שתף קטע נבחר

"הגיע הזמן לנפץ את מונופול הרבנות"

"בישראל חיים כיום אלפי בני זוג, החולקים חיים משותפים ומנהלים משק בית משותף ללא אישור נישואין רשמי מהרבנות. במשך השנים התברר שאחד הנושאים החשובים ביותר לבני זוג המחליטים להתחתן שלא באמצעות הרבנות הוא הגושפנקא - האישור הסופי, שבינם לבין עצמם, על זוגיותם והקשר שנכרת ביניהם". עו"ד אירית רוזנבלום קוראת לקשירת קשר זוגי בדרכים חלופיות ומציגה פתרון מקורי - תעודת זוגיות

במדינת ישראל הדמוקרטית והנאורה, עדיין קיים מוסד אחד מונופוליסטי, שהוא ורק הוא מאשר וקובע את קיומו החוקי של קשר נישואים בין שני בני זוג. זהו מוסד הרבנות.

 

שנים רבות מנסים בני זוג שונים בישראל להתחתן ללא סיועו, תיווכו והכרתו של מוסד הרבנות - בין אם בני זוג המוגדרים פסולי חיתון (כהן וגרושה, למשל) ובין אם בני זוג שפשוט אינם מוכנים לעבור את הפרוצדורות הדתיות, או לקבל את מרות המימסד הרבני. אולם התמודדות זו נידונה בדרך כלל לכישלון. גם מי שהתחתן בנישואים אזרחיים כאלה או אחרים מחוץ לישראל (בקפריסין, קולומביה או פאראגוואי) - ייאלץ להתמודד מול הרבנות, אם חס וחלילה ירצה לפרק את קשר הנישואין.

 

בישראל חיים כיום אלפי בני זוג, החולקים חיים משותפים ומנהלים משק בית משותף ללא אישור נישואין רשמי מהרבנות. במשך השנים, התברר שאחד הנושאים החשובים ביותר לבני זוג המחליטים להתחתן שלא באמצעות הרבנות היא הגושפנקא - האישור הסופי, שבינם לבין עצמם, על זוגיותם והקשר שנכרת ביניהם.

 

בכדי למלא את הצורך בדרך חוקית להסדת הזוגיות וחיי הנישואין ללא הרבנות, התחלנו בארגון "משפחה חדשה" - המעניק שירותים וסעד משפטי למי שרוצה לממש את זכותו ולהקים משפחה, להנפיק "תעודת זוגיות", המהווה תצהיר רשמי ומשפטי לזוגיות ולחיי הנישואים הנרקמים ונקשרים בין שני אנשים.

 

הרעיון של תעודת הזוגיות, מנצל את הפרשנות שנתן החוק לקשר הזוגי הידוע בתור "ידועים בציבור". המחוקק בישראל לא טרח להגדיר את ההסדר המכונה "ידוע בציבור", אולם במשך השנים נתנו בתי המשפט את הפרשנות והתוקף החוקי למעמד הזה.


קול ששון וקול שמחה? 

לאחר שהכירו בתי המשפט בתוקף החוקי של מוסד "הידועים בציבור", ניצלו אותו זוגות רבים, שביססו את הקשר ביניהם באמצעות "נישואי חוזה". בני הזוג חתמו על הסכם חוזי, שהגדיר את הקשר ביניהם באמצעות הסדרת נושאים כמו קשרי המחוייבות ההדדית ביניהם, ענייני רכוש וממון, ילדים חינוכם וגידולם, ותנאי פירוק הזוגיות במקרה של פרידה. החוק הישראלי מכיר ואף משווה את מעמדם של "ידועים בציבור", למעמד בני זוג שנישאו באורח מסורתי, בלמעלה מ- 20 חוקים שונים (ביטוח לאומי, מס רכוש, ירושה ועוד).

 

מאחר ולא הוצעה על ידי המדינה ברירה אחרת, ואחרי שהרעיון התבסס באופן חוקי ומשפטי - נותר רק להסדיר את הזוגיות החדשה הזו באופן הצהרתי, בכדי לזכות אותה במעמד שווה לחלוטין לקשר הנישואין המסורתי. וזה מה שעושה "תעודת הזוגיות", המוכרת כבר על ידי עיריית תל-אביב, רשויות מקומיות נוספות בארץ וגופים ציבוריים ושלטונים אחרים, כמסמך המעיד על זוגיות.

 

רעיון "תעודת הזוגיות" מבוסס על ההכרה, שלא ניתן בשום דרך לשלול מבני זוג את רצונם להתחתן, להקים משפחה ולקשור את גורלם אחד בשני. אף לא המוסד הרבני ושלוחותיו. האפוטרופסות על הזוגיות וחיי הזוגיות שייכת לבני אדם, ואין לממסד או לרבנות כל זכות להתערב בעניינים אלה. על הממסד לכבד את רצון הפרט ולהכיר בבחירתו.

 

תעודת הזוגיות מהווה מסמך זמין ולגיטימי ומעניקה מעמד שוויוני, מבחינת הכרה בזכויות המשפטיות שלהם, כמו כל זוג נשוי אחר. אם את האהבה שלהם מצאו בני הזוג גם ללא הכשרת הרבנות - אנחנו ב"משפחה חדשה" מחזקים את החלטתם העצמאית ונותנים להם את ברכת הדרך, גם אם מדובר בדרך אחרת מזו שמכתיב הממסד.

 

  • הכותבת, עו"ד אירית רוזנבלום היא מייסדת ומנכ"לית ארגון "משפחה חדשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הרי את"? לא חובה
צילום: ישראל ברדוגו
תעודת זוגיות
צילום: אירית רוזנבלום
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים