שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

לא נפסיק לשיר: מקהלות בארץ ישראל ב'

שלמה קפלן היה ממניחי היסוד למוזיקה המקהלתית בארץ ישראל. החל מסוף שנות העשרים הוא הקים מקהלות וגם ניצח עליהן. בשנות החמישים הוא ריכז את נושא המקהלות בארץ ופעל לקידום המוזיקה הישראלית. כתבה שנייה בסדרה

שלמה קפלן (1908-1974), ממניחי היסוד של המוזיקה המקהלתית בישראל, נולד ברוסיה ועלה לארץ בשנת 1927. בשבוע שעבר התחלנו להביא תצלומים מחייו ומפועלן של מקהלות בארץ בשנות ה-30 עד ה-50.

 

בתחילת שנות החמישים מונה קפלן למנהל המדור למוזיקה בוועד הפועל של ההסתדרות. בתפקיד זה ריכז את הפעילות המקהלתית בארץ וקידם את שירת המקהלה בכל ההתיישבות העובדת. כאיש ארגוני, פעל ללא לאות לפיתוח המוזיקה הישראלית והעמיד דורות של מנצחי מקהלות ואוהבי מוזיקה, בנוסף על היותו אמן דגול בפני עצמו.

 

השבוע נמשיך בסדרת התמונות מחיי הקהילה המוזיקלית של הימים ההם. 


1. אהרון צבי פרופס (גרישה) 1904-78, בתצלום מצד ימין, נתפס בצעירותו בליטא לרעיונותיו של ז'בוטינסקי והקים את תנועת הנוער בית"ר (נקרא גם הבית"רי הראשון). הוא עלה לארץ 1939 ועקב פעילותו נרדף על ידי הבריטים ונמלט זמנית לארצות הברית. 

 

פרופס לא עבר כל הכשרה מוזיקאלית אבל האמין שהזמרה חוצה גבולות וכך הקים עוד בשנת 1935 את אגודת "הזמיר" שבה היו חברות מקהלות יהודיות מפולין ומתל אביב. בשנת 1952, יחד עם שלמה קפלן, איש תנועת העבודה, יסדו את הזמרייה הראשונה - התכנסות של מקהלות יהודיות מכל העולם לכנס שירה בארץ ישראל.

 

פרופס חיפש כלי מוזיקלי ייחודי שייצג את עם ישראל עוד מתקופת המקרא וכך ייסד את תחרות הנבל הבינלאומית הנמשכת עד ימינו. בשנת 1961 היה זה פרופס שייסד את פסטיבל ישראל הראשון בתיאטרון קיסריה. התצלום נעשה בביתו של שלמה קפלן ובו נראים משה שרת, שלמה קפלן והמלחין עמנואל (פוגצ'וב) עמירן.

 


2. א.צ. פרופס, יוזם הזמרייה, עם המנהל המוזיקלי שלמה קפלן. לידם לאה חובוש מקיבוץ עין דור

 


3. קורס מנצחי מקהלות בארגון של הסתדרות העובדים. במרכז התמונה משה ביק (1899-1980), איש גדוד העבודה אשר הקים צוותי נגינה ושירה מבין חבריו בגדוד לאחר שעות העבודה הקשה במחצבות ובכבישים בעמק. כל שנותיו בארץ ישראל  הקים וארגן בצפון הארץ מקהלות, צוותי נגינה, הכשרה מוזיקלית וכנסי זמרה ונגינה. חיבר וכתב שירים רבים בינם "נבנה ארצנו", "שיר לעמק שיר להר" ועוד רבים אחרים.

 


4. בביתו של שלמה קפלן. מימין: משה ביק, שלמה קפלן, משה שרת ומירה (רוזנבליט) פיין

 


5. מקהלת פתח תקווה עליה ניצח שלמה, לפנים סמל המקהלה עם הכיתוב: מקהלת הפועלים שע"י ועדה"ת פתח תקווה

 


6. בשנת 1949 חוגגים בקיבוץ מזרע מחצית היובל. שלמה קפלן ארגן וניצח על מקהלת הקיבוץ. סיסמא: "בכח הרעיון והמאמץ החלוצי הגענו הלום"

  


7. שלמה בחזרה כללית לקראת הזמרייה השנייה 1958, בהיכל התרבות תל אביב עוד בטרם נסתיימה בנייתו

 


8. חברי המקהלות של הזמרייה הראשונה (1952) מטיילים בירושלים

 


9. מפגש אנשי מקהלות בבית ליסין בהדרכת המנצח רוברט שאו

 


10. "הורה יטבתה", מילים ומנגינה: עמנואל זמיר. מוקדש לגרעין התנועה המאוחדת בחג איזרוח היאחזות הנח"ל עין רדיאן לקיבוץ יטבתה, 1957

 


11. קורס מנצחי מקהלות. מזוהים: שלמה קפלן, גארי ברטיני, טוטו מקיבוץ דליה אברהם תלמי (בוז'יק) מקיבוץ מרחביה. גולשים המזהים דמויות נוספות, מוזמנים לעדכן בתגובות

  


12. כנס מקהלות. מימין: יהודה שרת, שלמה קפלן, פרנק פלג

 


13. הצ'לן פאבלו קזלס ואשתו, המלחין צבי אבני ושלמה קפלן, 1961

  


14. מקהלת רינת נוסעת לפריז בשנת 1956 וזוכה במקום ראשון בתחרות מקהלות. בתצלום: בדרך על סיפון האוניה קפטיין האוניה חודרוב, מימינו שלמה קפלן, משמאלו המנצח גארי ברתיני

 


15. שלמה עם בנו אברהם (מנצח חשוב בפני עצמו) בבנייני האומה ירושלים

 

 

  • פרויקט מיוחד: היסטוריה ישראלית על ציר הזמן - לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. סמל הזמרייה השלישית
ב. שלמה קפלן מנצח בטקס על הר הרצל, ירושלים אוגוסט 1952
ג. מפגש מקהלות בבית ליסין בהדרכת המנצח רוברט שאו
ד. שלמה קפלן עם המלחין והמנצח ניסים ניסימוב מקיבוץ מעברות. שלמה החליפו במדור למוזיקה של ההסתדרות
ה. התלמידה תמי מורז'אן בבחינה בניצוח במדרשה למורים למוסיקה, 1965
ו. משה קול, שלמה קפלן עם ליאונרד ברנשטיין בעת השמעת "קדיש" בפילהרמונית
ז. גארי ברטיני מנצח על מקהלת רינת בפריז
מומלצים