שתף קטע נבחר

"יער יתיר" - בלנד יוקרתי במיוחד

יקב יתיר השיק את "יער יתיר" מבציר 2005. לרגל ההשקה, שגיא קופר טועם שלושה יינות של היקב, דוגם וודקה ומספר על מבעבע איטלקי שהגיע זה מכבר

יקב יתיר השיק בימים אלה את יער יתיר, בלנד היוקרה שלו, מבציר 2005. זהו בלנד אדום, שבכל שנה משתנה הרכבו, בהתאם לאיכויות הענבים בכרם.

 

בציר 2005, אומר ערן גולדווסר, יינן היקב, היה בציר נוח לייננים, מהסוג ש"עוזר" לעשות יין. הוא החל בסוף אוגוסט, מאוחר יותר מהרגיל, והסתיים בספטמבר, אחרי שנה עם משקעים טובים ואיזון בין יום ללילה. התוצאה אמורה להיות יינות מאוזנים, אלגנטיים ולא בומבסטיים כמו 2003. מנגד, השנה - בציר 2008 - כבר החלה ברמת ערד (לא ביער יתיר עצמו), מוקדם הרבה יותר מהרגיל, ובעוד היקב כבר בוצר את הענבים הלבנים שלו, ענבי הקברנה סוביניון כבר מפגינים כמות סוכר שמקבילה ל-13% אלכוהול. הרבה מאוד לאור העובדה שסיום הקיץ עוד רחוק.

 

האם זה אחד מסממני ההתחממות הגלובלית? יכול להיות שכן. פרט מעניין שסיפק יעקב בן דור, מנכ"ל היקב, היה על מצודת ערד - השנה הסתיימה במקום עונת החפירות השלישית. בעונה זאת חשפו החוקרים את מערכת המים של המצודה (מקורה בתקופת המלכים, ככל הנראה) והתגלה שהיא מערכת עצמאית, שנועדה לקלוט משקעים בסדר גודל של 200 מ"מ גשם בשנה. "הלוואי עלינו. זו כמות שאני חותם עליה בעיניים עצומות", אמר בן דור. "אבל אין ספק שכבר לא נגיע לשם".

 

גולדווסר, מצידו, אולי מודאג לא פחות, אבל רואה את הצדדים החיוביים בעניין: "מיעוט המשקעים 'מכריח' אותנו להשקות, אבל מאפשר ניהול טוב יותר של הגפנים. אנחנו יכולים לכוון צימוח, פריחה ויבולים בצורה קלה יחסית, ממש נקודתית ובאופן חד מאוד". השליטה הזאת, יחד עם מה שנשאר מהפרשי החום/קור/לילה ויום וסוג הקרקע ביער יתיר, הם שמאפשרים לקבל ענבי איכות ביקב.

 

מלבד "יער יתיר" 2005, הטעימו אנשי היקב את הויונייה 2007 ואת הבלנד הבסיסי של היקב - "יתיר", מבציר 2005.

 

יתיר ויונייה 2007

זהו היין המסחרי הראשון מזן זה ביקב, והאמת שאין הרבה הבדל מההתרשמות הפעם, מזאת של הטעימה שטעמתי אותו ביקב, לפני פחות מחצי שנה. אם כבר, הרי שהצד החומצי שלו מודגש עכשיו מעט יותר, אבל הוא עדיין בהחלט על הצד הפירותי-אפרסקי, עם משהו משל פירות יבשים. יופי של יין, מתאים מאוד לפתיחת ארוחה או לליווי ארוחה קלה, או, מן הסתם, לשתיה כשלעצמו. מעניין שבפעם הקודמת היה בו משהו ירקרק-כשותי, וזה נעלם. (16/20). 75 שקלים.

 

יתיר מרלו שיראז קברנה 2005

מאוד "סיראז" בהתחלה, עם הרבה פרחים ואנימליות. אז יוצא מעט מהירוק של הפטי ורדו, שכאן מתבטא בארומות של עשבי תיבול. זהו יין מאוד משיי, אלגנטי ואיכותי, עם טאנינים רכים והרבה פרי סגול, גם בסיומת הטובה. קניה טובה מאוד. (16/20). 100 שקלים.

 

יער יתיר 2005

קברנה סוביניון (77%), פטי ורדו (13%) ומרלו (10%). היין התבגר 14 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות, מהן כשליש חדשות. בכלל, שווה לציין שיש מגמה ביתיר להפחית את השימוש בעץ חדש: הויונייה הוא ללא עץ בכלל, בסוביניון בלאן, שתמיד היה בעץ, כבר יש הרבה פחות עץ, או חביות "גדולות", וגם פה - "רק" שליש הוא עץ חדש.

 

יין סגול-אטום, יפהפה. באף: יוצאים גוונים ירקרקים ומעט מתכתיות (מעט חיזור), שהתפוגגה במהירות. היין עדיין בתחילת דרכו, אבל הוא עשיר בניחוחות של פירות סגולים וכהים, ובפה הוא אלגנטי ומאוד מרשים: הטאנינים טובים, רכים אבל מורגשים יותר מאלה שבבלנד. יש ביין תיבול טוב, והוא מהנה לכל אורך הטעימה, עד לסיומת הארוכה. המחיר קצת גבוה - 230 שקלים - אבל בהתחשב במה שהולך בשוק בשבועות האחרונים, זאת מציאה אמיתית, במיוחד מאחר שחנויות יין רבות קופצות על הטרנד ומעלות את מחירי היתיר. (16.5/20). כ-26,000 בקבוקים, ש-40% מהם מיועדים ליצוא.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים