שתף קטע נבחר

גבי שולח גלויה מסקוטלנד

גבי פרידמן, מורה דרך, חי בבית חווה בן 200 שנה בסקוטלנד. הוא נהנה להדריך בנופים המדהימים, מבשל חמין וג'חנון למקומיים ואפילו התרגל כבר לבדיחות של הישראלים על החצאית

מי אני? גבי פרידמן, בן 45, יליד אילת ועדיין אילתי בנשמה. אני עוסק בהדרכה ומתן שירותי תיירות בסקוטלנד לתיירים מכל רחבי העולם, ובעיקר לתיירים ואנשי עסקים מישראל.

 

איפה אני גר? אנחנו גרים בבית חווה עתיק בן כ-200 שנים באזור חקלאי מבודד במרכז סקוטלנד, על גדות הנהר Forth בקרבת העיר Stirling. המשפחה המורחבת כוללת שני כלבי לברדור, חתול אחד ומספר תרנגולים. בנוסף אנו מוקפים עדרי כבשים ופרות.

נעים להכיר. גבי (צילומים: גבי פרידמן)

 

מה אני עושה בחו"ל? הגענו לסקוטלנד לצורך השלמת לימודי הדוקטורט בחקלאות ימית של אשתי סופי, הלומדת באוניברסיטת Stirling. אני, שהייתי מורה דרך באילת, החלטתי להמשיך במקצועי ולמדתי שנתיים באוניברסיטת Edinburgh, ובה הוסמכתי לענוד על דש הבגד את התג הכחול היוקרתי של אגודת מורי הדרך בסקוטלנד (STGA Blue Badge).

 

מתי ואיך הגעתי לכאן? לראשונה הגעתי ב-1994 כשאשתי החלה ללמוד ב-Stirling וכאן נישאתי (כמובן לבוש חצאית סקוטית). כבר אז התאהבנו בסקוטלנד היפה כל כך. חזרנו לארץ, לאילת, ושם נולדו לנו שלושה בנים: דיוויד, דניאל ויוני. ב-2004 חזרנו לסקוטלנד לצורך המשך הלימודים של סופי.

 

מה גורם לי להרגיש ישראלי? אני מדבר עברית עם הילדים, גולש ב-ynet, מאזין לרדיו מישראל ומקפיד להיות מעודכן במתרחש בארץ. כמובן קיימת תחושת השייכות בעבודתי עם תיירים ישראלים שאני מדריך בסקוטלנד. בנוסף אני מבשל לחבריי הסקוטיים תבשילים ישראליים שמזכירים את הבית כמו חמין, שקשוקה, שניצל, חומוס ואפילו ג'חנון.

הבית בסקוטלנד

 

סיטואציה מצחיקה שקרתה לי כישראלי בחו"ל: כשאני מקבל קבוצת ישראלים לצרכי הדרכה אני מוצג בפניהם לבוש בחצאית סקוטית מסורתית. כשאני מתחיל לדבר בגאלית מייד נשמעות הערות בעברית ברקע, כמובן חלקן קצת גסות, בנוגע לחצאית ולשאלה המפורסמת מה קורה מתחת לחצאית. מה רבה מבוכת הישראלים שדיברו אליי ועליי לאחר מספר דקות כשאני עובר לעברית שוטפת (בקשר לשאלה המפורסמת מה לובשים מתחת לחצאית, אז התשובה המקובלת היא גרביים ונעליים).

 

למה אני הכי מתגעגע? משפחה, חברים, אוכל הישראלי, ג'חנון של שבת בבוקר, שווארמה טובה, חומוס, לדוג בסירת דייג במפרץ אילת ולמזג האוויר שבאילת, בחורף ובקיץ.

 

מה הייתי לוקח איתי מכאן ומביא לישראל? את שלוות הנפש והיעדר הסטרס של האנשים בחיי היום יום, בעיקר בכבישים. הייתי מביא איתי את הירוק הרב שיש פה בסקוטלנד, את המים, הנהרות והאגמים הרבים שמוזנים בגשמי ברכה שיורדים פה במשך ימים ולפעמים שבועות ללא הפסק.

חורף לבן בסקוטלנד

 

חמש המלצות על העיר שלי

1. מסלול הליכה: ליד הגשר בעיירה Bridge of Allan ישנו מסלול הליכה קצר לאורך הנחל ולאחר כ-15 דקות מגיעים למערה (הסופר הסקוטי Robert Louis Stevenson קיבל במערה זו את ההשראה לעלילת ספרו הידוע "אי המטמון"). המסלול יפה ורגוע מאוד בעיקר בחודשיי הקיץ כשאפשר לחצות את הנחל ולחזור לגשר מצידו השני.

שור הרים סקוטי

 

2. מסעדת Allan Water Café: בעיירה Bridge of Allan ישנה מסעדה טובה מאוד שנקראת Allan Water Café שם הם מכינים את אחד המאכלים העממיים של סקוטלנד: Fish And Chips, כלומר, פילה דג ים מצופה בבלילה או פירורי לחם מטוגן וצ'יפס עם מלח וחומץ.

 

3. פונדק Drovers: בחלקו הצפוני של אגם (לוך) לומנד Loch Lomond, נמצא The Drovers Inn, פאב מסעדה עם מספר חדרי אירוח. המקום יפהפה ומאוד מיוחד. המבנה נבנה בשנת 1705 ובתוכו קמין גדול היוצר אווירה מאוד מיוחדת. הקירות שחורים מפיח שנפלט מהאח במהלך מאות שנים ועליהם תלויים פוחלצים של חיות בר מקומיות. המקום שימש בעבר כמקום לינה והצטיידות לסוחרי הפרות כמו רוב רוי (Rob Roy Macgregor מהסרט הידוע "רוב רוי" בכיכובו של השחקן ליאם ניסן). המקום מפורסם כמעון משכנן של מספר רוחות רפאים, מומלץ לחובבי הז'אנר.

 

4. מסלול אופניים: רכיבה על אופניי הרים הוא אחד מהתחביבים האהובים עליי. באזור הררי שנקרא The Trossachs ישנו מסלול שמתפתל לאורך נהרות, נחלים, אגמים והרים סבוכיי יערות. ניתן לעצור בדרך ולהתענג על פירות היער הקיימים בשפע בתקופת הקיץ.

טירת Eilean Donan

 

5. לחובבי מונטי פייטון: בכפר קטן בשם Doune ישנה טירה מהמאה ה-14 ששימשה כאתר צילום עיקרי בסרט הפולחן הקומי "הגביע הקדוש" של חבורת מונטי פייטון. אחת לשנה בקיץ מתקיימת מסיבה גדולה בה אנשים מתחפשים לדמויות מהסרט ומציגים קטעים מתוכו. זוהי חוויה יחודית בעיקר לאחר שתיית כוס בירה מקומית.

 

 

  • גם אתם גרים בחו"ל ורוצים לשתף אותנו בחוויה? כתבו לנו!

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבי והמשפחה
גבי והמשפחה
צילום: גבי פרידמן
בחצאית סקוטית מסורתית
בחצאית סקוטית מסורתית
צילום: גבי פרידמן
מומלצים