שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אושר בטרומית: חוק ראשון להפחתת גזי החממה

הצעת חוק ראשונה מסוגה להסדרת פליטות גזי החממה בישראל, אושרה היום בקריאה טרומית וזכתה לתמיכת הממשלה. "אחרי שנים של גרירת רגלים, זו קפיצת דרך בקביעת מדיניות למאבק בהתחממות הגלובלית", מכריז ח"כ אופיר פינס, ממגישי ההצעה

צעד ראשון בדרך למאבק ישראלי במשבר האקלים העולמי? היום (ד') הכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק להפחתת פליטת גזי החממה. ההצעה, ניסיון ראשון מסוגו להסדיר את הנושא בישראל, גובשה על-ידי חברי הכנסת אופיר פינס (עבודה), דב חנין (חד"ש) וארגון "אדם טבע ודין". החוק המוצע קובע סדרת מגנונים ויעדים להפחתת פליטות גזי החממה בשטח המדינה - העומדים כיום על כ-72 מיליון טון גז בשנה.

 

 

 

ההצעה, שאושרה פה אחד בכנסת, זכתה לפני כחצי שנה לתמיכתם של כ-70 ח"כים. גם הממשלה צידדה בה, לאחר שברגע האחרון הושג הסכם פשרה לפיו לוחות הזמנים ומכסות הפליטה ייקבעו לאחר דיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת. בעקבות הסכם הפשרה, הביע היום השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, את תמיכתו בהצעה בפני המליאה.

 

חשיבותה של הצעת החוק בכך שלראשונה, מדינת ישראל מתחייבת לקבוע יעדים ולוחות זמנים להפחתת פליטות גזי החממה. לפי ההצעה, השר להגנת הסביבה יקבע תוכנית פעולה להפחתת הפליטות, וכן תינתן לו הסמכות ליצור מנגנון סחר בהן. בנוסף היא מאפשרת להטיל מגבלות על פליטת גזי חממה ולאכוף אותן

באמצעות קנסות כספיים. לצורך מימוש הצעדים, החוק מציע להקים יחידת שינוי אקלים במשרד להגנת הסביבה.

 

"עד היום לא הגדירה מדינת ישראל יעדים ברורים להפחתת פליטות גזי החממה בשטחה, ולא פעלה באופן מקיף למען קידומה של תוכנית לאומית אשר תביא להפחתתן", נכתב בהצעה. "בכך מפגרת ישראל אחרי רוב המדינות המפותחות - ואינה תורמת את חלקה למאבק בהתחממות הגלובלית".

 

"זהו ניצחון ענק עבור הגנת הסביבה בישראל", מכריז פינס. "אחרי שנים של גרירת רגלים, הצעת החוק היא קפיצת דרך בקביעת מדיניות ברורה למאבק בההתחממות". לדברי חנין, "איננו נמצאים על כוכב אחר. הכדור הזה הוא גם שלנו, ועלינו האחריות להגן על האנושות מפני סכנות משבר האקלים". ואילו עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"לית "אדם טבע ודין", מציינת כי "הצעת החוק מחייבת במפורש לשקול את העמידה ביעדי הפחתת גזי החממה בדיון על הקמת מתקני הכוח. זה בדיוק מה שלא נעשה בהחלטה על הקמת התחנה הפחמית באשקלון". 

 

בתוך כך, הכנסת אישרה היום בקריאה טרומית הצעת חוק סביבתית נוספת, לפיה קבלן המבצע תוכנית בנייה המחייבת כריתת עצים, יחויב לנטוע עצים חדשים במקומם. על-פי ההצעה, המהווה תיקון לחוק התכנון והבנייה, יחויב הקבלן לטעת עץ דומה תחת כל עץ שייכרת. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטת גזי חממה (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים