שתף קטע נבחר

נפטר יוזם הניסוי של אילן רמון; "הוא היה גיבור"

אחרי מאבק במחלה קשה, בחג הלך לעולמו פרופ' יהויכין יוסף, שיזם את הניסוי החדשני אותו ביצע האסטרונאוט הישראלי. "יויה היה דוגמה לתחיית עם ישראל במדינתו", ספד לו עמיתו למחקר. בתו סיפרה: "הוא הפך למתעד השואה בעולם"

חוקר החלל שיזם את הניסוי הישראלי שלשמו שלחה נאס"א את האסטרונאוט אילן רמון ז"ל לחלל, פרופסור יהויכין יוסף, הלך לעולמו אתמול (יום ד'), במהלך החג. יוסף, שכונה בפי חבריו "יויה", סבל בשבועות האחרונים ממחלה קשה. הוא נפטר בבית החולים איכילוב בתל-אביב והוא בן 77.

 

עמיתו למחקר, פרופסור יואב יאיר, מהמחלקה למדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה, סיפר ל-ynet: "עד היום אנו ממשיכים לחקור את תוצאות הניסוי של יויה. הוא תרם תרומה חשובה להבנת תהליכים באטמוספירה והתחממות גלובלית".


יוסף (שלישי מימין), מעל רמון, בהכנות לטיסת המעבורת (צילום: נאס"א) 

  

מטרת הניסוי שיזם יוסף ב-1998 היתה בדיקת ההשפעה של אבק באטמוספרה על המעבר של קרינה, עננים ואקלים. הוא זכה לשם "מיידקס" - הניסוי הישראלי לחקר אבק במזרח התיכון. "באותה תקופה עדיין לא הבינו את החשיבות של חקר שינויי אקלים והתחממות האטמוספרה. בנאס"א כבר ידעו על מה מדברים, והיום כולם מדברים על התחממות גלובלית. מבחינה זו, הניסוי היה חדשני", מסביר יאיר.

 

לפני כחמש שנים עקב יוסף נמרכז הפיקוד בגודארד שבמדינת מרילנד בארצות הברית, אחר תוצאות הניסוי, ששידר אליו רמון מהחלל. למרות התרסקות הקולומביה לפני נחיתתה, התוצאות המשמעותיות של הניסוי התקבלו בקרקע, ואיפשרו את המשך המחקר. בקרוב אמור להתפרסם המאמר האחרון שכתב הפרופסור בנושא ב-Journal Of Geophysical Research, אחד מכתבי העת החשובים בתחום.

 

העמיד דורות של סטודנטים

"הניסוי היה פסגת העבודה המדעית שלו והוא יצר קשר מאוד מיוחד עם אילן רמון ויתר האסטרונאוטים שהעריצו אותו", מספר יאיר. גם בנאס"א התקשו לקבל את הידיעה בדבר פטירתו של הפרופסור הנערץ. תום דיקסון, מנהל התוכנית בנאס"א כתב ליאיר בעקבות מות שותפו למחקר כי "הייתה לי הזכות להכיר את יויה, הוא היה אחד הגיבורים שלי".

 

יאיר ספד לו: "יויה היה אדם מדהים ודוגמה לתחיית עם ישראל במדינתו. כילד שניצל מהשואה ועלה כמעט חסר כל הוא בנה עצמו כמעט מאפס, היה לקצין בחיל האוויר והפך למדען בעל שם עולמי, ממייסדי הקהילה האטמוספרית כאן שהעמיד דורות של סטודנטים. הוא יחסר לנו לעד".

 

פרופסור יוסף שימש חוקר ראשי בחוג לגיאופיסיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל אביב. הוא התפרסם מחוץ לקהילה המדעית כאשר רמון לקח עמו לחלל ספר תורה זעיר שהפרופסור נשא עמו כל ימי חייו, מאז שלמד ממנו לבר-המצווה במחנה הריכוז ברגן-בלזן.

 

"אחרי שספר התורה הוצג במסיבת העיתונאים בחלל, אבא הפך להיות מתעד לעניין השואה בכל העולם", סיפרה ל-ynet איריס פלורנטין, בתו של יוסף. "את ההתרסקות אבא לקח מאוד קשה. הוא ישב בבקרה וידע באותו הרגע שהמעבורת התרסקה".

 

פרופסור יוסף הותיר אחריו אשה ושתי בנות. הלוויתו תיערך מחר בבית העלמין ירקון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר אוניברסיטת ת"א
יהויכין יוסף ז"ל
צילום: אתר אוניברסיטת ת"א
צילום: נאס"א
אילן רמון ז"ל
צילום: נאס"א
מומלצים