שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    ארוחה שלמה בסיר אחד - מתכונים של אמא

    מה מכינים לילדים שחוזרים מבית הספר? יעל גרטי נזכרת באוכל שחיכה לה בבית כששבה מבית הספר ומספקת שלושה מתכונים של אמא

    כשהייתי תלמידה בחטיבת הביניים, החליטה אמי, לפתע פתאום, ללמוד לתואר ראשון באוניברסיטה, בנוסף לזה שכבר היה לה. באותם ימים נוסד בביתנו מושג שהפך למיתולוגי: "אוכל אוניברסיטה". בשעות הבוקר המאוחרות, רגע לפני שיצאה ללימודיה, הכינה אמי תבשיל שהכיל את כל אבות המזון בסיר אחד: פסטה עם נקניקיות ורוטב עגבניות, אורז עם פיסות בשר בקר וירקות (שעועית ירוקה, פלפלים, במיה וכו'), תפוחי אדמה עם אפונה וכדורי בשר, וכך הלאה. אותו תבשיל המתין לנו בסיר אדום, מכוסה במגבת או שתיים וכך שמר על חומו. אחיי ואני היינו מגיעים מבית הספר, פושטים על תכנו של הסיר, שהיה עדיין חם, וזוללים בתאווה. גם כיום, על אף היותי צמחונית, אני נזכרת בגעגועים בתקופת "אוכל האוניברסיטה", באותם תבשילים מחממים ומנחמים שהמתינו לנו בשובנו מורעבים מבית הספר.

     

    לכבוד תחילת שנת הלימודים, ולמען האמהות ששוברות את הראש מה להכין לילדודס השבים מבית הספר, אני שמחה לחלוק עמכם שלושה מתכונים של אמי: לא עדכניים, חדשניים או מהפכניים במיוחד, אך מאוד טעימים וקלים להכנה. אני מתנצלת בפני אחיי הצמחוניים: הפעם מדורי אינו צמחוני.


    עגבניות בשוק (צילום: יעל גרטי)

     

    ספגטי עם כדורי בשר ורוטב עגבניות

    מתכון של אמא שלי, רחל גרטי

     

    במקום להשתמש בעגבניות מרוסקות מקופסה ניתן כמובן לרסק עגבניות בשלות קלופות במעבד מזון. אמא שלי מכינה פירורי לחם מבאגט, שהיא קולה, טוחנת ומאחסנת במקרר או במקפיא. ניתן להכין פירורי לחם מכל לחם טעים, אך אם אין ברירה ניתן להשתמש בפירורי לחם איכותיים קנויים.

     

    ניתן להכין את הרוטב ואת כדורי הבשר מבעוד יום ולאחסן במקרר עד לשעת הצורך.

     

    המרכיבים:

    לכדורי בשר:

    500 גרם בשר בקר טחון

    1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק

    חופן פטרוזיליה טריה, שטופה, מיובשת וקצוצה דק

    1 ביצה

    מלח- לפי הטעם

    פלפל שחור גרוס גס

    2 כפות פירורי לחם טעימים

    לטיגון: שמן צמחי (סויה, קנולה, תירס)

    לרוטב עגבניות:

    2 כפות שמן זית

    2 כפות שמן צמחי (תירס, קנולה)

    1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק

    1 כף סוכר

    4 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

    1 קופסה (800 גרם) עגבניות מרוסקות

    מלח

    פלפל שחור גרוס גס

    מעט בזיליקום טרי, שטוף וקצוץ גס- או בזיליקום יבש או תערובת עשבי תיבול מפרובנס

    לפסטה:

    500 גרם ספגטי או ספגטיני או מקרוני


    (צילום: גלי ניר)

     

    אופן ההכנה:
    1. כדורי בשר: מערבבים את המרכיבים בקערה, בעזרת הידיים. יוצרים כדורים ומניחים על גבי צלחת או מגש. אם לא נוצרים כדורים יפים מוסיפים עוד כף פירורי לחם ומערבבים.
    2.  מחממים מעט שמן צמחי בסיר רחב על אש בינונית-גבוהה ומטגנים את כדורי הבשר עד להשחמה נאה. מוציאים ומניחים על צלחת מרופדת בנייר מגבת.
    3. רוטב: מחממים שמן זית ושמן תירס בסיר בינוני על אש גבוהה, מטגנים בצל עם כף סוכר עד להזהבה נאה.
    4. מוסיפים שום ומטגנים חצי דקה עד דקה, עד להזהבה קלה. מנמיכים את האש לאש בינונית, מוסיפים עגבניות מרוסקות, מלח, פלפל שחור גרוס גס ובזיליקום טרי או יבש (או תערובת עשבי תיבול מפרובנס). מערבבים וטועמים. מוסיפים עוד מלח או פלפל לפי הטעם.
    5. מבשלים פסטה לפי הוראות היצרן. מסננים, מחזירים לסיר, מוסיפים את הרוטב ואת כדורי הבשר ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח או פלפל לפי הטעם. מגישים חם.

     

    תפוחי אדמה עם אפונה ירוקה ונקניקיות עגל

    מתכון של אמא שלי, רחל גרטי

     

    המרכיבים:

    11/2 ק"ג תפוחי אדמה, קלופים, שלמים

    שמן צמחי (סויה, קנולה, תירס) לטיגון הנקניקיות

    1 חב' (450-500 גרם) נקניקיות עגל ("טירת צבי" או "יחיעם") עבות, מופשרות וחתוכות לפיסות בעובי חצי ס"מ עד ס"מ

    שמן זית

    2 בצלים בינוניים-גדולים, קלופים וקצוצים דק

    1 כף סוכר

    2-3 שיני שום, קלופות ופרוסות

    מעט טימין טרי, עלים בלבד, שטופים – לא חובה

    1/2 שקית (400 גרם) אפונה ירוקה מוקפאת

    2 כפות מיץ לימון

    מלח

    פלפל שחור גרוס גס


    אפונה (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים תפוחי אדמה במים (מתחילים את הבישול במים קרים) על אש גבוהה עד לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשהסיר מכוסה עד שניתן לנעוץ בהם מזלג בקלות. מסננים ומניחים בצד. אחרי צינון חותכים את תפוחי האדמה לקוביות גסות.
    2. מחממים מעט שמן בסיר רחב על אש גבוהה ומטגנים נקניקיות פרוסות עד להזהבה יפה. מוציאים ומניחים בצד, על צלחת מרופדת בנייר מגבת.
    3. מחממים 1-2 כפות שמן זית בסיר רחב ומטגנים בצל עם סוכר עד להזהבה נאה. מוסיפים שום ומעט עלי טימין (לא חובה) ומערבבים-מטגנים במשך חצי דקה.
    4. מוסיפים אפונה, 1/2 כוס מים, 2 כפות מיץ לימון ומערבבים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 2-3 דקות או עד שהאפונה רכה דיה.
    5. מוסיפים לסיר תפוחי אדמה חתוכים ונקניקיות מטוגנות. מערבבים ומתבלים במלח ובפלפל, אך יש לזכור שהנקניקיות מלוחות למדי. מגישים חם.

     

    פסטה עם נקניקיות ורוטב עגבניות

    מתכון של אמא שלי, רחל גרטי

     

    המרכיבים:

    שמן צמחי (סויה, קנולה, תירס) - לטיגון הנקניקיות

    1 חבילה (400-500 גרם) נקניקיות מכל סוג, מופשרות וחתוכות לפיסות

    1 שקית (500 גרם) פסטה מסוג קונכיות

    לרוטב עגבניות:

    1 כף שמן זית

    1 כף שמן צמחי (תירס, קנולה)

    1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק

    1 כף סוכר

    4 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

    1 קופסה (800 גרם) עגבניות מרוסקות

    מלח

    פלפל שחור גרוס גס

    מעט פפריקה מתוקה

    מעט מאוד פפריקה חריפה


    פסטה (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים מעט שמן בסיר רחב ומטגנים נקניקיות עד להזהבה יפה. מניחים בצד, על צלחת מרופדת בנייר מגבת.
    2. רוטב: מחממים שמן זית ושמן תירס בסיר בינוני על אש גבוהה, מטגנים בצל עם סוכר עד להזהבה נאה.
    3. מוסיפים שום ומטגנים במשך חצי דקה עד דקה, עד להזהבה קלה. מנמיכים את האש לאש בינונית מוסיפים עגבניות מרוסקות, מלח, פלפל שחור גרוס גס, פפריקה מתוקה ומעט מאוד פפריקה חריפה. מערבבים וטועמים. מוסיפים עוד מלח או פלפל לפי הטעם.
    4. מבשלים פסטה לפי הוראות היצרן. מסננים, מחזירים לסיר, מוסיפים את הרוטב ואת הנקניקיות המטוגנות ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח או פלפל לפי הטעם. מגישים חם.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יעל גרטי
    פסטה טרוצ'ולי
    צילום: יעל גרטי
    מומלצים