מאוד את מינון יינות הקידוש שלו. למעשה 40% מתוצרתו כיום היא יין יבש (הרוב הוא עדיין מיץ ענבים). שווה מאוד לציין שניים מהיינות של היקב: התדהר קריניאן-מרלו 2006 – שמחירו לצרכן הוא 35 שקלים בלבד – ובלנד נוסף, ארז פטיט סירה מרלו (45 שקלים).

 

שני היינות מאוד הפתיעו אותי, גם בצבע ובמופע שלהם, גם באף, שהיה פירותי ועשיר יחסית בשני המקרים, וגם בטעמים. אלה יינות עם גוף ותחושה נעימה בפה, והעיקר – הם מעניינים, אפילו אם הם לא מושלמים, ומחירם סביר בתכלית. אפשר לחוש במעט אלכוהול, אבל לא משהו שמאוד יפריע. היקב גם שינה את התוויות שלו השנה, והחליף את האפור האיום של הדור הקודם בתווית קצת יותר אלגנטית, כך שגם אפשר לשים בקבוק על השולחן ולא להתבייש.

 

אם אתם מחפשים מיץ ענבים מעניין לשולחן הסדר, הרי שאנשי "יקבי ציון" מייצרים מבחר שלם של מיץ ענבים ("תירוש"), ללא חומרים משמרים, מזני ענבים שונים. התווית המובילה שלהם בתחום נקראת "מבית סבא". בניגוד לרוב מיץ הענבים, שממשיך ונשמר במכלים לאורך השנה, עד לביקבוק לפי הצורך, את המיץ הזה הם מייצרים ומבקבקים מיד עם הבציר, אחרי פסטור וללא סינון. התוצאה היא מיץ מאוד מרוכז, טעים ומתוק, שונה מאוד מכל המוצרים המסחריים האחרים. אפשר להשיג רק ברשתות השיווק הדתיות והחרדיות. שווה קפיצה לק"ק בויבריק, כמו שאומרים.

 

יקבי רמת הגולן, גולן קברנה סוביניון 2006

חדש על המדפים ומאוד שווה; הפתעה שכבר הזכרתי במילה וחצי במאמר קודם שלי: הגולן החדש הוא יין מאוד נחמד, מאוזן מאוד, עם משהו gamy באף. הוא נשאר נעים ויציב בכוס לאורך זמן, ומרגישים שנעשתה בו לא מעט השקעה. אם אתם קונים "שישיות" במחירים של מעל 30 שקלים, זה יין מצוין ליום יום, ובטח כיין שיוסיף הרבה לתבשיל טוב. מחיר המדף שלו אמור להיות סביב 49 שקלים. אם תמצאו אותו במסגרת מבצעי החג – שיחקתם אותה.

 

עשרה יינות פרימיום ישראלים

מתוך טעימה של 24 יינות שונים, הנה עשרת היינות הטובים ביותר, ביניהם בולטת נוכחות של יינות מרלו דווקא. למי שאוהבים את סולם ה- 100 לציונים, מפתח ההמרה הוא הציון, כפול 2.5 ועוד חמישים.

 

ברקן אלטיטיוד קברנה סוביניון 624+ בציר 2005

היין עשוי היטב ומתאים לשתיה עכשיו ובשנה הבאה, כשלעצמו או בחיבור לארוחה. יש כאן לא מעט עץ, אבל זהו יין טוב בעל פה מעניין. (14.6/20) 120 שקלים.

 

דלתון מרלו כרם מירון 2005

זהו מרלו יפה ומעניין. מנטה, קצת עץ, מתיקות ושוב טבק. גם זה יין טוב, לשתיה עכשיו או בשנה הבאה. (14.6/20) 120 שקלים.

 

רמת הגולן ירדן אורטל מרלו 2004

היין עדיין סגור ובתחילת הדרך, אבל הוא מוציא מיד הרבה מאוד עץ – חידודי עיפרון, בעיקר – ואז פרי אדום-סגול מתוק - דובדבנים, קצת אקליפטוס. הוא מעט אלכוהולי באף. בפה הוא בעל גוף בינוני, חומציות מאוזנת, טאנינים טובים, מאוד אלגנטיים ומבנה כללי טוב. בסיומת מורגש מאוד העץ. יום אחרי הטעימה הראשונה היין עדיין שומר על המבנה הטאני שלו. תחושת העץ קצת יורדת והפרי עולה, אבל הוא עדיין מאוד "עתיר עץ". (14.7/20). כ-150 שקלים לצרכן.

 

בנימינה קברנה סוביניון ספיישל ריזרב 2004

יין מפתיע – במיוחד לאור מחירו הסביר ויותר. בעל אף של פרי בשל מצד אחד, עם שמץ ירקרקות מאידך. בפה הוא בעל גוף יפה, מלא, וסיומת שיש בה שמץ של אלכוהוליות. לו רק היה קצת יותר טאני, היה מדורג גבוה הרבה יותר (14.8/20) כ-70 שקלים (בלבד).

 

רקנאטי סירה ריזרב 2005

סירה מאוד אופייני ומאוד מוצלח. יש בו ארומות של בשר, קלייה, פרחים, והכל מתערבב בחינניות רבה. הפגם הגדול שלו הוא מרכז הפה, שקצת חסר והופך את הפה לחלש, בהשוואה לאף. טאנינים טובים, סיומת ארוכה. יין בהחלט "שווה". (14.9/20) כ-70 שקלים (בלבד).

 

כרמל קאיומי שיראז 2004

לא מבריק, אבל יין יפה מאוד, בעל צבע סגול אטום. יש בו פרחים מצד אחד, וארומות "אדמתיות" של גומי, Tar ואספלט. הסיכום הוא של יין טוב, מיוחד ונעים, עם פוטנציאל לשמירה של שנתיים לפחות. (15/20) כ-90 שקלים.

 

ברקן מרלו סופירייר 2004

יופי של יין! מהיינות היותר אלגנטיים שטעמתי במסגרת הטעימה הזאת, ומאלה שיש להם עדיין פוטנציאל טוב להתיישנות. ארומות של פרחים ובייקון, גוף חלק וטוב עם טאניות טובה. הסיומת ארוכה וטובה. הניחו אותו לשנתיים נוספות, לפחות, או שתו ממנו לאחר חידרור טוב, כבר הפסח הזה. (15.3/20) כ-160 שקלים.

 

בנימינה חושן קברנה סוביניון (תרשיש) 2004

היין הזה עשוי על הצד המתקתק של יינות ישראלים ולמרות זאת הוא טוב. יש בו די הרבה עץ, מתיקות של וניל ופרי בשל. גם בפה, הוא משרה תחושה של מתיקות במתקפה. טאנינים טובים וסיומת מתובלת וטובה. זה בהחלט "עולם חדש", בודאי בהשוואה למרלו המצוין של ברקן, שסגנונו שונה. (15.5/20) כ-100 שקלים (יצא עכשיו בציר 2005).

 

יקבי רמת הגולן, ירדן קברנה סוביניון 2004

שחור ממש, inky, עם פרי שחור כהה באף, משהו ירקרק ואז דובדבנים, מלווים באנימליות, שלצד תחושת פרי מתוק היא ממשיכה גם בפה. האחרון חסר קצת במרכז, אבל רק מעט. הסיומת טובה, מתובלת, עם טאנינים טובים. (15.5/20). כ-115 שקלים.

 

כרמל לימיטד אדישן 2004

צבע טוב ומראה כללי יפה. האף פירותי, כבד ו"אפל". שזיפים ומנטה, יחד עם גווני קפה, משחקים פה בערבוביה. קצת יותר מדי טאני, בטח בהשוואה ליינות אחרים משנה זאת, אבל מאוד יכול להיות שדווקא הטאניות הזאת היא שתחזיק אותו יפה גם בשנתיים-שלוש הבאות. (15.8/20) 155 שקלים.

  

שגיא קופר עורך את אתר היין והאלכוהול "בקבוק "

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים