שתף קטע נבחר

44 מנהיגים בפסגה להשקת "האיחוד לים התיכון"

לראשונה יסבו ראש ממשלת ישראל ונשיא סוריה באותו אולם, בפסגת ההשקה של "האיחוד לים-התיכון", שאותה מארח נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. המיזם השאפתני נועד לחזק את היחסים בין מדינות אירופה למדינות הסובבות את הים התיכון, ובכינוס צפויים המנהיגים לדון בדרכים לשיפור ביטחונם, רווחתם ואיכות חייהם של תושבי מדינות אלה

בוועידת פסגה שבה ישתתפו 44 מנהיגים מאירופה ומהמדינות הסובבות את הים התיכון, יושק היום (א') בפריז "האיחוד לים התיכון", היוזמה שאותה מוביל נשיא צרפת ניקולא סרקוזי המבקש להרחיב את היחסים בין מדינות אירופה למדינות הים התיכון.

 

הפסגה בפריז נערכת במסגרת "תהליך ברצלונה", פרויקט שהחל ב-1995 ונועד לחזק את היחסים האירופיים-ים תיכוניים. בין המנהיגים המשתתפים בה - ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט ונשיא סוריה, בשאר אל-אסד, שלראשונה יהיו יחד באותו חדר - וכן בין היתר מנהיגי לבנון, מצרים, אלג'יריה, תוניסיה, מרוקו וטורקיה. הכינוס מסמל גם את ההתקרבות הגדולה שחלה באחרונה בין פריז לדמשק, המאפשרת לאסד להיחלץ מהבידוד שבו היתה ארצו נתונה בשלוש השנים שחלפו מאז ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי - שרבים מאמינים כי דמשק אחראית לה.

 

באי הפסגה צפויים לדון בדרכים שונות לקידום תהליך ברצלונה ולהעלות פרויקטים שיוכלו לתרום לרווחתם, לביטחונם ולאיכות חייהם של תושבי המדינות לחופי הים התיכון - כגון ניקוי הים התיכון המזוהם, ניצול אור השמש להפקת אנרגיה סולארית, ושיפור תשתיות. בפסגה גם יוקמו מוסדות אדמיניסטרטיביים כגון מזכירות וועדה משותפת קבועה, שיוכלו לפקח על הפרויקטים העתידיים שעליהם יוחלט. בתחילה תופקד המזכירות בידיהן של צרפת ומצרים - אך עדיין לא ברור מה יהיו מיקומה וסמכויותיה.


שרי החוץ של טורקיה ומצרים, הבוקר בפריז (צילום: AP) 

 

"השקת 'תהליך ברצלונה: איחוד לים התיכון' היא ציון דרך ביחסים בין אירופה לשותפות הים-תיכוניות שלנו", אמר קודם לפסגה נשיא הנציבות האירופית, ז'וזה מנואל בארוסו. "היא מדגישה את המחויבות ואת הרצון הפוליטי המתמשכים של האיחוד האירופי לכונן מרחב של יציבות, שגשוג משותף וביטחון באזור הים התיכון. ביחד אנחנו חזקים יותר, ואני סמוך ובטוח כי ה'איחוד לים התיכון' יזרז את התקדמותנו לעבר היעד המשותף שלנו. מעורבות בולטת יותר של המגזר הפרטי תוסיף מרכיב חשוב למאמץ המשותף".

 

בפתח הפסגה, אמר שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר כי הגיעה העת שהאזור כולו ישים מאחוריו את שנות המצוקה - ויקים קשרים חדשים עם מדינות האיחוד האירופי, שיעסקו בסוגיות הבוערות שעומדות על הפרק. "מטרת הפרויקט היא פשוט להתמודד עם האתגרים הגדולים של העתיד", אמר קושנר במפגש שרי החוץ שקדם לפסגת המנהיגים. "שינויי האקלים, החמרה במצב הסביבה, הגישה למי שתיה ולמקורות אנרגיה, הגירה, דיאלוג בין תרבויות הים התיכון - כל אלה עומדים בלב הנושאים שבהם תלוי עתידנו", סיכם.

 

הישג גדול לסרקוזי

עוד לפני שנפתח, הכינוס היום הוא בראש ובראשונה הישג סימבולי משמעותי לנשיא צרפת סרקוזי. ראשית, משום שכל מנהיגי אזור דרום הים התיכון - למעט שליט לוב מועמר קדאפי שנבצר ממנו להגיע - יטלו חלק בפסגה. מלבד זאת, אירח סרקוזי מפגש פסגה בין נשיא לבנון מישל סולימאן לבין נשיא סוריה אסד, שבו החליטו שני המנהיגים לנרמל

את היחסים בין ביירות לדמשק, לראשונה מאז עצמאותן.

 

נוסף על כך, אפילו שתי מדינות שהביעו סקפטיות רבה כלפי הפרויקט שמוביל סרקוזי - טורקיה וגרמניה - נתנו אתמול את ברכתן לפסגה ולחזונה. שר החוץ הטורקי עלי בבג'אן אמר כי אנקרה תמלא תפקיד קונסטרוקטיבי בפרויקט - וציין כי ארצו מקבלת את הבטחת פריז כי שותפותה בפרויקט לא נועדה להחליף את הליך הצטרפותה לאיחוד האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי וראש ממשלת טורקיה, הבוקר בפריז
צילום: רויטרס
מומלצים