שתף קטע נבחר

טיפול גנטי מהפכני החזיר ראייה לארבעה עיוורים

חוקרים מבריטניה ומארצות-הברית הצליחו להשיב ראייה לארבעה עיוורים לאחר שביצעו בעיניהם החלפת גנים: הגנים החולים הוחלפו בגנים בריאים שהוזרקו לחלק האחורי של העין. פריצת הדרך עשויה להשיב ראייה להמוני סובלים מבעיות בראייה

תקווה חדשה למיליוני עיוורים ברחבי העולם. טיפול גנטי שנערך בבריטניה הצליח להשיב ראייה לארבעה עיוורים, שדיווחו על שיפור משמעותי בראייה לאחר שגנים בריאים הוזרקו לעיניהם. בתוך שנתיים ניתן יהיה להשתמש בשיטה החדשנית ולטפל בסובלים ממחלות תורשתיות של הרשתית. בתוך חמש שנים ניתן יהיה לבחון אותה אצל אלה הסובלים ממחלת ניוון הרשתית.

 

 

הניסוי נערך על-ידי מדעני המכון לחקר העין שב- College of London. סטיבן הווארת, סטודנט בן 18, סבל ממחלת עיניים נדירה הקרויה "אמאורוזיס מולדת" המתחילה להשפיע על הראייה בשנות הילדות המוקדמות וגורמת לעיוורון מוחלט בשנות העשרים או השלושים לחיים. נכון להיום אין כל טיפול למחלה.  


 סטיבן הווארת. רואה עכשיו גם בחושך (צילום: AP)

 

הווארת איבד כל יכולת לראות בלילה, כמו גם את הראייה ההיקפית. לאחר הניתוח שנמשך שעתיים הוא זכה בשיפור משמעותי. "אני רואה הרבה יותר טוב כשחשוך או כשאין מספיק תאורה", אמר בראיון לעיתוני בריטניה, "זה שינוי קטן, אבל הבדל גדול".

 

ראש צוות החוקרים, פרופ' רובין אלי, אמר כי השיפור הוא משמעותי: "זה הרבה יותר ממה שציפינו בשלב הזה. זו התקדמות משמעותית לתחום, שבו אנו מקווים שניתן יהיה לטפל בעוד עשרות סוגי עיוורון תורשתי".

 

גנים תקינים במקום תאים פגומים

וכך זה בוצע: תאים פגומים ברשתית העין החולה הפריעו להבחין באור. החוקרים נטלו העתקים של הגנים, בתצורתם התקינה, ארזו אותם בתוך נגיפים מיוחדים והזריקו אותם לרשתית הנמצאת באחורי העין. הנגיפים חדרו לתוך תאי הרשתית ושחררו את הגנים התקינים, מה שהביא לשיפור הראייה.

 


 טיפול גנטי. הגנים החלופיים נעטפו בנגיף שהחדיר אותם לתאים הפגומים

 

במקביל לצוות הבריטי, ערך צוות חוקרים אמריקני מאוניברסיטת פנסילבניה ניתוח השתלת גנים שני בשלושה מטופלים. על פי כתב העת, הניתוח עבר אף הוא בהצלחה והחולים דיווחו על שיפור בראייה.

 

כתב העת הרפואי New England , בו פורסמו הניסויים, דיווח כי הטיפול למחלה הנדירה יהיה זמין למטופלים בתוך כשנתיים. החוקרים מעריכים כי בתוך שלוש עד חמש שנים ניתן יהיה לטפל באמצעותו גם במחלת ניוון הרשתית, ממנה סובלים

 

מחלת ה-AMD פוגעת במקולה, אותו איזור ברשתית האחראי על מיקוד הראיה. בגלל השכיחות הגבוהה שלה, מהווה המחלה את הסיבה העיקרית לליקויי ראיה ולעיוורון בקרב מבוגרים מהגיל השלישי. היא אינה גורמת לכאבים ולעתים ההידרדרות כלל אינה מורגשת. החולים מתקשים לבצע פעולות חיוניות כמו קריאה, כתיבה, צפייה בטלוויזיה, וגם יכולתם לנוע בחופשיות ממקום למקום נפגעת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטיבן הווארת. שיפור בראייה
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים