שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

צרפת חוששת: חצי האי קרים - היעד הרוסי הבא

"לא נוכל לקבל את ההפרות הגורפות של החוק הבינלאומי וההסכמים" - הבהיר שר החוץ הצרפתי, יום לאחר החלטתה של רוסיה להכיר בעצמאותם של המחוזות הבדלניים בגאורגיה. הוא העריך כי רוסיה מעוניינת להשתלט על מטרות נוספות, כגון חצי האי קרים. נשיא אוקראינה: מה שקרה לגאורגיה עלול לקרות למדינות נוספות

שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר טען היום (ד') כי רוסיה הפגינה זלזול כלפי החוק הבינלאומי כאשר החליטה להכיר בעצמאותם של אבחזיה ודרום אוסטיה - והוסיף כי אחרי שני המחוזות הגאורגיים, ייתכן שיש לרוסיה שאיפות נוספות, כגון סיפוח חצי האי קרים או חבל טרנסדניסטריה במולדובה.

 

בראיון לתחנת רדיו מקומית, הבהיר קושנר כי האיחוד האירופי "לא יוכל לקבל את ההפרות הגורפות של החוק הבינלאומי, את הפרות הסכמי הביטחון והסכמי שיתוף הפעולה עם אירופה ואת הפרות החלטות האו"ם". הוא ציין כי ביום שני הקרוב ייערך כינוס של 27 מנהיגי האיחוד האירופי שיעסוק במשבר. "רוסיה מפרה את החוק הבינלאומי - וזו אינה רק עמדתו של האיחוד האירופי", סיכם.

  

הוא ציין כי לאחר שהכירה במחוזות הבדלניים הגאורגיים דרום אוסטיה ואבחזיה, ייתכן שמוסקבה לוטשת עיניה לעבר "מטרות נוספות" להשתלטות - כגון חצי האי קרים או חבל טרנסדניסטריה במולודובה. "זה מצב מאוד מסוכן. ישנן יעדים נוספים שהינם אינטרסים ברורים של רוסיה - במיוחד חצי האי קרים, אוקראינה ומולודבה". חצי האי קרים הוא אזור בדרום אוקראינה ששוכן לחופי הים השחור. רוסיה רואה בו טריטוריה רוסית - למרות שב-1954 העניק נשיא רוסיה דאז ניקיטה חרושצ'ב את השטח לאוקראינה - שהיתה אז רפובליקה סובייטית - כמחווה של רצון טוב.


מחסום רוסי בגאורגיה. "הפרה גורפת של החוק הבינלאומי" (צילום: AP)

 

אתמול קרא שגריר רוסיה ברפובליקה הסובייטית-לשעבר מולדובה, ולרי קוזמין, לשלטונות בקישינב ללמוד מניסיונה של גאורגיה ולא לנקוט פעולה צבאית כדי להשיב לעצמם את השליטה במחוז הבדלני טרנסדניסטריה, שפרש ממולדובה ב-1990. כמו במחוזות הבדלניים בגאורגיה, גם בטרנסדניסטריה מוצבים חיילים רוסים.

   

בראיון שהעניק נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו לסוכנות הידיעות רויטרס, הזהיר יושנקו כי מה שקרה לגאורגיה עלול לקרות במקומות נוספים. "מה שקרה הוא איום לכולם - ולא רק למדינה אחת. כל מדינה עלולה להיות הבאה בתור. אם אנחנו מאפשרים למדינה לזלזל בזכות הבסיסית של השלמות הטריטוריאלית- אנחנו מטילים בספק את האפשרות שכל מדינה תוכל להתקיים", אמר יושנקו.

 

כאשר נשאל קושנר על אזהרתו מפני האפשרות שהחיילים הרוסים יבצעו טיהור אתני במחוזות, השיב: "אני מקווה שזה לא קרה בין-לילה, אבל כבר עכשיו יש ראיות לכך שהצבא הרוסי גירש את האוסטים שתמכו בגאורגיה. לפיכך, במובן מסוים, טיהור אתני אכן מתבצע, וזה רק יוסיף ויחמיר. זהו מצב מסוכן ביותר", חזר.

  

כדור השלג המשיך להתגלגל

אתמול בצהריים הודיע נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב כי החליט להכיר בעצמאותם של שני המחוזות הבדלניים - יום לאחר ששני בתי הפרלמנט במוסקבה קיבלו החלטה דומה. ההודעה זכתה לגינויים נמרצים ממדינות המערב ומארגונים מערביים כגון נאט"ו והאיחוד האירופי.

 

נשיא ארצות הברית טען כי ההחלטה הרוסית היא "בלתי אחראית", והבהיר כי היא אינה עולה בקנה אחד הסכם הפסקת האש שהושג בתיווך האיחוד האירופי. נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, הנשיא התורן של האיחוד האירופי, גינה בתוקף את החלטת רוסיה וקרא "למצוא פתרון פוליטי לסכסוכים בגאורגיה".

 

גם בריטניה וגרמניה מחו בתוקף על ההחלטה. משרד החוץ בלונדון דחה את הודעת מדבדב "באופן קטגורי", הביע תמיכה בשלמותה הטריטוריאלית של גאורגיה וקרא להקים את "הקואליציה הרחבה ביותר שאפשר נגד התוקפנות הרוסית בגאורגיה". קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כינתה את ההודעה הרוסית "בלתי מתקבלת על הדעת לחלוטין".

 

שעות ספורות לאחר מכן הבהיר מדבדב כי ארצו אינה חוששת ממלחמה קרה חדשה, אך אינה שואפת לה. "אנו לא פוחדים משום דבר, כולל האפשרות של מלחמה קרה חדשה - אך אנו לא חפצים בה, וכעת הכל תלוי בעמדת שותפינו", צוטט

מדבדב בסוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טאס".

 

היום אמר שר החוץ הפולני רדוסלב סיקורסקי כי אם רוסיה מחפשת עימות עם המערב - היא צפויה להפסיד. בראיון לעיתון פולני, אמר סיקורסקי "אני מעדיף שרוסיה תשתף פעולה ותנסה להשתלב יחד עם המערב - אך אם היא מחפשת עימות, היא תפסיד בו שוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קושנר. מסוכן מאוד
צילום: AFP
מדבדב. לא רוצים מלחמה קרה
צילום: AFP
יושנקו. איום לעולם כולו
צילום: רויטרס
מומלצים