שתף קטע נבחר

לזכור ולא לשכוח: יער הקדושים בהרי ירושלים

בהרי יהודה נמצא יער הקדושים שבו ניטעו שישה מיליון עצים, שהם מפעל אדיר של נרות נשמה ירוקי עד. בליבו של היער ניצבת אנדרטת "גווילי האש" המספרת את קורות עם ישראל מימי המרד נגד הרומאים ועד קום המדינה. מטיילים וזוכרים

בהרי פרוזדור ירושלים הגולשים לנחל כסלון נטעה קרן קימת לישראל יער שהוא גלעד לקרבנות השואה. שישה מיליון עצי היער הם מפעל אדיר של נרות נשמה ירוקי עד, לזכרם של ששת מיליוני בני עמנו שנספו במלחמת העולם השנייה.

  

בלב יער הקדושים ניצבת אנדרטת "גווילי האש" המרשימה, כשני גווילי ספר תורה. גוויל אחד מספר על קורות עם ישראל מן החורבן בימי המרד נגד הרומאים ועד לימי השואה. גוויל שני - מתאר את התקומה, העלייה, מלחמת העצמאות ואת הקמת מדינת ישראל. לאורך דרכי היער מוצבים שלטים לזכרן של קהילות יהודיות, שחלקן הושמדו במחנות ההשמדה.

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: הרי יהודה

 

גודל היער: כ-18 אלף דונם

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה

 

אורך המסלול: 2.5 ק"מ מאנדרטת גווילי האש ועד למערת הקדושים (מסומן בכחול, נקרא גם שביל בראון). במהלך ההליכה חוצים את כביש 395 (בחניון קונטיני) אל המערה. כיוון שלא מדובר במסלול מעגלי, כדאי לדאוג לרכב נוסף בקצה המסלול.

 

משך הסיור ודרגת קושי: 3 שעות הליכה, בינונית עד קשה (ההליכה היא בירידה תלולה)

 

חניוני נופש: חניון אנדרטת גווילי האש, חניון מערת הקדושים חניון עמוס ונתן קונטיני (על כביש 395)

 

התאמה למוגבלים בתנועה: אנדרטת גווילי האש נגישה לכיסאות גלגלים, כמו גם חניון מערת הקדושים. 


(צילומים: ארכיון הצילומים של קק"ל) 

 

יוצאים לדרך

תחילה נספר על היער. יער הקדושים ניטע בתרומת ארגון "בני ברית" והוא משתרע ממזרח לכביש שער הגיא - בית שמש (כביש מס' 38) ומצפון לכביש צומת אשתאול - צובה (כביש מס' 395). גובהו כ-600 מטרים מעל לפני הים, ובו משתלבים עצי היער הנטועים: אורן, ברוש, איקליפטוס וחרוב; עם עצי החורש הטבעי הגדלים באזור: אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, וליבנה רפואי המשגשגים בפינות היער.

 

בקיץ אפשר למצוא כאן מפלט מחום היום ובאביב נהנים המבקרים מהשפע האדיר של צמחי הבר, המקשט את היער בשלל צבעים. במיוחד בולטים שיחי הלוטם המרווני בפרחיהם הלבנים והגדולים ושיחי המרווה המשולשת בפרחיהם הוורודים והעדינים. במקומות המוצלים אפשר לפגוש עצי יער הנושאים צמחי מטפס: קיסוסית קוצנית, שגבעוליה הקוצניים נושאים עלים נאים דמויי לב.

 

אנו נתחיל את המסלול הרגלי מהר שמשון, באנדרטת "גווילי האש". האנדרטה, פרי יצירתו של הפסל, נתן יעקב רפופורט, הוצבה ביער על ידי קרן קימת לישראל בשנת 1968. היא בנויה בצורה של שני גווילי ספר תורה העשויים מברונזה, גובהה 8.5 מטר ומשקלה כ-12 טון.

 

בגוויל אחד רואים תבליט ארוך ומפורט המספר על קורות עם ישראל מן החורבן בימי המרד נגד הרומאים ועד לימי השואה. הגוויל השני מתאר את התקומה, העלייה, מלחמת העצמאות ואת הקמת מדינת ישראל.

  

כדאי להתעכב על כמה פרטים בגוויל החורבן (הימני). בקטע מסוים אפשר לראות את יאנוש קורצ'ק, רופא הילדים והסופר, נושא בידיו ילדה, ילדה אחרת מסתתרת מאחורי גבו וילדים נוספים סובבים אותו. כדאי להקיף את האנדרטה בסבלנות, כדי לעמוד על פרטיה ולבחון את שלל הדמויות והתמונות שנועדו לייצג את פניו הרבים של עם ישראל. אם הגעתם עם ילדים זו הזדמנות נהדרת לספר להם את תולדות עם ישראל, ולהסביר להם על פרטים מסוימים בתבליט.

  

בגוויל השני מוצגת ישראל והקמתה, החל במלחמת העצמאות ועד שחרור ירושלים במלחמת ששת הימים. שוב תמונת קרב אך אווירה שונה. חייל נפרד מאשה ויוצא לקרב, עולה חדש מקבל נשק ונפטר מתרמיל נדודיו. תמונות מלחמה, וכמו בצילום הידוע: צנחן בוכה ליד הכותל. הגליל השני מסתיים בסיפור בתנועה כלפי מעלה: מנורה נישאת בתהלוכת ניצחון, כמין "תשובה" לסצנה שעל שער טיטוס: נטילת המנורה על ידי החיילים רומיים. מעל אבני הכותל מרחפת דמות דוד המלך ואליהו הנביא. ניתן למצוא שלל סמלי יישוב הארץ: מגדל מים, עצי תפוז, עץ זית, ילד ובידו אשכול ענבים.

  

מהאנדרטה מתחיל הטיול הרגלי, בשביל הקרוי גם שביל בראון (מסומן בכחול). זכרו – רצוי להשאיר רכב אחד בסוף המסלול.


טקס חנוכת היער  

 

אנו נצא מכאן לסיור רגלי, שאורכו כ-2.5 ק"מ, אל מערת הקדושים (המכונה גם מערת בני ברית). מתפתל בין עצי החורש הרבים, וכמעט מכל עיקול יש נקודת תצפית יפה על נחל כסלון, שחורץ את דרכו בין ההרים התלולים. נחל כסלון הוא אחד הנחלים הגדולים באזור, והערוץ שלו עובר בין הרים שמתנשאים לגובה של כ-600 מטר.

 

ביער עצי אורן, ברוש, איקליפטוס, וניתן לראות בו גם עצי חרוב, אלה ולבנה רפואית. לאורך הדרך ניצבים שלטים לזכרן של קהילות יהודיות, שחלקן הושמדו כמעט לחלוטין כשכל תושביהן הוסעו למחנות ההשמדה. לקראת סוף השביל יש מדרגות. השביל נגמר ברחבה הגדולה בה נמצאת מערת הקדושים. במהלך ההליכה אנו חוצים למעשה את כביש 395 בחניון קונטיני, וממשיכים לרדת עד למערה.

  

מערת הקדושים היא מערה טבעית שהורחבה כדי לשמש מקום התייחדות עם זכר קורבנות השואה. בחזיתה הוסיפה קק"ל רחבה גדולה להתכנסות ושולחנות לפיקניק (המערה סגורה למבקרים).

 

איך מגיעים?

נוסעים בכביש מס' 1, פונים דרומה במחלף שער הגיא לכביש 38 (שער הגיא-בית שמש). מעט לפני צומת אשתאול פונים  שמאלה לדרך עפר מסודרת ליער הקדושים. רכב שטח יכול להיכנס לכיוון המערה. כדי להגיע לאנדרטת "גווילי האש" ממשיכים ופונים שמאלה (מזרחה) בצומת אשתאול לכביש 395 (אל יישובי רמת רזיאל).

 

ממשיכים עד לשילוט שמוביל ימינה לכסלון. בנקודה מסוימת השביל מתפצל לאנדרטת גווילי האש בהתאם לשילוט ( רכב שטח יכול להיכנס לכיוון המערה). נחנה את המכונית ברחבת החנייה בסמוך לאנדרטה ומשם נרד לטיול רגלי. כדאי להשאיר מכונית אחת בסוף המסלול במערת הקדושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יער הקדושים אנדרטה גווילי אש הרי ירושלים
באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל
מומלצים