שתף קטע נבחר

משרד הבריאות ממליץ: תוספת ויטמין D לבני 65 ומעלה

הנחיה חדשה שהועברה לרופאי המשפחה ממליצה על תוספת ויטמין D במינון גבוה למבוגרים מעל גיל 65. מומחית: "מכל הוויטמינים, ויטמין D הוא מועיל ובכל גיל, במיוחד בגיל המבוגר"

זמן רב ידוע שויטמין D הנוצר בגוף בעקבות חשיפה לשמש, יעיל למניעת מגוון מחלות ובמיוחד בריחת סידן. כעת הוציאו ההסתדרות הרפואית ומשרד הבריאות הנחיה חדשה: לתת תוספת ויטמין D לכל בני 65 ומעלה, ובמינון גבוה מהרגיל. ההנחיות החדשות הועברו באחרונה לרופאי המשפחה בישראל.

 

בהנחיה החדשה נמסר כי מינונים נמוכים של ויטמין D לא נמצאו יעילים מספיק למניעת שברים. מנגד, מינונים גבוהים של הוויטמינים לא גרמו כל נזק. לכן ההמלצה כיום היא מתן ויטמין D במינון של 800 עד 1,000 יחידות בינלאומיות

 ליום, לכל האוכלוסיה מגיל 65 ובהתאם למרכיבי התזונה שלהם ומידת החשיפה לשמש, למניעת אוסטאופורוזיס ושברים.

 

"ויטמין D מועיל מכל הוויטמינים, ובכל גיל", אומרת ל-ynet פרופ' חוה טבנקין, ראש המחלקה לרפואה משפחה בביה"ח העמק. "הוויטמין נוצר באמצעות השמש, ומבוגרים כבר כמעט ולא רואים שמש, וגם כשיש חשיפה, הויטמין D הלא אקטיבי אינו הופך לאקטיבי. תוספת הויטמין עוזרת למניעת האוסטאופורוזיס. הויטמין הזה עוזר בכל גיל, אבל מסתבר שבגיל מבוגר הכמות הנדרשת היא אפילו עד אלף יחידות בינלאומיות ביום".

 

על אף השמש הקופחת

ויטמין D הוא חבר במשפחת ויטמינים מסיסים בשומן, עליהם נמנים גם ויטמין A, E ו-K. הויטמין מגביר את ספיגת הסידן והזרחן מהמעי והעברתם לעצמות, והוא חיוני לבניית העצמות והשיניים. מחקרים הראו שויטמין D יעיל במיוחד בקרב קשישים: הוא מונע שברים בעצמות, מקטין את שיעור נפילות השיניים, משפר את תפקוד השרירים ומקטין את הסיכון לסרטן המעי ולסרטן הערמונית. הויטמין מופיע בשתי צורות : האחת – צורה בלתי פעילה בגוף הקרויה ויטמין D2 והשניה, הצורה הפעילה - ויטמין D3. הצורה הפעילה - ויטמין D3, נוצרת מפעולת קרני השמש על העור. מחסור בויטמין D בגלל תזונה לקויה או חשיפה לא מספקת לשמש גורם להתפתחות מחלת הרככת.

 

על אף שישראל היא מדינה שטופת שמש, הראו מחקרים מהשנים האחרונות כי שליש מהתושבים סובלים ממחסור בויטמין D. מחקר שנערך בבית החולים איכילוב וכלל 341 נשים תושבות גוש דן מצא מחסור אצל 30 אחוז מהנבדקות. המחסור היה גבוה כפליים אצל נשים מהמגזר החרדי. בדיקה נוספת בבית החולים רמב"ם מצא מחסור בויטמין D אצל כ-30% מהפונים ובקרב מחצית מהמאושפזות במחלקה האורתופדית שלקו בשבר בצוואר הירך, השכיח במחלת האוסטאופורוזיס.

 

בנוסף לקשישים, סובלים ממחסור בוויטמין D גם צעירים העובדים במקומות סגורים ודתיים הנוהגים לכסות את רוב גופם. גם אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר קיים סיכון למחסור בויטמין, שכן הוא נוטה לשקוע בשומן העודף במקום להתפזר בגוף דרך מחזור הדם.

 

הסיבות למחסור שנצפה הן צריכה לא מספיקה של מאכלים המכילים ויטמין D (כגון דגים, פטריות ומוצרי חלב מועשרים), חשיפה מועטה יחסית לקרניים אולטרה סגוליות של השמש, וכן ירידה ביכולת העור לייצר את הויטמין.

 

סיכום של 18 מחקרים אקראיים שבדקו קשר בין סך תמותה ותוספת ויטמין D מצא כי מתן ויטמין D קשור בירידה בתמותה. מסיבה זו, הוצאה ההנחיה החדשה לרופאי המשפחה לפיה יש מקום לשקול המלצה למתן ויטמין D לכלל האוכלוסיה הבוגרת. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למרות השמש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים