שתף קטע נבחר

מה יש ביוגורט שאתם אוכלים?בדקנו 40 סוגים

חשבתם שהיוגורט היומי שלכם מכיל רק חיידקים טובים ובריאות? קבלו גם שפע שומן רווי, סוכר, פחמימות ועוד הפתעות לא נעימות. 40 גביעי יוגורט עברו במעבדה, והנה התוצאות

לא במקרה גילו היצרנים את קסמו של היוגורט: מדובר במוצר שמחירו איננו בפיקוח, מרקמו נוח לטכנולוגיית המזון, קל לספוח אליו טעמים ותוספים והכי חשוב - עם היוגורט אפשר למכור לנו בריאות, הרבה בריאות.

 

במקרר מוצרי החלב הישראלי מנצח היוגורט ניצחון חסר עוררין ונמצא בקו עלייה מתמדת. למעלה ממאתיים סוגים של יוגורטים שונים עומדים לבחירתנו וקשה לבחור. בסיוע הדיאטנית הקלינית דורית אדלר, מנהלת מחלקת התזונה והדיאטה בהדסה עין כרם ובהדסה אופטימל, עשינו סדר ביוגורטים וגילינו פערי איכויות משמעותיים. "בגדול מדובר בקטגוריה טובה, חיובית וחשובה של מזון בה עושים היצרנים על חשבוננו הרבה מניפולציות‭,"‬ היא טוענת. "יחד עם זאת‭,"‬ מדגישה אדלר. "כל היוגורטים, כולל כל אלו שבקבוצת הפחות מומלצים, עדיפים על ג'אנק פוד, ביסקוויטים, עוגות, חטיפים, בורקס ונקניקיות‭."‬

 

מתי מדובר באגדות ומתי במציאות? יוגורטים טובים תורמים לבריאות, אבל יוגורט עתיר שומן רווי או סוכר לא תורם לנו בריאות. 27 יוגורטים, המהווים למעלה ממחצית מבין 40 היוגורטים שבחנו, דורגו בקבוצות הפחות מומלצים או טעוני השיפור. ומה בדבר המחיר? מצאנו שאין קשר בין מחיר היוגורט לבין איכותו הבריאותית. מחירי היוגורטים שבדקנו נעו בין ‭1.40‬ ל‭4-‬ שקלים ל‭100-‬ גרם והיקרים לא היו בהכרח המומלצים יותר.

 

"רוב האוכלוסייה איננה זקוקה להעשרות השונות שביוגורטים‭,"‬ טוען פרופ' אליוט בארי, מנהל המחלקה למטבוליזם ותזונת האדם בבית הספר לרפואה בהדסה עין כרם, שבאופן אישי חזר לאכול לבן ואשל. רוצים יוגורט עם פרי? פרופ' בארי ממליץ לכם לקחת יוגורט לחתוך פרי ולאכול יחד בקערה. סובלים מבעיות מעיים? פרופסור בארי ממליץ להשרות שזיפים יבשים במים, להוסיף צימוקים ולימון ולאכול עם יוגורט.

 

הפחות מומלצים

היוגורטים בקטגורייה הזאת הכילו מספר רכיבים בעייתיים: כמויות גבוהות של שומן רווי, סוכר, פחמימות ונתרן. "אין מחלוקת על כך שמוצרים עתירי שומן

 בכלל ועתירי שומן רווי בפרט מגדילים את הסיכון לתחלואת לב בכלל האוכלוסייה

 והסיכון עולה באופן דרמטי כשמדובר באוכלוסייה בסיכון כמו חולי סוכרת ולב‭,"‬ קובעת הדיאטנית. איפה עובר הגבול? אדלר הניחה את הרף בכמות של ‭1.2‬ גרם שומן ל‭100-‬ גרם יוגורט לכלל האוכלוסייה. "וזהו סטנדרט ליברלי‭,"‬ היא טוענת. "כשמדובר באוכלוסייה בסיכון הייתי שמה את הגבול על ‭0%‬ שומן‭."‬

 


יוגורט הפחות מומלצים

הפחות מומלצים
מוצר מחיר ל-100 גרם קלוריות חלבונים (גרם) פחמימות (גרם) שומן (גרם) שומן רווי (גרם) סידן (מ"ג) נתרן (מ"ג)
יוגורט של פעם מחלב בקר 4%, השומרון 2.62 80 6 5 4 2.4 162 100
יופלה במתיקות מעודנת 1.5%, תנובה 1.62 75 5.3 10 1.5 לא מצוין 130 51
דנונה 4%, תנובה 1.4 71 3.6 5.1 4 2.4 100 50
ביאנקו מולר ביו מעודן 2%, טרה 2.3 93 5.1 13.7 2 לא מצוין 155 70
ביאנקו מולר ביו קוקוס 2.2%, טרה 2.3 108 4 18 2.2 לא מצוין 120 60
דנונה עם דגנים מצופים שוקולד 1.5%, שטראוס 3 119 5.1 14.4 4.6 2.8 130 80
יופלה פצפוצי שוקולד 3.3%, תנובה 2.93 117 5.4 16 3.3 לא מצוין 121 65
יופלה פירות יער בשמנת 3%, תנובה 3 110 3.9 16.8 3 לא מצוין 112 44
יופלה קרם גבינה ותות 3%, תנובה 2.86 107 3.9 16 3 לא מצוין 112.5 40
 

המוצרים בקבוצה הזאת עברו את הרף של השומן הרווי והגיעו עד לרמה של כמעט פי שניים וחצי. ביוגורט עם דגנים מצופי שוקולד של שטראוס, למשל, מצאנו הצהרה על תכולה של ‭1.5%‬ שומן, אבל תוספת הדגנים והשוקולד מקפיצה אותו לתכולה כוללת של ‭4.6%‬ שומן ו‭2.8%-‬ שומן רווי. בחלק מהמוצרים לא ציינו היצרנים, כמו תנובה וטרה, את תכולת השומן הרווי, אבל לפי התכולה הכללית של השומן והשוואה למוצרים מקבילים, הניחה אדלר שמדובר במוצרים שתכולת השומן הרווי בהם חצתה את הרף.

 

טעוני השיפור

בקבוצה הזאת הכנסנו מוצרים שניתן לשפר רכיב אחד או שניים בהרכבם ולהעלות משמעותית את הפרופיל הבריאותי שלהם. בניגוד למוצרים בקבוצה הראשונה גם הפרופיל הבריאותי הכללי שלהם משופר. דוגמאות בולטות: יוגורט כבשים בסגנון בלקני של מחלבות גד ויוגורט הבופאלו של חוות הבופאלו. יוגורט הכבשים של גד יכול היה להיות מוצר טוב מאד - הוא מיוצר מחלב כבשים בלבד ללא תוספות, יש בו כמות חלבונים גבוהה יחסית, כמות נתרן נמוכה, אלא שתכולת השומן הרווי גבוהה יחסית ‭(3.3%)‬ וזה משנה את התמונה. חבל שהמוצר גם יקר כל כך. ‭7.99‬ שקלים לאריזה יפהפייה מזכוכית. למה כל כך הרבה כסף?


יוגורט טעוני שיפור

טעוני שיפור
מוצר מחיר ל-100 גרם קלוריות חלבונים (גרם) פחמימות (גרם) שומן (גרם) שומן רווי (גרם) סידן (מ"ג) נתרן (מ"ג)
בופאלו ביו 5%, חוות הבופאלו 3.7 87 4.2 4 5 2.9 148 66
גדילי עזים ביו פירות יער 3.5%, מחלבת יואב 5 100 3.3 12.5 3.5 2.5 117 34
יוגורמה כבשים 5%, בית יצחק 3 83 4.6 4.2 5 3.1 165 64
יוגורט של פעם מחלב כבשים 4%, השומרון 3.55 64 4.3 2.6 4 2.4 157 40
יופלה טבעי ביו 3%, תנובה 1.52 64 5.3 4 3 לא מצוין 130 54
יוגורט לבן אורגני 3%, הרדוף 3.27 53 3.15 5 3 1.7 100 37
דנונה ביו טבעי 3%, שטראוס 1.57 69 5.2 5.3 3 לא מצוין 130 90
יוגורט עזים ביו אורגני 3%, ערבה 3.49 65.3 3.5 4 3 2 130 50
אקטיביה טבעי 3%, שטראוס 2.23 69 5.1 5.3 3 לא מצוין 130 90
יופלה עם גרנולה 2%, תנובה 2.43 107 4.7 17.2 2 לא מצוין 108 47
יופלה עם גרנולה ביו 2.7%, תנובה 3 95 5.9 11.4 2.7 לא מצוין 117 80
יופלה אפרסק בתחתית ביו 3%, תנובה 3 109 3.6 17 3 לא מצוין 120 35
דנונה ביו עם גרנולה ואגוזים 3%, שטראוס 2.1 104 4.6 14.7 3 לא מצוין 130 80
פרופ עם קציפת תות שדה 3%, טרה 3 114 3.8 18 3 לא מצוין 100 70
פרופ עם קציפת לימון 3%, טרה 3 122 3.8 20 3 לא מצוין 100 95
יוגורט עזים 3% שקדים, מחלבנה 3 116 4.3 18 3 1.9 170 45
יופלה אפרסק ביו 3%, תנובה 3 98 3.8 13.9 3 1.8 120 40
יוגורט כבשים בלקני 5%, גד 4 90 5.7 5.4 5 3.3 180 50

 

יוגורט הבופאלו מכיל תוספת של אומגה 3 (חבל שלא צוין כמה) ושוב השומן הרווי מקלקל את השורה. גם אם היוגורט האורגני של הרדוף ‭(3%)‬ היה משפר את תכולת השומן הרווי שלו ‭(1.7%)‬ הוא היה יכול להיות מוצר מצוין. יוגורט גרנולה עם אגוזים של שטראוס ‭(3%)‬ מכיל גם הוא ככל הנראה כמות גבוהה יחסית של שומן רווי, חלקו מגיע מהאגוזים, מה שעומד לזכות המוצר. לעומת זאת כמות הקלוריות במוצר הופכת אותו למקביל לשתי פרוסות לחם.

 

הטובים

היוגורטים בקבוצה הזאת נהנים ממכלול רכיבים טוב. בחלק מהמוצרים יש אמנם תוספות של מייצבים כמו ביוגורט עם תפוח ‭1.5%‬ של שטראוס. יש מחמירים הטוענים כי היוגורט הטוב חייב להתבסס על חומרים טבעיים בלבד. אדלר לא מסכימה במיוחד כאשר מדובר ביוגורטים דלי קלוריות הנדרשים לתוספים כדי להבטיח את אורך חייהם ואת תקינותם. "כל עוד מדובר בתוספים שאינם מזיקים, המוצרים תקינים בהחלט‭,"‬ היא אומרת לאחר שבדקה את משמעות כל התוספים שבמוצרים בקטגוריה זו.


יוגורט קבוצה שלישית טובים

הטובים
מוצר מחיר ל-100 גרם קלוריות חלבונים (גרם) פחמימות (גרם) שומן (גרם) שומן רווי (גרם) סידן (מ"ג) נתרן (מ"ג)
יוגורט טבעי ביו + סידן 1.5%, טרה 2 58 4.3 6.7 1.5 לא מצוין 150 70
דנונה ביו דיאט 0%, שטראוס 1.57 40 4.8 4.8 עד 0.2 לא מצוין 130 90
פרילי תות שדה 1.5%, תנובה 2 96 2.4 18.2 1.5 0.9 81 60
יוגורט תות אורגני 3%, הרדוף 3.9 102 2.69 19.38 3 1.27 98 36
אקטיביה שזיף מיובש 1.5%, שטראוס 2.7 96 4.3 16.3 1.5 לא מצוין 130 80
דנונה עם תפוח 1.5%, שטראוס 3 91 3.9 15.4 1.5 לא מצוין 130 80
יוגורט עזים אפרסק ביו 3%, ערבה 3.5 73 3.7 13 3 1.2 100 50

 

כל היוגורטים בקבוצה מתאפיינים ברמת סידן טובה ‭100)‬ מ"ג ומעלה‭,(‬ רמות סבירות של פחמימות, חלבונים ושומן רווי, ורמת קלוריות טובה. בנוסף, רכיב הסוכר איננו (רשימת הרכיבים על המוצר מסודרת באופן מדורג לפי משקלו של הרכיב במוצר‭.(‬

 

המומלצים ביותר

בקבוצה הזאת נכללו המוצרים עם הפרופיל הבריאותי המוצלח ביותר: תכולות שומן בכלל ושומן רווי בפרט נמוכות עד אפסיות. כמו במקרים של יוגורט פרוביוטי של יופלה ‭0%‬ שומן או יוגורט דיאט בטעם רום וצימוקים שאין בהם תוספות סוכר. לא במקרה מככבים כאן מוצרי הדיאט. לדעתה של אדלר, חשיבות העדר השומן הרווי מאפילה על שימוש בממתיקים מלאכותיים במוצר כמו יוגורט, אם הוא נעשה בצורה מבוקרת כמו במוצרים שנסקרו. תכולת הסידן בכל המוצרים בקבוצה גבוהה יחסית ‭150-120 -‬ מ"ג ל‭100-‬ גרם. כמויות החלבון נאות - בין ‭5.5-4‬ גרם ל‭100-‬ גרם. שיעורי הנתרן נמוכים יחסית לקטגוריה וגם מספר הקלוריות נמוך יחסית. אפשר בהחלט להתחיל איתם את הבוקר.  


יוגורט קבוצה רביעית המומלצים ביותר

המומלצים ביותר
מוצר מחיר ל-100 גרם קלוריות חלבונים (גרם) פחמימות (גרם) שומן (גרם) שומן רווי (גרם) סידן (מ"ג) נתרן (מ"ג)
יופלה לבן פרוביוטי 0%, תנובה 1.52 37 5.5 3.7 עד 0.1 לא מצוין 130 55
בופאלו בתוספת אומגה 3 1.5%, חוות הבופאלו 3.74 45 5.5 3 1.5 1.2 148 55
מולר לייט ביו פירות יער 0%, טרה 3 68 4.2 12.8 0 לא מצוין 120 40
יופלה בננה פקאן ביו 0%, תנובה 3 37 4.4 4 עד 0.1 לא מצוין 150 55
דנונה רום וצימוקים 0%, שטראוס 2.86 40

4

 

5.7 עד 0.2 לא מצוין 150 80
מולר לייט ביו אפרסק ואננס 0%, טרה 3 69 4.2 13 0 0 120 40

 

תגובות המחלבות

תנובה: היוגורט ידוע מאות שנים כמוצר בריא. אין רע בפחמימות. יוגורט מתוק הינו תחליף בריא לחטיף מתוק. לפי ההנחיות לתזונה נבונה מומלץ לצרוך מוצרי חלב המכילים עד ‭5%‬ שומן. כל היוגורטים נמצאים בטווח זה, ואין חיוב לסמן

 תכולת שומן רווי במוצרים בעלי תכולת שומן נמוכה מ‭.4.5%-‬ כמות השומן הרווי במוצרים בעלי תכולת שומן נמוכה היא זניחה.

 

שטראוס: דנונה חצוי עם דגנים מצופי שוקולד הוא הדרך הבריאה יותר ליהנות מחוויית השוקולד. לא נהוג לציין את כמות הוויטמינים והמינרלים המצויים באופן טבעי במוצרי החלב, אלא רק כאשר החברה מוסיפה ויטמינים באופן מיוחד ומתחייבת לכמות מסוימת. בכל היוגורטים של דנונה יש 10 בחזקת 8 חיידקי יוגורט לגרם. בעולם לא נהוג לציין את כמות החיידקים הידידותיים.

 

טרה: תכולת הסוכר במוצרים אינה חריגה ביחס למוצרים אחרים בקטגוריה זו בשוק הישראלי. הגלוקוזה והפרוקטוזה הינם סוכרים הקיימים בפירות ואף מהווים שחקנים חשובים בפיזיולוגיית גוף האדם. במוצרי מולר הושקעו מאמצים טכנולוגיים רבים בפיתוח מתכונים הקרובים ככל הניתן לטבע, ולא נעשה שימוש בחומרים משמרים ובצבעי מאכל או ממתיקים מלאכותיים. מקובל בתעשיית המזון בכל העולם שלא לפרט את מרכיביהם של חומרי טעם וריח.

 

מחלבות שומרון: יוגורט של פעם מיוצר תוך נאמנות לשמו ולדרכי הייצור המסורתיות, לכן הוא מכיל ‭4%‬ שומן, שהיו מקובלים פעם. כל מוצר חלבי העשוי מחלב בקר מכיל שומן רווי, ביחס קבוע לאחוזי השומן הכוללים. מחלבת השומרון מציינת נתון זה על גבי האריזה לידיעת הצרכן. המוצר מכיל פחות מ‭5%-‬ שומן ולכן שייך לקטגוריית המוצרים הבריאים. גם תכולת הנתרן נמוכה משמעותית מלא מעט יוגורטים הנמכרים על מדפי המרכולים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבולבלים? מתקשים לבחור? לכו על לבן. סתם לבן
ד"ר רק שאלה
מומלצים