שתף קטע נבחר

בר-און: "תושבי המרכז ייאלצו לוותר לטובת הפריפריה"

שר האוצר בכנס קיסריה: "רק אם נסיט באופן משמעותי משאבים לתשתיות, תחבורה, חינוך ופנים מהמרכז לפריפריה ניתן יהיה לשמור את קווי המדיניות של הממשלה מבלי לפרוץ את המסגרת התקציבית"

"החלטה נוקבת על סדרי עדיפויות פירושה התמודדות עם חלוקת העוגה ולא עם הגודל שלה" - כך אמר היום (ד') שר האוצר רוני בר-און, בנאום שנשא בפורום קיסריה המתקיים באילת, "המשמעת הפיסקאלית מאפשרת לבנק ישראל לנהל מדיניות מוניטרית שמתחשבת במגמות ההאטה והצמיחה חרף החששות האינפלציונים".

 

"נצפה שהשנה הבאה תסמן את השינוי גם ביחס לעתיד", אמר שר האוצר בהתייחסו לצמצום החוב. בר-און ציין כי בכוונתו לפעול למען בניית מנגנון פורמאלי שיגביל את יכולת הממשלות להתחייב על חשבון העתיד כבר ב-2009.

 

בהתייחסו לתקציב המדינה לשנת 2009, אמר בר-און, ניצבת מציאות של צורך לגשר בין צבר התחייבויות גדול, העומד על סך של 8.8 מיליארד שקל. "אנו מתמודדים למעשה עם כשלון מצטבר של ממשלות ישראל האחרונות בעיצוב כללי תקצוב שקופים ואחראיים, שאינם משעבדים את תקציבי העתיד באופן מוחלט ולא אחראי".

 

לא לתקציב רב שנתי

רוב נאום שר האוצר התייחס לשמירה על מדיניות תקציבית הדוקה: "האשליה שהתקבלה פה היא שיש לעבור בתחומים שונים למודל של תקצוב רב-שנתי. אשליה זו מתנפצת לנגד עינינו. קל מאוד לברוח להגדלת התקציב הממשלתי בכמה עשיריות אחוז ולחשוב שכך פותרים את הבעיות. גם המחשבה שהגדלת התקציב הממשלתי תנותב לתחומים המאופיינים בטווח השקעה ארוך היא בעייתית בתקופה של אי יציבות פוליטית", אמר.

 

שר האוצר ציין שהוא רואה חשיבות בשחרור רזרבות כדי להקטין את החוב ובכך להקטין את הריבית על יתרת החוב הנותרת. "שמירה על מדיניות פיסקאלית היא לב ליבה של ההערכה כלפינו בארץ ובעולם על ידי גורמים שונים - וזאת חרף הנסיבות המיוחדות שבהם אנו מצויים".

 

עם זאת, בר-און לא התעלם מהמגמה הכלכלית בעולם. בנאומו, ציין שר האוצר כי "המשבר הכלכלי ישפיע על הכלכלה הישראלית גם לאור החסינות היחסית שלו". לדבריו, השילוב בין חוסר הוודאות הפוליטי, התהליכים הגיאו-פוליטיים והאתגרים הכלכליים יוצרים מציאות מורכבת ביותר בהקשר של תהליך התקצוב, הרכב התקציב ויעדי המדיניות הכלכלית לשנת 2009.

 

בהתייחס לאפשרות של בחירות מוקדמות ומדיניות של כלכלת בחירות הנובעת ממנה, אמר בר-און כי "כאשר זמן חיים ממוצע של כנסת מתקצר לחצי, הובלת מדיניות ארוכת טווח ועריכת רפורמות משמעותיות הופכת לאתגר כמעט בלתי אפשרי. דווקא לאור חוסר היציבות הנוכחית המאפיינת תקופות רבות קודמות של חוסר יציבות פוליטית שבות ועולות שאלות בלתי נמנעות של משילות, לגיטימציה, ובסיסי הקיום של כל משטר במדינה דמוקרטית", ציין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פלאש 90
רוני בר-און: לא מאמין בתקציב רב שנתי
צילום: פלאש 90
מומלצים