שתף קטע נבחר

מיאנמר: עלה ל-15 אלף מניין ההרוגים בציקלון

שר החוץ של מיאנמר הודיע כי מספר ההרוגים מפגיעת סופת הציקלון עלה ל-15 אלף, לאחר שמוקדם יותר דווח כי כעשרת אלפים נהרגו בעיר אחת בלבד במדינה. החשש הוא כי מספר ההרוגים הכללי גדול הרבה יותר. בינתיים מצטופפים ניצולי הסופה במנזרים בודהיסטים, ומדווחים על מחסור חמור במי שתיה

מימדי האסון מתבררים: שר החוץ של מיאנמר דיווח הבוקר (שלישי) כי עלה ל-15 אלף מניין ההרוגים מפגיעת סופת הציקלון "נארגיס" שהכתה במדינה בשבת. מוקדם יותר דווח כי כעשרת אלפים בני אדם נהרגו בעיר אחת בלבד במדינה, מה שמעלה את החשש כי מספר ההרוגים הכללי גדול יותר. 

 

לדברי השר, ניאן ווין, הרשויות במדינה עדיין מנסות לאמוד את היקף הנזק באזורים כפריים מרוחקים שנפגעו בסופה, והדרך אליהם שובשה. מוקדם יותר דיווחה הטלוויזיה המקומית כי מספר הנספים בעיר אחת בלבד עומד על עשרת אלפים. "בבוגלאי (עיר במדינה) לבדה נהרגו עשרת אלפים בני אדם", דווח. 

 

שר החוץ של תאילנד, נאפאדול פתמה, אמר כי 30 אלף בני אדם נעדרים בעקבות סופת הציקלון שפגעה במיאנמר. אתמול מסר עמיתו המיאנמרי כי מספר ההרוגים הנוכחי עומד על כעשרת אלפים בני אדם, ו-3,000 בני אדם נוספים מוגדרים נעדרים, מרביתם ככל הנראה באזורים הנמוכים במדינה. מדובר במקומות בהם פגיעת הסופה נחשבת לחמורה מכולן, וכוחות החילוץ טרם הצליחו להגיע אליהם בשל  פגיעות בדרך ותקשורת קלוקלת.


הריסות הסופה בבירה יאנגון

 

הסופה ההרסנית פגעה במדינה בשבת, כשהיא מלווה ברוחות במהירות של עד 120 קמ"ש. מלבד הפגיעות בנפש, גרמה הסופה לנזקים כבדים ביותר לרכוש ולחקלאות, והותירה מאות אלפים ללא קורת גג. צילומי הטלוויזיה המקומית הציגו תמונות של כפרים שלמים ש"נמחקו" מפגיעת הסופות העזות, והחשש הוא שמניין ההרוגים צפוי עוד לעלות.

 

רבים מהניצולים נאלצו להצטופף במקדשים בודהיסטים שסיפקו מקלט לחסרי הבית, בעוד אחרים מצאו עצמם משתרכים בתורים ארוכים כדי לקנות מצרכים בסיסיים כגון מים ונרות, שמחירם הוכפל, לאחר שרשת החשמל בחלקים נרחבים במדינה ניזוקה קשות.

 

אחד מניצולי הציקלון הוא שר לשעבר בממשלת שבדיה, ששהה בעת הפגיעה בפרברי יאנגון וסיפר כי הרוחות העזות ניתקו ממקומם גם עצים ובתים. "עצים תמוטטו, גגות קרסו, והחשמל כבה. היו בתים שפשוט התעופפו ברוח. תיאר.

 

במיאנמר אין מערכת התרעה מפני אסונות טבע, ובניינים רבים במדינה נבנו בצורה חובבנית, מענפי במבוק וחומרים אחרים שלא יכלו לעמוד בפני הרוחות העזות.

 

במדינה החלו להישמע היום קולות היוצאים נגד ממשל החונטה הצבאית, בטענה כי לא עשתה די כדי להגן על האזרחים מפני הסופה ההרסנית. "הממשלה הטעתה אנשים. הם יכלו להזהיר אותנו לגבי חומרת הסופה המתקרבת, כדי שנוכל להתכונן טוב יותר", טען בעל חנות מכולת ביאנגון, הבירה.


תושבים נמלטים מאזורי האסון

 

החונטה הצבאית, הנוטה לדחות את הקהילה הבינלאומית, ביקשה בצעד יוצא דופן סיוע ממדינות העולם בעקבות נזקי אסון הטבע. עם זאת, על אף היענות גורמים רבים, היא מערימה קשיים ותנאים על הדרך בה יתקבל הסיוע ועל כניסת צוותים זרים למדינה.

 

"צוותי האו"ם מוכנים ומזומנים להגיש סיוע לממשלה בעקבות האסון, ברגע בו נקבל היתרי כניסה למדינה", אמרו גורמי סיוע באו"ם. גם ארצות הברית העמידה צוותים שיסיעו לכוחות המקומיים באיתור וחילוץ נפגעים והרוגים מאזורים מוכי אסון, אולם עד כה לא קיבלו אישור כניסה. "נכון לרגע זה, הממשלה במיאנמר לא העניקה לנו אישורי כניסה, דבר המונע מאיתנו להגיש סיוע", אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, תום קייסי.

 

רעייתו של נשיא ארצות הברית, לורה בוש, מתחה היום ביקורת על החונטה בטענה שהיא מכשילה את קבלת הסיוע הבינלאומי להמונים הנזקקים. עם זאת, שגרירות ארצות הברית בבירה יאנגון כבר הודיעה על העברת תרומה מיוחדת בסך 250 אלף דולרים שתועבר לסיוע לנפגעי האסון.

 

צוותי החירום התכנסו בינתיים להערכת מצב בבנגקוק, בירת תאילנד, כדי לנסות ולגבש תוכית פעולה במידה שתתאפשר כניסתם למדינה.

גורמי או"ם רישמיים במיאנמר דיווחו כי יש צורך דחוף במים ובמקלטים עבור חסרי הבית. "מדובר ככל הנראה באסון הטבע ההרסני ביותר בדרום-מזרח אסיה מאז הצונאמי", אמרה לורה בלנק, בכירה בשירוי הסיוע של האו"ם. לדבריה, המשבר ההומניטרי במדינה כרגע חמור ביותר. " ישנם צרכים דחופים רבים כעת, אולם החשוב מכולם הוא מים נקיים", אמרה.

 

גם אנשי האופוזיציה במיאנמר קראו להעברת סיוע דחוף ביותר לתושבי מיאנמר. "הזמן אוזל, המצב דחוף ביותר. אנחנו יודעים כיצד עמנו סובל, אין להם דבר לאכול", אמרו גורמי אופוזיציה השוהים באוטווה, קנדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעת הסופה. המונים נותרו חסרי בית
צילום: AP
נזיר בודהיסטי. מעניקים מקלט
צילום: AP
מומלצים