שתף קטע נבחר

חוף טוב הכל טוב

מכמורת וסביבתה גאות להציג: צימרים במרחק נגיעה מהים, חוף זרוק שמזכיר את ימי סיני הרחוקים, בית חולים לצבים, טיולי סוסים, דיונות ושמורות טבע. לשלוף את השנורקל מהבוידעם

עד לפני כמה עשרות שנים הייתה מכמורת, נמל עתיק שהפך לכפר הנופש הימי הראשון בישראל, משל בכתר התיירות הימית-ציונית. בשנים האחרונות, אחרי שקיעה במצולות השכחה, חוזר המושב ומרים ראש עם כמה הפתעות תיירותיות.

 

סיור בין בתי מושב הדייגים, שהוקם ב‭1945-‬ על ידי 38 חיילים משוחררי הצבא הבריטי, ממחיש למה הם בחרו להתיישב דווקא כאן. גם היום, עשרות שנים אחרי, מוצבות במכמורת (תרגום עברי-עברי: רשת דיג גדולה) סירות בכניסות לבתים ובין החצרות, ועל המרפסות תלויים קיאקים, גלשנים וגלגלי ים בשלל צבעים. הרחובות מובילים לים, ומהחלונות ניבטים פארק השרון בצפון ושמורת נחל אלכסנדר ודיונות לבנבנות מדרום.

 

היופי הזה שיכנע את בני המושב ג'נט ועופר פיין (היא קרמיקאית, הוא ימאי) להפיח בכפר רוח תיירותית, והתלהבותם הדביקה משפחות נוספות. "רוח ים‭,"‬ כך בחרו הפיינים לכנות את שתי בקתות האירוח שהקימו בחצר ביתם. במקרר מונחים מצרכים אורגניים להכנת ארוחת בוקר, בחדרים פזורים משחקים וספרים לילדים, מהחלונות רואים את הגלים מתנפצים לחוף, מסביב גינת ירק אורגנית וארנבים שממתינים לליטוף, ומהעצים משתלשלים חבלים במקום נדנדות. בסטודיו לקרמיקה מקיימת ג'נט סדנאות קרמיקה למשפחות (בתשלום נוסף‭.(‬ הצימרים גובלים בפארק השרון, כאשר שביל הליכה (חמש דקות) מוביל לשמורת חוף מצוקי גדור.

 

מחירי לינה: ‭850–650‬ ש' ללילה לזוג, תלוי בעונה. 100 ש' לכל ילד נוסף. טל' ‭.054-4627126‬

 

צימרים נוספים במכמורת: "על קו המים" (לזוגות בלבד‭,(‬ טל' ‭;054-4211113‬ "פנקס הקטן" (בקתה למשפחות‭,(‬ טל' ‭052-2802472‬.


מכמורת מתעוררת (צילום: לע"מ)

 

תופר המפרשים

גלים ומפרצים הם המנה הראשונה, העיקרית והאחרונה בתפריט היומי של תושבי מכמורת, שהוותיקים ביניהם עדיין דבקים בעיסוקים הקשורים לים. אחד מהם הוא יורם קדר, פעם אלוף בשיט וכיום שופט בתחרויות ברחבי העולם, שלא מוותר על תפירת מפרשים בכל דקה פנויה. למבקר נגלה מראה תמוה במקצת: התופרת יושבת על שרפרף בתוך בור שנפער במרצפות, כשהמפרשים הגדולים והצבעוניים פרושים לפניה על הרצפה.

 

אפשר לתאם ביקור קבוצתי (ללא תשלום) ב"מפרשי קדר‭:"‬ טל' ‭.052-3412067‬

 

חדר ניתוח לדולפינים

אתר יוצא דופן הוא בית החולים לצבים, שבכניסה אליו מוצב "צבבּולנס" ירוק למקרי חירום. עופר פיין (ההוא מהצימרים‭,(‬ מוביל אותנו לתוך האתר, שמכיל בעיקר בריכות ענק ובהן צבים גדולים וחולים, חלקם נדירים ובסכנת הכחדה עולמית. הצבים, שניצלו בעור שריונם מדייגים ומשאר אסונות, זוכים כאן לטיפול מסור. חלקם אף עוברים תהליך רבייה מבוקר ולאחר החלמתם מוחזרים לים.

 

בסמוך לבית החולים נמצא אתר מעניין אחר - חדר ניתוח של לווייתנים ודולפינים שנמשים מהים על ידי ספינה מיוחדת, לעתים על סף מוות. פיין, שמסייע לצוותי ההצלה, מספר גם על ענקי הים שנפלטים לחוף, מותשים או פצועים, וזוכים כאן לטיפול עד שמצבם משתפר. במקום הוקמה מצבה, לזכר לווייתן ענק שקיפח את חייו, מחוליה באורך של מטר שהוצאה מגבו. לתיאום ביקורים ועבודה בהתנדבות: טל' ‭.03-9033130‬

 

רכבי השטח נחסמו

חוף מכמורת, הנמתח לאורך 3 ק"מ, הוא מהיפים בארץ. גבולותיו הם שמורת בית ינאי בדרום ושמורת צוקי גדור בצפון. מתלול החוף משלב קרקעות חמרה וכורכר, שחלקם התגלגלו מהמצוק ונותרו למרגלותיו. המתלול עשיר בפריחה קֵיצית של חבצלת החוף, חורשף צהוב ועוד מיני שיחים ירוקים. ייחודו של החוף בסלעים המדורגים, שיוצרים בתי גידול לחיות מים ולאצות נדירות שהולכות ונכחדות מהעולם. סרטנים ממינים שונים הם אורחים קבועים באזור, וחותמם מוטבע בנקבים קטנים. 

 

אין פה מצילים וגם לא שירותים ציבוריים. אופנועי-ים הורחקו צפונה ודרומה ורכבי שטח נחסמו בסלעי ענק, מה שמאפשר לצעוד יחפים בשולי המים או להתיישב על שמיכה ולבהות בנוף. צעידה לאורך חלקו הצפוני של החוף מזמנת מפגש עם אתר קיני צבי-ים שנועד להבטיח את הישרדות הביצים עד בקיעת הצבים.  


דיונה על גדות נחל אלכסנדר (צילום: יפה רזיאל)

 

אצל שולה בזולה

אצל שולה בזולה, ובפי המקומיים "החוף של כושי‭,"‬ הוא כתובת ראויה לבטן המקרקרת. שולה וכושי כחלון משכונת גבעת אולגה מגישים כאן (בכל ימות השבוע) מאכלים נהדרים מבית סבתא רבתא, בסיוע בני נוער שבני הזוג מסייעים בשיקומם.

 

המטבחון המאולתר מזכיר מטבחי שדה של בסיסי צבא נידחים, כשמסביב מפוזרים שולחנות עץ נמוכים וספות מאובקות עם כריות שנמצאו על הדרך. על החול פזורות סככות קש שמצליחות בקושי לתפוס רבע פיסת צל, ואילו ספסלי העץ וכיסאות הפלסטיק יוצרים רושם שכל רהיטי השכונות שהושלכו מהבתים מצאו את דרכם לכאן. מה שנכון, כולם גם יחד יוצרים את הקסם הזרוק של המקום.

 

בכל בוקר, כאילו אין מחר, מעמידה שולה את הסירים על האש, ולעיני הסועדים בוחשת ומטגנת את מנות היום הטריות: קוסקוס, דג מרוקאי (לא חריף מדי‭,(‬ קבב ושקשוקה (בשבת גם חמין‭,(‬ והכל במחירים שפויים: ‭60-50‬ שקל למנה גדושה. הזולה פתוחה כל השבוע (לקבוצות בתיאום מראש‭.(‬ טל' ‭.050-2129170‬

 

איך מגיעים: ברגל או במכונית - בכביש הצמוד לחוף ומקיף את מכמורת, עד מגרש החנייה, כ‭300-‬ מטר צפונית לחוף מכמורת המוסדר והמחייב תשלום. הכניסה לחוף הלא מוסדר אינה כרוכה בתשלום (לא להשאיר חפצי ערך במכונית‭.(‬

 

לוחשים לסוסים

למי שרוצה לשתות את הקפה הראשון של הבוקר בחברת סוסים, או ללגום לצידם יין מול השקיעה, ב"חוות הקקטוס" מציעים טיולי רכיבה, כולל הצעה חדשה: טרמפ ברכיבה על גב הסוס מבקתות האירוח "רוח ים" במכמורת עד חוף הים או החווה, בתוספת ארוחה לפי בחירה. מחירי ארוחה ורכיבה: ‭750–250‬ ש' לזוג, תלוי באורך המסלול ובסוג התפריט. טל' ‭050-6999000‬. החווה נמצאת בשמורת תל גדור-מכמורת.

 

לא רחוק מהחווה אפשר לרכוש פירות, ירקות ומוצרים אורגניים מגידול מקומי במחסן המספק סחורה למסעדות אורגניות ברחבי הארץ. מדי פעם, בימי חמישי, מגיעים למקום בשלנים ותיקים ומדגימים את רזי הבישול המקרוביוטי (בתשלום‭.(‬ בתיאום מראש: טל' ‭.054-4522657‬ איך מגיעים: דרך שביל העוקף את מכמורת לכיוון שמורת גדור, על פי השילוט.

 

חורבה לאוהבים

גם למותשים מהחום לא כדאי להחמיץ טיול חובה בשעת בוקר מוקדמת או בין הערביים בגדה הצפונית של נחל אלכסנדר. אורכה של הגדה ‭2.7‬ ק"מ, והיא מוקפת דיונות יפהפיות שהולכות ונמוגות מהנוף המקומי. השביל, המתאים לאופניים, לעגלות תינוק ולכיסאות גלגלים, עובר לאורך אפיק רחב ויפה של הנחל, המכוסה צמחיית מים ומוצל באקליפטוסים.  


באופניים וגם ברגל. מטיילים בנחל אלכסנדר (צילום: רונן בהונמפר)

 

לאחר קילומטר של הליכה נחשפת בראש גבעה חורבת סמארה - שרידי בית כורכר שנבנה בשלהי המאה ה‭,19-‬ הפך לתחנת מכס של השלטונות העות'מאניים, ומכונה "פינת האוהבים‭."‬ במקום נהגו להתקבץ סוחרי אבטיחים שהעמיסו את מרכולתם העסיסית על ספינות מפרש שהפליגו למצרים וללבנון.

 

זרימת הנחל בנקודה זו חזקה. מסביב משתרעת חורשה ענקית שמהווה סככה טבעית וירוקה, עד פארק השרון. במורד הגבעה, הפונה לנחל אלכסנדר, חפורות מערות, כנראה מחצבות כורכר קדומות. מראש הגבעה מצפה לכם גם תצפית נאה על הסביבה והים. ומי שימשיך צפונה כקילומטר וחצי, יפגוש את פארק צבי הים, שבו מגדל תצפית על הסביבה ומתקני שעשועים.

 

איך מגיעים: במחלף בית ינאי בכביש החוף (מס' ‭(2‬ פונים לעבר מכמורת. לאחר שחוצים את הגשר שעל נחל אלכסנדר פונים בדרך עפר מזרחה. הדרך עוברת מתחת לכביש מס' ‭,2‬ ממשיכה לאורך הגדה הצפונית של הנחל ומגיעה לחניון חורבת סמארה. הדרך עבירה לכל רכב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוסים עושים אמבטיה אחרי הטיול
צילום: יפה רזיאל
פציינט בבית החולים לצבים
צילום: יפה רזיאל
הצימר של ג'נט ועופר פיין
צילום: יפה רזיאל
מומלצים