שתף קטע נבחר

צ'סקיי קרומלוב: פנינה צ'כית לא מוכרת

אל תסתפקו רק בפראג - לצ'כיה יש עוד הרבה נקודות חן שכדאי להכיר. חיים פלטנר ביקר בעיר צ'סקיי קרומלוב, שהוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית בזכות העיר העתיקה שהשתמרה בה להפליא

פראג היא ללא ספק אחד היעדים האטרקטיביים ביותר לתיירים מישראל. במסגרת הדילים רובם יעבירו בה 5-4 ימים, ולעתים יוסיפו לכך גיחה קצרה לעיר המרחצאות קרלו ויווארי או ביקור בטרזינשטאדט, שממנה שולחו רבים מיהודי צ'כיה וממדינות נוספות למחנות ההשמדה בזמן השואה. אולם למי שאינו מסתפק באלה, מוצע לבקר בעיר צ'סקיי קרומלוב (Cesky Krumlov) שבדרום צ'כיה. זוהי פנינת נוף שעדיין אינה מוכרת לרוב הישראלים.

 

שלוש שעות נסיעה באוטובוס ו-180 קילומטר מפרידים בין פראג לצ'סקיי קרומלוב, שהוכרזה על ידי אונסק"ו כעיר מורשת, בזכות העובדה שהעיר העתיקה בה השתמרה באופן יוצא מגדר הרגיל. סמטאות צרות ובתים ישנים במגוון של צבעים מקדמים את פני המבקרים. הרובע הישן של העיר שוכן על אי קטן, מוקף בחלקו על ידי נהר הוולטבה - כן, אותו הנהר המוכר לנו מפראג. אפיקו צר יותר, די בו כדי לאפשר לסירות קייאק לשוט בו, ממש מתחת למצודה הגדולה המתנשאת מעל לעיר. על גדות הנהר מסעדות ובתי קפה, שבהם אפשר להינפש לאחר הנסיעה הממושכת לעיר.


עיר עם מצודה. צ'סקיי קרומלוב (צילומים: חיים פלטנר) 

 

היהלום שבכתר

המצודה היא ללא ספק היהלום שבכתר. זו המצודה השנייה בגודלה בצ'כיה, לאחר זו שבפראג, והיא גם הסיבה העיקרית למספרם הרב של התיירים הנוהרים לעיר. היא הוקמה לראשונה במאה ה-13, וברבות השנים שופצה והורחבה על ידי שליטי האזור ששכנו בה. ניכרות בה השפעות של תקופות הרנסאנס, הרוקוקו והבארוק. במהלך הסיור במצודה, יכולנו להתרשם מאורח החיים של דיירי הארמון בתקופות שונות, לחזות מקרוב בחדרי השינה ובאולמות קבלת הפנים, וכן לצפות בתמונות שבהן מופיעים נסיכים ונסיכות, ומונצחים אירועים היסטוריים. אחד המקומות היפים בארמון הוא ללא ספק אולם המסיכות - שקירותיו מעוטרים בציורים מרהיבים מן המאה ה-18 של שחקנים, עם מסכות על פניהם, שגילמו דמויות שונות בקומדיה דלארטה.

 

מחלונות הארמון אפשר לצפות בעיר השוכנת למטה, והעין לא תשבע מראות. אנחנו הצטרפנו לסיור במצודה שהוגדר כסיור כללי והשתתפו בו דוברי צ'כית ותיירים. מחיר הכרטיס לאדם היה 130 קרונות (כ-27 שקלים). עם תחילת הסיור הסתבר, כי המדריכה דוברת צ'כית בלבד ואת הסבריה נאלצנו לקרוא מתוך דפי הסבר באנגלית וגרמנית שחולקו לנו. ההנאה מן הסיור נפגמה, כיוון שקשה היה לעקוב אחר המדריכה, שעברה מאולם לאולם, ולהתבונן במוצגים השונים, תוך כדי קריאת דברי ההסבר. המלצתנו - להצטרף לסיור דובר אנגלית, או גרמנית למי שדובר אותה, ולשלם מחיר כפול עבור הכרטיס (גימלאים נהנים מהנחה, כמקובל בצ'כיה). לאחר הסיור בארמון אפשר להירגע ולנוח בגן יפה ומטופח שבמצודה.

 

בתום הביקור במצודה, ביקשנו לבקר בבית הכנסת היהודי שבעיר. לאחר הליכה של כרבע שעה ממרכז העיר, הצלחנו לאתר את בית הכנסת - מבנה גדול שבראשו מתנוסס מגן דוד. גודלו של המבנה מעיד על הקהילה הגדולה שחיה בעיר עד מלחמת העולם השנייה. מסתבר כי ראשוני היהודים הגיעו לכאן כבר במאה ה-14, בהזמנתו של השליט המקומי, לאחר שזה קיבל אישור מיוחד לכך ממלך לוקסמבורג, שהאזור היה אז בשליטתו. היהודים שהגיעו לכאן התגוררו ברובע מיוחד שהוקצה להם. הם נמנו עם צוות העובדים של המשפחה השלטת, וכדרכם עסקו בניהול עסקיה הפיננסיים.

 

מאז מלחמת העולם השנייה לא קיימת יותר בעיר קהילה יהודית, ובית הכנסת סגור בכל ימות השנה. בעלון המידע שקבלנו בלשכת התיירות המקומית, נכתב כי השנה ייפתח בית הכנסת כאתר זכרון לקהילה היהודית שחיה בעיר, אולם מידע נוסף בנושא לא הצלחנו לקבל.


מראה על המצודה מקרוב 

 

ללכת לאיבוד בסמטאות

צ'סקיי קרומלוב מציעה למבקרים בה מגוון רחב של מוזיאונים וגלריות לאמנות. בין המוזיאונים הללו: מוזיאון לתולדות העיר והאזור, מוזיאון מריונטות ומוזיאון שעווה. לבעלי עצבים חזקים במיוחד מומלץ לבקר במוזיאון העינויים, שבו ניתן לראות אביזרים שונים לעינוי אסירים, ותמונות ומסמכים מתקופות עברו. לילדים מוצע לבקר במכרה עופרת לשעבר שהפך אתר תיירות והסיור בו מתנהל ברכבת תת קרקעית. חובבי הבירה הצ'כית, ואלה אינם מעטים, יכולים לבקר במבשלת שיכר פעילה, כשבסוף הסיור יוכלו לשטוף את הגרון בבירה מתוצרת המפעל.

 

המתעניינים באמנות ישמחו ודאי לדעת כי בתחילת חודש יוני, נפתח בעיר מוזיאון-אטלייה על שמו של צלם צ'כי ידוע, תושב העיר, יוזף זיידל. במקום שמורים כמאה אלף צילומים של הצלם ובנו, מן המאה ה-19 והמאה ה-20. במרכז האמנות על שם אגון שילר שבעיר, מוצגות מדי פעם תערוכות בינלאומיות עם ציורים מתקופות שונות.

 

ואפשר כמובן פשוט לשוטט בעיר היפהפייה ו"ללכת לאיבוד" בסמטאות הצרות ובין הבתים העתיקים, הצבועים בצבעים שונים. העיר משתרעת של שטח קטן יחסית ובו מרוכזים האתרים המעניינים, והמעבר ממקום למקום נעשה בהליכה. הכניסה לכלי רכב אסורה למרכז העיר העתיקה.


עיר עתיקה מוקפת ירוק

 

מי שזמנו בידו, יכול ללון לילה בצ'סקיי קרומלוב, ולמחרת להמשיך ולטייל באזור באוטובוס או ברכב שכור. פרטים על האתרים הללו ניתן לקבל בלשכת התיירות המקומית, שם ניתן גם להצטייד במפות של העיר והאתרים המעניינים בה. אגב, לא הרחק מצ'סקיי קרומלוב נמצאת העיר צ'סקיי בודיוביצה (Ceske Budjovica), מקור הבירה באדווייזר, שבזכותה יצאו לעיר מוניטין בכל רחבי העולם.

 

מידע שימושי

איך מגיעים: לעיר אפשר להגיע מפראג באוטובוס רגיל, רצוי להזמין מראש כרטיס נסיעה. ניתן כמובן להגיע לעיר גם במסגרת טיול מאורגן או ברכב שכור. מי ששוהה באוסטריה יכול להגיע לצ'סקיי קרומלוב מן העיר לינץ, שהמרחק אליה 70 קילומטרים.

 

לשכת התיירות: כתובת: Náměstí Svornosti 2, טלפון: 420 380 704 621. דואר אלקטרוני: info@ckrumlov.cz. אתר אינטרנט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת המקומי
צילום: חיים פלטנר
סמטה בעיר העתיקה
צילום: חיים פלטנר
מומלצים