שתף קטע נבחר
צילום: יוסף ג'קסון

חולות נודדים ומגדלורים בקצה הקרס של קייפ קוד

בחוף המזרחי של ארצות הברית, בין בוסטון לניו יורק, שוכן אתר הנופש קייפ קוד. נדמה כי המקום שרוי אי שם בשנות ה-60 של המאה ה-20. ג'קסי נסע לשם, והביא את רשמיו מיעד החופשה שהיה המועדף על בני משפחת קנדי

בפעם הבאה שאתם מבקרים במזרח ארצות הברית, מומלץ מאוד שתקפצו לקייפ קוד (Cape Cod), אזור קייט במרחק כמה שעות נסיעה מבוסטון, שצורתה חצי אי מוזר למראה, המשובץ בתי נופש ויערות הגובלים בחופים חוליים מוזהבים. זהו מקום אידיאלי לבילוי חופשות ולניקוי ראש בעבור תושבי הערים הגדולות של ניו אינגלנד.

 

פרובינסטאון (Provincetown) היא עיירה בקצה הקרס המעוקל של קייפ קוד, ואחת העיירות הבולטות בסצינות הבילוי והכיף. לחופה של העיירה עגנה בראשונה ספינת החלוצים, ה"מייפלאואר" , ולא בעיירה פלימאות' (Plymouth), כפי שנהוג לחשוב.

 

כיום נהפכה העיירה יעד מושך לקהילה הגאה שוחרת הנופש. במשך יותר ממאה שנה שימשה מקלט לאמנים ולסופרים. אפשר גם להבין מדוע פרובינסטאון היא אחד המקומות הכי פחות אמריקניים בין עיירות הנופש הנוצצות של קייפ קוד, כאשר מסביבה ניתן לטייל בין חולות נודדים, שמעניקים למבקרים תחושה של בדידות מזהרת.


מפרצון בקייפ קוד. מקום אידיאלי לניקוי ראש (צילומים: יוסף ג'קסון)

 

מדי פעם נתקלים במלונות פאר בסגנון "גטסבי הגדול", שכתב הסופר האמריקני פרנסיס סקוט פיצג'רלד, המזכיר את אורח החיים של ה"ברונים השודדים", אותם מיליארדרים כמו רוקפלר, וונדרבילט, מורגן ואחרים, כולל בני משפחת קנדי שחגגו בעליצות בבתי הקיץ שבאזור - עד שהחגיגה הסתיימה במשבר הכלכלי של 1929.

 

ליד אותם מלונות פאר, חונות מכוניות עתיקות - שנראות כאילו ירדו זה עתה מפס הייצור של שנות ה-20 העליזות - ונוהגות בהן גבירות עטופות מלמלה בסגנון האופנה של אז. ממש מזכיר את המשבר הכלכלי של ימינו.


המכוניות עתיקות ומקנות תחושה של שנות ה-20 העליזות

 

מקום עגינתה הראשון של אוניית ה"המייפלאואר"

בעיירה עצמה, מלבד עשרות בתי המלון ובתי ההארחה, ממוקמים מסעדות רבות של מאכלי ים ואתרי בילוי. כדאי מאוד לטפס לגגו של מבנה הגרניט הגבוה, שמצהיר על עצמו כ"אנדרטת המתיישבים הראשונים" (Pilgrim Monument), שמראשה ניבט נוף קסום למרחקים. האנדרטה מנציחה את מקום עגינתה הראשון של המייפלאואר בפרובינסטאון, במרכז המבקרים "פרובינס לנדס" (Province Lands).

 

מצפון לפרובינסטאון נמצאת שמורה ימית, "סטלווגן בנק" (Stellwagen Bank), שבה זוללים לוויתנים ענקיים את הארוחות הקיציות שלהם לקראת החורף, כך שנמל פרובינסטאון משמש נקודת יציאה לספינות שונות ומגוונות היוצאות להפלגות הצצה ביצורים הגדולים ביותר עלי אדמות.


אנדרטת החלוצים בעיירה פרובינסטאון

 

הנערה הבלונדינית שהייתה שרועה על הרציף הארוך בנמל פרובינסטאון ניסתה לצוד מעט קרני שמש קיציות אחרונות. זה שעות שום תייר לא פקד את הדוכן שבו היא עובדת, המציע הפלגות בעקבות הלוויתנים המשוטטים באזור הכף, והשעמום אכל אותה. אבל ממילא בשעות אחר הצהריים של סוף ספטמבר נראה שבאותה עיירת תיירות חמודה אף אחד לא ממהר לשום מקום.

 

אפשר ללמוד על הדיונות שמסביב לעיירה, וליהנות מהמראה של מרפסת התצפית שבמקום. בקצה הקייפ, לא הרחק מהעיירה, נמצאים שני חופים מופלאים: חוף רייס פוינט (Race Point Beach) על החולות הלבנים שלו, וחוף הרינג קוב (Herring Cove) המערבי יותר, שמהווה מקום רומנטי לצפייה בשקיעות המזהירות לזוגות מאוהבים, ובהם זוגות בני אותו המין.

 

חצי האי של קייפ קוד, המוזר למראה, נחלק לאזורי משנה. לכל עיירה יש מה להציע מבחינת אטרקציות, המצדיקות שהייה בת מספר ימים במקום. כדי ליהנות ממרבית המקומות היפים וכדי לבקר באטרקציות השונות, כדאי לנסוע על כביש 6A  - זו הדרך הנופית ששימשה בזמנו "דרך המלך".


הנערה שמשווקת סיורי צפייה בלוויתנים. שום תייר לא פקד את הדוכן שלה

 

חלקו של הכביש נמתח בין העיירות בורן (Bourne) ואורליאן (Orleans) לאורך כ-50 ק"מ. הדרך נחשבת אחת היפות בארצות הברית כולה. תוך כדי נסיעה חולפים על פני בתים יפהפיים, הממוקמים בין היערות והעצים לאורך החופים החוליים של קייפ קוד.

 

למהדרין מומלץ לנסוע גם בדרך הצדדית לאורך חופו הצפוני של חצי האי, כדי להגיע למפרץ קייפ קוד. הדרך הנופית נסללה על השביל שבו השתמשו האינדיאנים בזמנו, ועם ההתנחלות של חלוצי ארה"ב בעיר פלימאות', נהפכה לדרך המלך שחיברה את המושבה החלוצית עם שאר חלקי קייפ קוד.

 

מסע מגדלורים לאורך החוף הסלעי

אחת הדרכים לכסות את המראות המרשימים של חצי האי קייפ קוד היא לנוע בעקבות אתרי המגדלורים השונים המוצבים לאורך החופים המסולעים. לא מעט ספינות התנפצו על השרטונות שלו. המגדלור הראשון נבנה כבר ב-1828 בוודס הול (Wood Hole) שבחוף הדרומי.

 

זהו מגדלור מוזר וכאשר מסתכלים לעברו הוא נראה לבן, אך מהצד מתקבל הרושם שהוא בצבע אדום, דבר שעזר לספנים לנווט עצמם בביטחון לעבר החוף. המגדלור השני נבנה בצד הצפוני של חצי האי ושופץ ב-1857, במקום הנקרא סאנדי נק לייטהאוז (Sandy Neck Lighthouse).

 

לא מעט מגדלורים ממוקמים לאורך קצה הקרס של חצי האי, באזור העיירה פרובינסטאון. גם בחבל צ'תם (Chatham) הדרומי ממוקמים שני מגדלורים נוספים. הנשיא ג'ורג וושינגטון דרש להקים כבר ב-1797 מגדלור באזור טרורו 

(Truro) ,באתר שנחשב בית קברות לספינות.

 

האור שבקע מהמגדלור היה שווה בזמנו לתאורה של 620 אלף נרות. העיירה טרורו נמצאת בין מפרץ קייפ קוד מכיוון מערב לבין האוקיאנוס האטלנטי, מתחת לאיזור עיירת פרובינסטאון, ובה ממוקם המגדלור העתיק ביותר בקייפ קוד, שנמצא בחלק הגבוה ביותר של הקייפ.


האור שבקע מהמגדלורים היה שווה בזמנו לתאורה של 620 אלף נרות

 

בימי שבת אחר הצהריים מתקיים בעיירה זו שוק איכרים נחמד, שבו אפשר לקנות ירקות ופירות מאיכרי האיזור ודגים ישר מהדייגים המקומיים. כיום, בעידן הניווט הלווייני, נהפכו המגדלורים מיותרים, ונותרו כאתרי תיירות במקומות של נופי ים מרשימים.

 

מקום חופשתה של משפחת קנדי

מדרום לטרורו נמצאת העיירה וולפליט (Wellfleet) שמהווה אתר לחובבי ציפורים, ובה נמצאות צדפות וולפליט המפורסמות. כאן אפשר לטייל בשבילי הליכה בין נחלים, ביצות מלח וחופים. שם גם ממוקם חוף מרקוני (Marconi) על הדיונות החוליות שלו, וגם האנדרטה שהוקמה לזכרו של גוליילמו מרקוני שהמציא את התשדורת האלחוטית, ומכאן שלח את השידור האלחוטי הראשון שחצה את האוקיאנוס האטלנטי.

 

העיירה צ'תם היא מהעיירות היותר אקסלוסיביות שבקייפ קוד, ובה נותרו בתים יפהפיים של קברניטים מפורסמים, שאחדים מהם נהפכו בתי הארחה יוקרתיים. בקצה המזרחי של אותה עיירה, מתחת למגדלור, נמצא לייט ביץ' (Chatham Light Beach), חוף נחמד שמומלץ לטייל לאורכו.

 

כאשר ממשיכים צפונה על הכביש מכיוון איסטהם (Eastham) עד פרובינסטאון לאורך 65 ק"מ ארוכים, משתרעים חופים בתוליים ודיונות מרנינות, שכולם יחד מרכיבים את החוף הלאומי של קייפ קוד. הנשיא קנדי, שמשפחתו נהגה בעבר לבלות חופשות בקייפ קוד בעיירה האיאניס (Hyannis), דאג למנוע פיתוח יתר ולהותיר את אזור החוף הקסום בבתוליו.

 

בעיירה הזו נמצא גם מוזיאון המוקדש לנשיא קנדי. זכיתי והתארחתי בביתם של זוג ידידים יהודים-אמריקנים המתגוררים בבית חמוד בלב יער, בחופה של העיירה בארנסטבל (Barnstable). את הקיץ הם מבלים בקייפ קוד, וכמו להקת ציפורים הם נעים בחורף לעבר ביתם השני שבפלורידה.


מוזיאון ג'ון קנדי. בזמנו, הוא דאג להשאיר את החוף הקסום בבתוליו

 

במוזיאון המקומי של שומרי החוף, ה"קוסט גארד" (Coast Guard), באותה עיירה ניתן לצפות בסיפור הצלתה המופלא ב-1923 של ספינת קיטור בריטית שעלתה על שרטון מול החוף, ואנשי המשמר הצליחו לחלצה מהשרטון במאבק עז עם הגלים ומזג האוויר הסוער.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלור בקייפ קוד. האזור מלא בהם
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים