שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מדענים מעריכים: הקרח בקוטב הצפוני יימס השנה

מזה זמן, שינויי הטמפרטורות הדרמטיים ביותר נרשמים בקטבים. אולם הבוקר מדווחים כלי התקשורת בבריטניה כי השינויים הביאו לכך שהקיץ - לראשונה בהיסטוריה המתועדת - הקרח המכסה את האוקיינוס הארקטי באזור הקוטב הצפוני צפוי להיעלם כליל

האם לראשונה בהיסטוריה כיפת קרח לא תכסה עוד את הקוטב הצפוני? כלי התקשורת בבריטניה מדווחים הבוקר (ו') על תגלית מדאיגה של מדעני אקלים המתמחים בחקר הקטבים: אלה טוענים כי עוד השנה כיפת הקרח עשויה להיעלם כליל מהקוטב הצפוני - וכי מימי הים הארקטי שאותם היא מכסה ייחשפו כליל.   

 

עוד בנושא:

 

 

שינויי הטמפרטורות הדרמטיים ביותר נרשמים מזה זמן בקטבים, ובשנה שעברה הקרח נמס באזורים נרחבים של הקוטב הצפוני. אולם התחזית לפיה כבר השנה לא ייוותר דבר משכבת הקרח בקוטב מעסיקה רבים. בכתבה שפרסם היום העיתון הבריטי אינדיפנדנט, הסביר החוקר מארק סרז מהמכון האמריקני הלאומי לחקר השלג והקרח ("NSIDC"), כי "מנקודת המבט של המדע, הקוטב הצפוני הוא רק עוד נקודה על-פני הגלובוס. אבל באופן סימבולי - חשיבותו עצומה. בקוטב צריך להיות קרח ולא מים".   


עולם הולך ונעלם. קרחונים נמסים בקוטב הצפוני (צילום ארכיון: AP)

 

 

היעלמות הקרח מהים הארקטי, שבעקבותיה נפרץ בחודש ספטמבר האחרון נתיב שיט חדש במימי הים, היא תופעה מוכרת, המשמשת רבים להמחשת הקביעה כי ההתחממות הגלובלית היא עובדה קיימת. אלא שכעת, מדענים מתריעים ששכבת הקרח המצויה מעל מימי הים הארקטי עלולה להפוך למים. אם הדבר אכן יקרה, המדינות ששטחי הים הארקטי מצויים בשליטתן יגרפו רווח כלכלי משמעותי. שכן הן יוכלו לשאוב את הנפט ולחצוב את המינרלים הטמונים מתחת לשכבת הקרח - שעד עתה היתה בלתי עבירה.

 

הסיבה להיעלמות הקרח היא תהליך מחזורי שהשתבש. באזור הקוטב הצפוני, מי הים הארקטי מכוסים בשכבת קרח-תמיד המתעבה שנה אחר שנה. במקביל, מדי חורף מתהווה שכבת קרח דקה מעל מי האוקיינוס - ונמסה

מדי קיץ. אלא שבשנים האחרונות, השכבה הזו הופכת דקה ופגיעה יותר ויותר בעוד קרח-התמיד הולך ונמס. את התופעה מתעדים צילומי לוויין עדכניים, בהם נראית היעלמותה המהירה של שכבת הקרח החד-שנתי הדקה.

 

מומחים טוענים כי שחיקת כיפת הקרח נובעת מהתחממות כדור הארץ, אותה מחוללים השיעורים הגדלים והולכים של פליטת גזי חממה לאטמוספרה. התוצאה היא, בין היתר, הפשרת הקרחונים באזורי הקוטב, המלווה בחשש ממשי מעליית פני הים בכל רחבי העולם. היעלמות כיפת הקרח מהקוטב הצפוני, מסכמים המומחים, תלויה בטמפרטורות החודשים יולי-אוגוסט, בעוצמת הרוחות באזור ובמספרן של שעות זריחת השמש.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרחונים בקוטב הצפוני
צילום: איי פי
נתיב השיט החדש
צילום: איי פי
מומלצים