שתף קטע נבחר

הדולר צנח ב-1.274% ונקבע על 3.333 שקלים

האירו עלה קלות, ב-0.010%, ושערו היציג נקבע על 5.1968 שקלים. כלכלני בנק לאומי מעריכים כי פער הריביות ישראל-ארה"ב וההתרחבות הצפויה בו, צפויים להמשיך ולתמוך בשקל בטווח הקצר

אחרי שרשם בחמשת הימים הראשונים של השבוע עלייה של 4.423%, ירד היום (ו') הדולר ב-1.274% ושערו היציג נקבע על 3.333 שקלים. האירו עלה קלות, ב-0.010%, ושערו היציג נקבע על 5.1968 שקלים.

 

אתמול זינק הדולר ב-1.534% ושערו היציג נקבע על 3.376 שקלים. גם האירו התחזק מול השקל ב-1.089% ושערו היציג נקבע על 5.1963 שקלים.

 

התחזקות הדולר מול השקל שאפיינה את השבוע החולף הייתה גם בעולם. כלכלני בנק לאומי אומרים כי ההתחזקות העודפת של הדולר מול השקל מוסברת ברמתו הנמוכה היסטורית של הדולר מול השקל, שגררה רכישות ספקולטיביות של המטבע האמריקני.

 

בפעם הקודמת שהגיע שערו של הדולר מול השקל לרמות אלו, התערב בנק ישראל במסחר ורכש מט"ח. השבוע אמר הנגיד, סטנלי פישר, כי "אין תרופות פלא, וכדאי להיזהר מצעדים שלכאורה נותנים תשובות קצרות טווח שאינן עוזרות, ולעתים מזיקות בטווח הארוך".

 

בימים האחרונים רכש משרד האוצר מאות מיליוני דולרים, מתוך כוונה לנצל את השער הנמוך לצורך הקטנת החוב החיצוני של המדינה הנקוב בדולרים, מה שתרם להתחזקותו של המטבע האמריקני מול השקל.

 

בעולם התחזק הדולר בעקבות התבטאותו של יו"ר הפד, בן ברננקי, שהביע דאגה מחולשתו של המטבע האמריקני ומההשלכות האינפלציוניות הנובעות מכך, וכן בעקבות נתוני מאקרו חיוביים מהשוק האמריקני. נציין כי גם נתוני מאקרו חלשים מהצפוי באירופה תרמו לעוצמתו של הדולר השבוע.


הבעת הדאגה חיזקה את הדולר בעולם. ברננקי (צילום: AFP)

 

הבנק המרכזי האירופי השאיר השבוע את הריבית על כנה, ברמה של 4% - מה שמבסס את פער הריביות בין המשק האמריקני לגוש האירו. כלכלני בנק לאומי מעריכים כי פער הריביות השורר בין המשק המקומי לזה האמריקני (לטובת המשק המקומי) וההתרחבות הצפויה בו, צפויים להמשיך ולתמוך בשקל בטווח הקצר. עם זאת, נראה כי חל שינוי בכללי המשחק, כך שאם ההתערבות תימשך, יכול הדבר להוות איתות לשוק שיביא לשינוי מגמה כולל.

 

בבנק הפועלים אומרים כי המסחר בדולר יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם, אך רמת השפל של הדולר מקשה על פעולת החיזוי עוד יותר מתמיד.

 

להערכת כלכלני הבנק, נראה ששני גורמים משפיעים על השקל בכיוונים מנוגדים. מחד גיסא, השקל כיום חזק יותר מהרמה שבה החליט בנק ישראל להתערב במסחר בעבר ובעקבות זאת, גוברות ההערכות כי צעדים נוספים ייתכנו בקרוב. מאידך גיסא, פער הריביות בין השקל לדולר צפוי להתרחב בהמשך השנה ולספק לשקל תמיכה נוספת.

 

מדברי ברננקי עולה כי הפד ומשרד האוצר האמריקני עוקבים אחר התפתחות המסחר בדולר, מה שמבטא חשש מפני המשך מגמת ההיחלשות, ומעלה אפשרות להתערבות במסחר במטרה לחזק את המטבע.

 

בפועלים ממליצים להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%, תוך פיזור בין מטבעות כגון דולר, אירו וין, שמהווה משקל נגד לחששות מפני העמקת משבר האשראי.

 

שבוע של מגמה מעורבת עם נטייה לירידות

שבוע המסחר בשוק ההון בישראל התאפיין במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים. לדברי כלכלני לאומי, ירידה זו הושפעה חלופות מהתפתחויות מבית ומחוץ. כך הורגשו, מחד גיסא, נתוני המקרו המעודדים בארה"ב, ומאידך גיסא, החששות מעלייה ברמת האינפלציה בארץ ובעולם.

 

נוסף על אלו, העיבו על מניות הבנקים החששות מהמשבר בבנק ההשקעות ליהמן ברדרס.

בסיכום שבועי בלטו לחיוב מדד ת"א 25 שסיים את השבוע בעלייה של 0.4%, ותל-טק - בעלייה של 2.3%. לעומת זאת, מדד ת"א 75 ירד ב-1.9% ומדד הנדל"ן ב-8%.

 

בחודשים האחרונים תופס נושא האמרת מחירי הסחורות בעולם והשלכותיו על הכלכלה הגלובלית מקום נכבד בשיח העולמי. האמרת המחירים באה לידי ביטוי גם בשוק המקומי.

 

לצד העלייה במחירי הסחורות הנובעת מביקושים אמיתיים, קיימת בתחום גם לא מעט פעילות ספקולטיבית - עובדה המגבירה את התנודתיות והסיכון הכרוכים בהשקעה באפיק.

 

מהדו"ח המסכם את פעילות הבורסה במאי עולה כי ה"יובש" בשוק ההנפקות באפיק המנייתי נמשך גם בחודש שחלף, במהלכו לא בוצעו כלל הנפקות של מניות לציבור. בשלוש הקצאות פרטיות גויסו כ-50 מיליון שקל בלבד. מתחילת השנה גויסו בשוק המניות, בהנפקות לציבור ובהקצאות פרטיות כמיליארד שקל בלבד, לעומת סכום שיא של כ-21 מיליארד שקל בכל שנת 2007.

 

התנודתיות הרבה ואי הוודאות שליוו את המסחר מאז החל משבר האשראי מעיבה כמובן גם על תחום זה. גם לאחר עליות השערים שחלו במהלך החודשים אפריל ומאי והרגיעה היחסית בשווקים, מתקבל איתות שאינו חד-משמעי.

 

מצד אחד, בשבועות האחרונים חברות רבות מכשירות את הקרקע לבחינת גיוסים דרך השוק - כך פורסמו במאי עשרות תשקיפי מדף שעל פיהם הן תוכלנה להנפיק מניות ואגרות חוב לכשתשתפר האווירה בשוק ההון. מנגד, בשבועות האחרונים פורסמו גם הצעות רכש רבות והנפקות זכויות, תופעה שמתרחשת לרוב כשהמחירים נמצאים ברמות נמוכות והשוק אינו מאפשר גיוסים חדשים.

 

"התנודתיות בשוק תימשך"

בבנק לאומי צופים כי בטווח הקצר צפוי המסחר בשוק המקומי להמשיך ולהתאפיין בתנודתיות רבה, תוך קורלציה גבוהה עם השווקים הבינלאומיים. רמת המכפילים הנוחה בשוק מעניינת ללקוחות בעלי אופק השקעה ארוך טווח.

 

בעבור הלקוח הסולידי, או בעבור המשקיע שיידרש לכספו בטווח הקצר, מומלץ להמשיך ולשמור על רמת אחזקה נמוכה יחסית במניות, תוך התמקדות בענפים דפנסיביים, זאת, בשל ההשפעה הצפויה להאטה העולמית, להמשך התיסוף בשקל ולסביבה האינפלציונית הגבוהה על תוצאות החברות.

 

בבנק הפועלים אומרים כי המגמה שמאפיינת את שוק המניות בשבועות האחרונים תימשך בטווח הקצר: עליות שערים מתונות, תוך ירידה בתנודתיות.

 

הגורמים התומכים בשוק המניות הם: הריבית הנמוכה (גם לאחר ההעלאה האחרונה), הצמיחה הגבוהה ברבעון הראשון, התוצאות הטובות שהציגו חלק מהחברות - מה שמתורגם למגמה חיובית במניותיהן, ורמות המחירים של מניות רבות, אשר חזרו לרמות ראויות להשקעה.

 

מנגד אומרים בבנק הפועלים כי אסור להתעלם מהסיכונים שעודם קיימים, ובראשם הירידה ברווח המצרפי של חברות המעו"ף - מגמה שאם תימשך ברבעונים הקרובים, עלולה להביא לשינוי במגמה ארוכת הטווח של שוק המניות המקומי.

 

בנוסף, עדיין קיים החשש שמא משבר האשראי הגלובלי עדיין לא תם, וכי בסופו של דבר ההאטה הגלובלית עלולה לפגוע גם בשוק המקומי. כמו כן, למרות עלייתו בימים האחרונים, עלול שערו הנמוך של הדולר למול השקל לפגוע ברווחיהן של חברות רבות, והעלייה בסביבת האינפלציה עלולה לגרור השפעה על הוצאות המימון ברבעון השני.

 

לאחר בחינת המשוואה בין הסיכונים לבין הפוטנציאל בשוק, אומרים כלכלני הפועלים כי סביר שניתן להגדיל באופן זהיר ומדוד את הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות, באמצעות בחירת מניות בודדות (Stock Picking), ופחות במדדים.

 

בכדי להקטין את הסיכון בתיק מומלץ לנקוט הגנות מקובלות, ובהן פקודות מסוג Stop Loss ואופציות מכר, תוך ניצול הירידה הניכרת שחלה בשבועות האחרונים בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף.


פורסם לראשונה 06/06/2008 09:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים