שתף קטע נבחר

כינוס ה-G8: משינויי האקלים ועד לגרעין האיראני

מחר יחלו מנהיגי המדינות המתועשות את כינוסם השנתי כדי לדון בסוגיות כלכליות, סביבתיות ופוליטיות בוערות, כגון ההתחממות הגלובלית, העלייה במחירי המזון והדלק, ומניעת הפצת נשק גרעיני. הכינוס ייערך בעיירה קטנה ומבודדת באי הוקאידו שבצפון יפן, והמפגינים הרבים ייאלצו להפגין בעיר סאפורו, מרחק יותר ממאה ק"מ ממקום הפסגה

הכינוס השנתי וה-34 במספר של מנהיגי קבוצת שמונה המדינות המתועשות (G8) ייפתח מחר (ב') בעיירה טויאקו שבאי היפני הוקאידו. בפועל, ישתתפו בו 22 מנהיגים, מספר שיא לטענת המארגנים. מלבד מנהיגי שמונה המדינות המארחות – יפן, ארצות הברית, גרמניה, צרפת, בריטניה, איטליה, קנדה ורוסיה – יתארחו בו גם מנהיגי כמה ממדינות אפריקה (אלג'יריה, אתיופיה, ניגריה, דרום אפריקה, טנזניה), אמריקה הלטינית (ברזיל ומקסיקו) ואסיה (סין, הודו, אינדונזיה, דרום קוריאה ואוסטרליה) וכן נשיא הנציבות האירופית ויושב ראש האיחוד האפריקני .

 

זה יהיה הכינוס האחרון של ג'ורג' בוש כנשיא ארה"ב. בוש, שהיום מלאו לו 62 שנים, הגיע ליפן כבר היום ונועד עם ראש ממשלת יפן, יסואו פוקודה. זה גם יהיה הכינוס הראשון של דמיטרי מדבדב כנשיא רוסיה – אך לא ברור אם הוא יהיה נציג רוסיה היחיד שישתתף בדיונים. גורמים דיפלומטיים אמרו ל-ynet כי מארגני הכינוס העלו את האפשרות שלצד כסאו של מדבדב יוצב כסא נוסף - לוולדימיר פוטין, שכיהן עד לפני חודשיים כנשיא רוסיה, ועתה הוא ראש ממשלתו של מדבדב, אך עדיין ממלא תפקיד פעיל במדיניות החוץ של ארצו. 

 

סביבה, כלכלה ופוליטיקה

בדומה לכינוס אשתקד, גם הפעם יעמדו בראש סדר יומם של המנהיגים המשתתפים בכינוס סוגיות סביבתיות – הסכנות הטמונות בהתחממות הגלובלית והצורך העולמי בצמצום פליטת גזי החממה. המארח, פוקודה, מתכוון להעלות בפני באי הכינוס תוכנית מיוחדת שהגו מומחים מארצו לצמצום הפליטה, והוא מקווה שאורחיו, ובייחוד שיאניות הפליטה - ארה"ב, סין והודו - יביעו תמיכה במהלך. נראה שמנהיגי יפן וארה"ב עדיין לא רואים עין בעין בנושא זה, למרות שבתום פגישתם היום, הביע בוש תקווה שתושג הסכמה. "אני משוכנע שהכינוס יצליח. זה הכינוס השמיני שלי, ואני כבר יודע לזהות מתי מדובר בהצלחה", אמר הנשיא האמריקני.


ראש ממשלת יפן פוקודה עם הנשיא בוש. פסגה מוצלחת? (צילום: AFP) 

 

כמתבקש מכינוס של ארגון המתכנה על שם שמונה המדינות המתעשות המרכיבות אותו, במרכז הכינוס יעמדו גם שתי סוגיות העומדות ברומה של הכלכלה העולמית – העלייה במחירי המזון והדלק. לצד סוגיות אלה, ימשיכו המשתתפים לדון גם בפיתוחה של יבשת אפריקה, נושא שעמד במוקד כינוס ה-G8 בגלנאיגלס שבסקוטלנד ב-2005.

 

לסיכום, יקדישו האורחים מזמנם גם כדי לדון בעניינים פוליטיים בוערים, ובראשם אי הפצת נשק גרעיני. בשל עברה, יפן היא אחת המדינות הנושאות את דגל הפירוק מנשק גרעיני ומניעת הפצתו בעולם, ובפגישתם של בוש ופוקודה היום, הדגיש ראש ממשלת יפן את דאגותיה של ארצו מהסרת הסנקציות על צפון קוריאה בעקבות הפעולות שהחלה לנקוט לקראת התפרקות מנשק גרעיני. זאת, משום שיפן דורשת שקודם להסרת הסנקציות, תיפתר פרשת חטיפתם של אזרחים יפנים על ידי צפון קוריאה בשנות השבעים והשמונים של המאה הקודמת. במסיבת עיתונאים שקיימו שני המנהיגים, הבהיר בוש כי טרם הוסרו כל סימני השאלה האופפים את תוכניתה הגרעינית של צפון קוריאה, והוסיף כי הסנקציות שהוטלו עליה יוסרו במלואן רק לאחר שפיונגיאנג תתיחס לנושאים נוספים שמדאיגים את המערב - בהם תוכניתה החשאית להעשרת אורניום, חלקה בהפצת נשק גרעיני בעולם, תוכנית הטילים הבליסטיים שהיא מנהלת, וההפרות המתמשכות של זכויות אדם שמבצע משטרה הסמכותני.

 

במסגרת הדיונים בנושא הגרעיני, יעלה כמובן גם המשבר המתמשך עם איראן על רקע סירובה להפסיק את תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת, שהמערב חושש שנועדה למטרת ייצור נשק גרעיני. נושאים פוליטיים נוספים שצפויים לעלות לדיון הם התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים, המשבר ההומניטרי המתמשך בחבל דרפור שבסודן, וההסלמה האחרונה בלחימה באפגניסטן.


צ'ק בלי כיסוי. מפגינים לבושים כמנהיגי ה-G8, אתמול ביפן  (צילום: AFP) 

 

המפגינים ימחו - אך מרחוק

חוץ מקומץ עיתונאים שייזכו להיכנס למתחם הכינוס – רובם המכריע של כ-5,000 עיתונאים מהעולם כולו שייסקרו את הכינוס ייאלצו לעשות כן מעיירת קיט אחרת, רוסוטסו, המרוחקת כמעט 30 קילומטרים מטויאקו. הכינוס יסתיים ביום רביעי אחר הצהריים, במסיבת עיתונאים שיקיים המארח פוקודה.

 

ומלבד המנהיגים הפוקדים את הכינוס מדי שנה - נוהרים לאתר הכינוס גם אלפי מפגינים, החל בפעילים סביבתיים קיצוניים, דרך פעילי שלום וכלה באנרכיסטים המוחים על הקפיטליזם, הגלובליזציה ומאפיינים נוספים של מדינות המערב במאה ה-21. מאחר שעל סדר יומו של הכינוס מגוון רחב של נושאים, מזמן הכינוס מגוון רחב של פעילים, שרואים בכינוס הזדמנות להביע את מחאתם בפני מנהיגי העולם.

 

מאז ההפגנות הסוערות שנערכו במהלך הכינוסים בסיאטל ב-2000 ובגנואה ב-2001, הפכה אבטחת הכינוס לאתגר – שלא לומר כאב ראש – בעבור מארגניו. ביפן התרשמו לטובה מהכינוס שנערך אשתקד בגרמניה בעיירת הקיט המרוחקת הייליגנדם שלחופי הים הבלטי, והחליטו לקיים את הפסגה בעיירה טויאקו שעל אגם טויה המרהיב. זאת, מאחר שאתר כזה יהיה קל יותר לאבטח, הן מאימת הטרור והן מאימת המפגינים הרבים, שלא הצליחו אשתקד להשבית את הכינוס למרות שעלה בידם לחסום כמה כבישים באזור ולהתעמת עם שוטרים.

 

בשל האתר המבודד, העתיקו המפגינים את הפגנותיהם לעיר הגדולה של הואקידו, סאפורו, המרוחקת יותר ממאה קילומטרים ממקום הכינוס. אתמול הפגינו בעיר אלפי מפגינים, בהם גם איכרים יפנים שניצלו את ההזדמנות למחות נגד ראש ממשלתם, ששיעור התמיכה בו צנח לאחרונה בשל שורה של משברים שבהם היתה מעורבת ממשלתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המארח, ראש ממשלת יפן יסואו פוקודה
צילום: איי פי
הכינוס האחרון שלו. הנשיא בוש ורעייתו לורה
צילום: רויטרס
מאבטחים מפטרלים על סגוויי סביב מרכז התקשורת של הכינוס
צילום: רויטרס
מומלצים