שתף קטע נבחר

 

חוזרים ללימודים: מהם הכריכים הכי בריאים לבי"ס?

איזה סנדוויץ' הילדים אוהבים ואיזה ימצא את דרכו לפח • הדיאטנית מריאנה אורבך ממליצה: מה כדאי למרוח על הלחם • כריכים על קרש החיתוך

לקראת שנת הלימודים החדשה החלטנו לבדוק מה אוכלים הילדים שלנו בבית הספר: האם הסנדוויצ'ים שההורים עומלים ומכינים להם כל בוקר במטבח שורדים את החום בילקוט, מה ערכם התזונתי של הכריכים האלה, ומה

סקר: מה הכריך שילדים הכי אוהבים?
גבינה צהובה 25%
ממרח שוקולד 23%
נקניק 13%
חביתה 10%
חומוס 10%
גבינה לבנה 9%
אחר 10%

בכלל הילדים מעדיפים לאכול בבית הספר סקר שערך עבורנו מכון המחקר מידע שיווקי סי.איי העלה שהכריכים הם חלק מהווי יומו של התלמיד הישראלי: ‭95%‬ מתלמידי בתי הספר בגילאי 6 עד 17 לוקחים לבית הספר כריכים שהוכנו בבית. "מדובר בארוחה חשובה במיוחד שכדאי מאוד להשקיע בה. למרות שכבר נכתב הרבה על חשיבות ארוחת הבוקר לילדים, חלק מהילדים פשוט מדלגים עליה‭,"‬ טוענת הדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית.

 

הכנו שישה סנדוויצ'ים עם ממרחים שונים ופופולריים, ובסיוע הדיאטנית מריאנה אורבך דירגנו אותם על פי ערכם התזונתי.

 

הכי מומלץ

 

גבינה לבנה

בדקנו כריך עם גבינת זיתים ‭5%)‬ שומן) ועגבנייה.

  • הפרופיל התזונתי: 180 קלוריות, ‭8.3‬ גרם חלבון, 2 גרם שומן. פחות מ‭100-‬ מ"ג נתרן.
  • דבר הדיאטנית: הכריך מכיל מעט שומן ומעט נתרן, ולעומת זאת מכיל הכי הרבה חלבון איכותי שמקורו בגבינה.

 

באים בחשבון (וכדאי לשדרג)

 

חביתה

הכנו כריך עם חביתה מביצה אחת מספר 1 עם כפית חמאה.

  • הפרופיל התזונתי: 288 קלוריות, ‭12.5‬ גרם חלבון, ‭13.2‬ גרם שומן ומתוכם ‭6.5‬ גרם שומן רווי. פחות מ‭100-‬ מ"ג נתרן.
  • דבר הדיאטנית: בכריך יש כמות נכבדה של חלבון, אבל ממקור פחות טוב, ויותר שומן מהזוכה במקום הראשון.
  • הצעת שדרוג: להחליף את החמאה בשמן זית או קנולה.

 

ביצה קשה

כריך מרוח בחצי כף מיונז ובפנים חצי ביצה קשה ומלפפון טרי.

  • הפרופיל התזונתי: 267 קלוריות, 10 גרם חלבון, ‭12.5‬ גרם שומן, מתוכם ‭2.6‬ גרם שומן רווי. פחות מ‭100-‬ מ"ג נתרן.
  • דבר הדיאטנית: השומן בעייתי. הצעת שדרוג: לקחת ביצה שלמה ולמעוך ולא לפרוס לפרוסות, מפחית את כמות השומן הנדרשת.

 

לא מומלצים

 

גבינה צהובה

כריך מרוח בחמאה ‭10)‬ גרם) ושתי פרוסות עם גבינה צהובה. הפרופיל התזונתי: 390 קלוריות, ‭17.4‬ גרם חלבון, 23 גרם שומן ומתוכם 12 גרם שומן רווי. פחות מ‭100-‬ מ"ג נתרן.

  • דבר הדיאטנית: לא מומלץ בגלל הכמות הגדולה של השומן הרווי.
  • הצעת שדרוג: לעבור לגבינה צהובה לייט או לממרח "מון בלאן" לייט.

 

שוקולד

כריך מרוח בכמות נדיבה של שוקולד ‭25)‬ גרם).

  • הפרופיל התזונתי: 266 קלוריות, 6 גרם חלבון, 7 גרם שומן מתוכם ‭1.8‬ גרם שומן רווי, פחות מ‭100-‬ מ"ג נתרן.
  • דבר הדיאטנית: בעייתי בגלל הכמות הגדולה של פחמימות וסוכר.
  • הצעת שדרוג: לעבור לריבה שעדיפה על השוקולד.

 

סנדוויץ' נקניק

כריך שמרוח בכף קטשופ, 2 פרוסות נקניק ומלפפון חמוץ.

  • הפרופיל התזונתי: 273 קלוריות, 12 גרם חלבון, 8 גרם שומן, מתוכם 4 רווי, 700 מ"ג נתרן.
  • דבר הדיאטנית: בעייתי בגלל השומן ובגלל הכמות האדירה של נתרן.
  • הצעת שדרוג: להכין פסטרמה תוצרת בית. לצלות חזה הודו בתנור ולפרוס לפרוסות.

 

האם הכריכים מתקלקלים בילקוט החם?

הכנו את כל ששת הסנדוויצי'ם על פי הפירוט הנ"ל והעמדנו אותם למבחן הישרדות: בשעה שמונה בבוקר חם, הכנסנו כל סנדוויץ' לילקוט והעמדנו אותו בחוץ בגוש דן למשך מחצית השעה. רבע שעה ניצבו הסנדוויצ'ים בשמש ורבע

שעה בצל, כסימולציה של תנאי מזג האוויר בדרך לבית הספר כולל הסעה ושהות בחצר עד לכניסה לכיתות. אחר כך הוכנסו הילקוטים ושהו שעתיים בחדר ממוזג עד "הפסקת עשר" ואז ניטלו למעבדת "אמינולב" על ידי דוגם מוסמך.

 

במעבדה המיקרוביולוגית, בהנהלת ד"ר גלית צוברי, נבדקו כל הסנדוויצ'ים שהוכנו במטבח ביתי וההפתעה: כולם נמצאו תקינים לחלוטין ובאיכות מיקרוביאלית טובה מאוד

 

החדשות הטובות: אם אתם מכינים את הסנדוויצ'ים ממזון טרי, על משטחים נקיים ומקפידים על רחיצת ידיים לפני הכנתם, הילד יקבל בהפסקת האוכל מזון באיכות מיקרוביאלית גבוהה. לאיכות התזונתית תדאגו בנפרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כריך בריא? תלוי במילוי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים