שתף קטע נבחר
זירת הקניות

הנחשים ואנחנו: כללי זהירות

למה יש בעונה זו ריבוי של הכשות נחשים? מדוע הנחשים הארסיים מסוכנים יותר כעת? איך להימנע ממפגש עם נחש ומה לעשות כשנתקלים בנחש בחצר או בבית? המומחים אילן נרינסקי וגל וין מסבירים

בימים האחרונים דווחו בכלי התקשורת מספר מקרי הכשות נחשים. המקרה החמור מכולם הביא בשבת למותו של גילי רוסוחוצקי בן 46 ממושב שבי ציון שמדרום לנהריה. הוא הוכש בצווארו על ידי נחש צפע, אך בבית החולים חלה הידרדרות במצבו והוא נפטר.

 

ריבוי מקרי ההכשות קשור באופן ישיר לעונת השנה ולמזג האוויר. החל מחודש מרס מתעוררים הנחשים בישראל מתרדמת החורף שלהם ומיד יוצאים ממחבואם לחפש מזון או זיווג. לאחר חודשי החורף הארוכים, הנחשים הרעבים אורבים לטרפם במקומות בהם נמצאים בני אדם, והמפגש ביניהם עלול להיות קטלני שכן שקיקי הארס של הנחשים הארסיים מלאים בארס, והכשתם כעת מסוכנת יותר.

 

"בישראל ישנם 41 מיני נחשים, מתוכם שמונה ארסיים - צפע ישראלי, צפע החרמון, שפיפון הנגב, עכן גדול, עכן קטן, אפעה מגוון, פתן שחור וצפעון שחור (שרף עין גדי)", מסביר אילן נרינסקי, מורה לזואולוגיה וצלם טבע. "הצפע המצוי נחשב לנחש הארסי הארוך והנפוץ ביותר בישראל, הוא כבד וגדול יותר מנחשים ארסיים אחרים ובעל יכולת הישרדות גבוהה במיוחד".

 

איפה נמצאים הנחשים? עם התרחבות אזורי המחייה של האדם, הוא פולש לעיתים לאזורים שנשלטו קודם לכן על ידי הנחשים. אך הנחשים לא נסוגים כי אם מגדילים גם הם את אזור המחייה שלהם. "הצפע נפוץ מקו באר שבע וצפונה, בכל האזורים הלא מדבריים. אפשר למצוא אותו בקיבוצים ומושבים, מסתתר מתחת לסלעים, בתוך נקיקים ואפילו בתוך מחסנים ולולים. ערימות של אשפה, במיוחד תעשייתית, מהווה עבורם מקום מחבוא מצויין".

 

מה הופך את הצפע לנחש ארסי במיוחד במפגש עם בני אדם? "הצפע תוקפן מטבעו. השילוב עם חוזק הארס שבו והתפוצה הרחבה, הופכת אותו לנחש בעייתי", מסביר גל וין, מנהל הגן הזואולוגי "חי-רמון" של רשות הטבע והגנים. "עם זאת, הצפע וכל נחש אחר אינם מחפשים את בני האדם בכדי להכיש אותם, ולא ירדפו אחריהם. הארס משמש לציד מזון ולהגנה עצמית. ברגע שהנחש יבזבז עלינו את הארס שלו, מבחינתו זה צעד הגנה קיצוני, שגם חושף אותו לפציעות".

 

מדוע הצפע מכיש? נרינסקי מציין כי הצפע ממהר להכיש ועושה זאת כשהוא נמצא בסכנה גדולה. "לנחשים יש דימוי רע ולא מוצדק. הם לא מבקשים לגרום נזק ומכישים רק אם הם מאויימים כדי חשש לחייהם. הם אינם יודעים להבדיל בין אדם תמים שנקרה בדרכם לבין טורף שמנסה לאכול אותם".

 

מדבירים טבעיים

למרות שלנחשים אין מוניטין חיובי בקרב חלקים רבים באוכלוסיה, יש להם חלק חשוב במערכת האקולוגית. הם נחשבים למדבירים טבעיים, וניזונים בעיקר ממכרסמים מזיקים כדוגמת חולדות ועכברים. גם ציפורים וזוחלים קטנים משתלבים בהצלחה בתפריט שלהם. על אף העובדה שהנחשים נחשבים לחיות בר מוגנות, רבים מהם מסיימים את חייהם לא רק בדריסות בכבישים החוצים את אזורי המחייה שלהם, אלא בעיקר ממפגשים אקראיים עם בני אדם, שסופם בקצהו של מעדר חד.

 

מה לעשות אם נתקלתם בנחש? בשנים האחרונות הצפע מתקרב יותר ויותר לאזורי מחייה של האדם בחיפושים אחר מזון ולדברי נרינסקי, הוא מסוגל לטפס על עצים וקומות גבוהות, אך מעדיף להימצא רוב הזמן על הקרקע. "נחשים אינם נושאים תווית זיהוי שתבהיר לנו אם הם ארסיים או לא, ובכדי לזהות את הארסיים שבחבורה צריך להכיר היטב את כל הנחשים הנפוצים בארץ", מסביר נרינסקי. לפיכך המלצתו היא לא לנסות לתהות האם הנחש שאתם רואים ארסי ומסוכן או לא, ופשוט לא להתקרב: "את הזיהוי תשאירו למומחים", הוא אומר.

 

כיצד מצמצמים את סיכויי המפגש עם הנחש? וין ונרינסקי ממליצים פה אחד לשמור על חצר וסביבה נקייה מגרוטאות, גזם, גלי אבנים ועשבים, ולדאוג להדברה של מכרסמים שתמנע מנחשים רבים להתקרב ולחפש מזון חי. כמו כן לא מומלץ ללכת יחפים במקומות 'מועדים' כמו דשא גבוהף או ללכת עם סנדלים בתוך סבך - הן ביום והן בלילה. בהליכה לילית במקום סבוך, רצוי להצטייד בפנס ובמקל, להאיר את הדרך ולנער את השיחים שלפניכם.

  

ואם בכל זאת מוצאים נחש? נרינסקי מדגיש כי כדאי לקרוא ללוכד נחשים מוסמך. "עד להגעתו, מומלץ לנסות ולשמור על קשר עין עם הנחש ממרחק בטוח. במקום בו אין סכנה. יש להניח לנחש לזחול הלאה ולאחל לו הצלחה בהמשך החיים".

 

וין מבהיר כי בדרך כלל לפני מפגש עם נחש, במידה ולא הרמתם סלע או הכנסתם יד לתוך חורים באדמה או נקיקים, הזוחל גם יספיק להשמיע קולות אזהרה מקדימים. "הדבר הכי חשוב הוא לסגת לאחור בכיוון ההפוך מהנחש, ולאפשר לו דרך מילוט. לא צריך לקפוא במקום אלא לנתק מגע ולקרוא ללכוד נחשים מוסמך. זו העונה שהם פעילים וצריך לזכור שאם נוהגים על פי כל הכללים, הסיכויים להיפגע מהכשה הם קלושים ביותר".

 

חשוב לציין כי כל הנחשים מוגנים על פי חוק בישראל. אסור לפגוע בהם, לצוד אותם וגם לא להחזיק בהם ללא היתר מיוחד מרשות הטבע והגנים. יתרה מזו: על פי החוק היבש, גם למי שנתקל בנחש בביתו אסור לטפל במפגע בעצמו ועליו להזמין בעל מקצוע מורשה שילכוד אותו.

 

נחשים ארסיים בישראל


צפע ארצישראלי (צפע מצוי) - צילומים: אילן נרינסקי

 


פתן שחור

 


שרף עין גדי

 


אפעה מגוון

 


צפע חרמון

 


עכן קטן

 


עכן חרטומים  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רעב ומפוחד. צפע
צילום: אילן נרינסקי
מומלצים