שתף קטע נבחר

ד' מהשב"כ מבטיח להיות נקי וחזק

הוא שכלל את ה"סיכול הממוקד", הצניח את גרף הטרור ויועד להיות הג'וליאני של שרון. אבל בכל מה שנוגע למינויים בצמרת המשטרה, הסתבך פעם אחר פעם בהחלטות שנויות במחלוקת. לבוחרים מציע אבי דיכטר שניים במחיר אחד: גם ניקיון, גם ביטחון

מבין ארבעת הטוענים לכתר, אבי דיכטר הוא ה"צעיר" ביותר בפוליטיקה. לקדימה הצטרף בדצמבר 2005, כחודש לאחר פרישתם של אריאל שרון ו-14 חברי כנסת נוספים מהליכוד. כעבור כחצי שנה נבחר לכנסת, ועם כינונה של ממשלת אולמרט התמנה לתפקיד השר לביטחון פנים.

 

דיכטר, בן 56, נולד באשקלון ובה הוא מתגורר עד היום. הוא נשוי לאילנה ולרשטיין, בתו של נחמיה ולרשטיין אשר מכר לאריאל שרון את השטח החקלאי בו הקים את חוות השקמים. לשניים שלושה ילדים.

 

את שירותו הצבאי עשה דיכטר כלוחם סיירת מטכ"ל, ובמהלך שירות מילואים ביחידה זכה לצל"ש על חלקו בחילוץ צוות שהסתבך במדינת אויב. לאחר שהשתחרר למד ערבית, התגייס לשב"כ ושירת שנים רבות במחוז דרום. בשנת 1992 מונה לראש מרחב דרום ובמהלך כהונתו היה אחראי, בין היתר, למבצע בו חוסל "המהנדס" יחיא עייש באמצעות פצצה שהוטמנה במכשיר הטלפון הנייד שלו.

 

בעקבות סבב המינויים שנערך בשב"כ לאחר רצח רבין, מונה דיכטר לראש אגף האבטחה בארגון. ב-1999 מונה לסגן ראש השירות וב-2000 מונה על ידי ראש הממשלה דאז, אהוד ברק, לתפקיד ראש השב"כ במקום עמי אילון. מרבית תקופת כהונתו, שנמשכה חמש שנים, היתה במהלך אינתפדאת אל-אקצה. היתה זו תקופה קשה ואינטנסיבית מאוד בפעילות השב"כ בניסיון לסכל את כוונת ארגוני הטרור לבצע פיגועים בשטח ישראל.

 

מהשייח יאסין ועד ניצב בר-לב

בין ההצלחות הרבות שרשם דיכטר במהלך כהונתו: חיסול מנהיגה הרוחני של חמאס, השייח אחמד יאסין, ובכירי הארגון סלאח שחאדה ועבד אל-עזיז רנטיסי. הכישלון הגדול ביותר שלו באותן שנים - לפי הכרזתו שלו - היתה ההתנקשות בחייו של שר התיירות דאז, רחבעם זאבי, במלון היאט בירושלים באוקטובר 2001.


סיור עם ניצב פרנקו סמוך לכותל - פברואר 2007 (צילום: משטרת ישראל) 

 

במהלך כהונתו הצליח דיכטר, הרבה בזכות הקמת גדר ההפרדה, להביא לירידה חדה במספר הפיגועים ובכמות הנפגעים הישראלים בפעולות טרור. דיכטר צידד בהקמת הגדר, אך במקביל הביע התנגדות לתוכנית ההתנתקות של שרון, אשר יצאה לפועל בשלהי 2005.

 

כשר לביטחון פנים, היה מעורב דיכטר בשני מהלכים שנויים במחלוקת לחילופי גברי בצמרת המשטרה: הראשון היה מינויו של נציג שב"ס דאז, יעקב גנות, לתפקיד מפכ"ל המשטרה במקום משה קראדי, שהתפטר על רקע דו"ח ועדת זיילר לבדיקת פרשת פריניאן. מינויו של גנות עורר מחלוקת הואיל והואשם בקבלת שוחד בעת שכיהן כמפקד המחוז הצפוני של המשטרה. הביקורת הציבורית הובילה את גנות להודיע כי הוא מוותר על התפקיד, ודיכטר מינה את ניצב דודי כהן במקומו.

 

המקרה השני אירע בשבועות האחרונים, לאחר שדיכטר פיטר בנסיבות מעוררות מחלוקת את מפקד מחוז דרום המוערך, ניצב אורי בר-לב. במסיבת עיתונאים שכינס אמר דיכטר כי בר-לב "סירב לקבל את מרותו ומרות המפכ"ל ולצאת ללימודים כתנאי לקבלת תפקיד הולם בסבב המינויים ב-2010. עם זאת, גורמים במשטרה ואף בכנסת מתחו ביקורת קשה על המהלך והגדירו אותו "צעד שערורייתי".

 

לפני כחודשיים נקלע דיכטר שוב לסיטואציה מביכה, לאחר שהעדיף להמשיך במסיבת עיתונאים שעסקה בסוגיות פוליטיות, אף שבאותה שעה אירע בירושלים פיגוע דריסה במהלכו נהרגו שלושה בני אדם. שלושה ימים לאחר מכן, הודה דיכטר כי שגה בכך שכינס את מסיבת העיתונאים.

 

"להתחבר לחזון של שרון"

דיכטר הכריז על מועמדתו לראשות קדימה בחודש שעבר. בכנס פעילים שקיים בהרצליה פירט את תרומתו למדינה ותקף את יריביו לראשות קדימה שלא המשיכו בדרכו של ראש הממשלה לשעבר: "התחברתי לחזונו של שרון כדי ליצור פוליטיקה אחרת. אני שואל, להיכן נעלם החזון הזה? מה קרה לו? האם גם החזון נדם בינואר 2006 עם תרדמתו העמוקה של שרון? האם הצטרפנו אז למפלגה כדי לקחת חלק בקמפיין המתקיים כיום - של פוסטרים?"


דיכטר בכנס הפעילים בו הכריז על מועמדותו (צילום ארכיון: ירון ברנר) 

 

"אני לא אמטיר פצצות מילוליות על איראן ואזניק את מחירי הנפט", הוא עקץ את מופז. "לא אתעלם ממפת הדרכים שהתקבלה על-ידי ממשלת ישראל ולא אחפש פתרונות לא אחראיים בדמות הסכמי מדף מול הרשות", עקץ את אולמרט ולבני. "ראוי שנאמר ביושר: אין גורם בצד הפלסטיני כעת, אף לא ביהודה ושומרון, שימלא את חלקו במפת הדרכים".

 

בכל הנוגע לחקירות ראש הממשלה וההמלצה להגיש נגדו כתב אישום, נהג

 השר לביטחון פנים בממלכתיות, גיבה את עבודת החוקרים ובכמה מקרים אף מתח ביקורת על מתקפות אולמרט ופרקליטיו על המשטרה. בחקירה אחרת, הנוגעת להאזנות הסתר למשנה לראש הממשלה רמון, היה דיכטר השר היחיד שהתנגד להחלטת הממשלה כי מבקר המדינה יחקור את הפרשה. את ההחלטה הגדיר "ביזיון".

 

"יש שני מועמדים: אחת שמזוהה כ'מיסיס קלין' והשני כ'מר ביטחון'. אבל אני מכיר מועמד אחר שיש לו גם הניקיון וגם הביטחון. ואם הציבור יכול לקבל שתי תכונות במוצר אחד, למה שלא יצביע לו?", שאל דיכטר. למרות זאת, רבים בקדימה רואים במועמדותו "מועמדות טקטית", שמטרתה לשדרג את מעמדו במפלגה ובמקרה הטוב לתת בידיו את הכוח להכריע מי ינצח בסיבוב השני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שניים במוצר אחד: דיכטר
צילום: ירון ברנר
מומלצים