שתף קטע נבחר

למרות הציקלון: משאל עם על חוקה במיאנמר

על אף ההרס הרב שזרע הציקלון "נארגיס" שגרם למותם של עשרות אלפים - החלה ההצבעה במשאל העם בנוגע לטיוטה לחוקה חדשה במיאנמר (בורמה). על פי השמועות, התוצאה המדוייקת נקבעה כבר מראש

על רקע ההרס והחורבן שגרמה סופת הציקלון "נארגיס" שפגעה השבוע במיאנמר וגרמה למותם של עשרות אלפי בני אדם, החלה הלילה (שבת) ההצבעה במשאל העם בנוגע לטיוטה לחוקה חדשה במדינה. על אף הביקורת, החונטה הצבאית השולטת במדינה החליטה לקיים את משאל העם כמתוכנן, פרט לאזורים שהוכו קשות מהסופה - שם ההצבעה נדחתה בשבועיים.

 

החונטה הצבאית הציגה את הטיוטה לחוקה כחלק מיישום "מפת הדרכים לדמוקרטיה" עליו התחייבה,

אולם רבים במדינה רואים את המהלך כניסיון לחזק את מעמד החונטה השולטת במדינה משנת 1962. בין היתר מבטיחה הטיוטה לחוקה כי הצבא ישלוט ברבע מהמושבים בפרלמנט וכי במצב חירום הנשיא יכול להעביר את כל סמכויותיו לצבא.

 

כמו כן, הטיוטה לחוקה מונעת ממנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י מלהתמודד בבחירות במדינה, מפני שהייתה נשואה לאזרח זר. מפלגתה של סו צ'י, "הליגה הלאומית לדמוקרטיה", ניצחה בבחירות שהתקיימו במדינה ב-1990, אך מועמדותה נפסלה. סו צ'י בילתה 12 מתוך 18 השנים האחרונות במעצר בית. 

 

ארגוני זכויות אדם וקבוצת אנטי-ממשלתיות האשימו את הממשלה במיאנמר בהזנחת קורבנות הציקלון על מנת לקדם את האג'נדה הפוליטית שלה. "אפילו כשמאות אלפים מאזרחיה נאבקים על מקלט בסיסי, מזון וטיפול בריאותי, ממשלת מיאנמר שמה בעדיפות עליונה את אישור החוקה החדשה, מסמך שאמנסטי הבינלאומית רואה כניסיון להחליש את הכבוד לזכויות אדם ולחזק את המשטר הצבאי", נמסר מאמנסטי.

 

תושב ינגון: "זוהי הדאגה האחרונה שלי"

החונטה הודתה אתמול כי היא זקוקה לסיוע בעקבות הציקלון, אך הודיעה כי לא תתיר את כניסתם למדינה של עובדים ומתנדבים של ארגוני סיוע בינלאומיים. זאת על אף שמניין ההרוגים הרשמי במדינה עומד על 22 אלף בני אדם ועל פי הערכות מספר ההרוגים עלול להגיע לכמאה אלף.

 

"במקום להשתמש בכל המשאבים כדי להציל את חיי הנפגעים, הצבא מתרכז בלאשר חוקתית את המשטר הצבאי בבורמה לנצח, באמצעות משאל עם מזוייף", נמסר בהודעה משותפת של ארגוני נזירים וסטודנטים במדינה, שהאיצו באזרחים המתנגדים למשטר הצבאי לסמן X על פתקי ההצבעה שלהם.

 

על פי השמועות במדינה, תוצאות משאל העם כבר נקבעו והתוצאה עליה תכריז החונטה היא 84.6 אחוז לטובת הטיוטה לחוקה.

חבר בלשכת המסחר בינגון, הבירה לשעבר והעיר הגדולה במדינה, אמר כי לא יטריח את עצמו לקלפי מכיוון שהוא יודע מה יהיו התוצאות - ניצחון סוחף. לעומתו, תושב העיר טאנוני שבצפון מזרח המדינה אמר כי יצביע בעד החוקה "בגלל שהרשויות אמרו שאם לא נצביע בעד, הצבא ימשיך לשלוט עוד הרבה זמן".

 

תושב ינגון שאיבד את ביתו בסופה נשמע הרבה פחות אופטימי: "זוהי הדאגה האחרונה שלי. אני קם כל בוקר וחושב איך להשיג מים ומתי לעמוד בתור לדלק". הוא סיפר כי משפחתו מתוגררת כעת במנזר ואין לו אמצעים לתקן את הבית וכלי הרכב שנהרסו כתוצאה מהסופה והוסיף: "אני לא יודע איך להאכיל את שלושת ילדיי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזקי הסופה במיאנמר
צילום: AFP
עץ שפגע בבית בבירה לשעבר ינגון
צילום: AP
מומלצים