שתף קטע נבחר

באת': עיר עם אמבטיה

ביקור בבאת', עיר המרחצאות הבריטית, הוא כמו קפיצה קטנה אל המאה ה-18. איוי לרר מבטיחה לכם שהאופי ההיסטורי, הניחוח הרומנטי, הסביבה הירוקה והשלווה הבריטית המדבקת ירגיעו כל עצב מתוח. ואם לא הם - אז המעיינות החמים

אני חושבת שהרגע שבו הבנתי עד כמה העיר באת' (Bath) לוקחת את השם שלה ברצינות, היה כשנכנסתי לחדר המלון שלי. הכל היה לכאורה שגרתי: מיטה זוגית ענקית, תפוחת כריות, שתי כורסאות ושולחן נמוך שעליו בקבוק מים מינרליים ושני תפוחים, אה – ואמבטיה על ארבע רגליים מקושטות שניצבה בגאון ליד הקיר.

 

על השאלה המתבקשת כמה פעמים עשיתי אמבטיה בבאת', איאלץ לענות באכזבה: פעם אחת בלבד. כמובן שלא יכולתי שלא לבדוק איך זה לשבת באמבטיה באמצע החדר, אבל אחרי כמה דקות הבנתי שזה מספיק. לא רק שלא היה שם שום וילון אמבט, גם לא היה דוּש. בקיצור, לא פלא שבשאר הפעמים שבהן הייתי צריכה לנקות את גופי, בחרתי את אופציית המים הזורמים של המקלחת שניצבה בחדר הרחצה הצמוד.

 

למרבה המזל, זאת היתה האכזבה היחידה שחוויתי במשך שלושה ימים בעיר הזאת.


המשפט שממצה עיר שלמה: "מים זה הכי טוב" (צילום: איוי לרר)

 

מרחצאות ועתיקות

לעיר באת' שורשים עמוקים כעומק המעיינות החמים שנמצאים בה, אשר משכו את ההתיישבות אנושית עוד בימי קדם. את המרחצאות העתיקים ביותר שנותר להם זכר כיום בנו הרומאים לפני כאלפיים שנה. מאז ועד היום הם מהווים את מרכז העיר, שהלכה והתפתחה סביבם. כיום משתרעת העיר גם על פני הגבעות המוריקות המקיפות את מרכזה, אולם היא עדיין גדושה בטבע.

 

חלקו הדרומי של מרכז העיר, המוקף בחלקו על ידי הנהר אבון (Avon) הוא המקום להיזכר בהיסטוריה של העיר ובאתר שהביא לה את הכבוד. כדאי להתחיל את הסיור במרחצאות הרומים (The Roman Bath), הנמצאים ממש ליד כנסיית באת' (Bath Abbey).



המרחצאות הרומיים בשעות היום והלילה (צילום: איוי לרר)

 

כאן, לפני כאלפיים שנה, הוקמו מרחצאות סביב מעיין נובע שעד היום זורמים ממנו כמיליון ורבע ליטר מים ביום, בטמפרטורה קבועה של 46.5 מעלות. כיום זהו אתר ארכיאולוגי המספר את סיפורו של המקום, ששילב רחצה וקדושה. המתחם המרשים והיפה כולל מספר חלקים, והמבקרים מטיילים לאורכם – מהמעיין הקדוש, דרך שתי קומותיו של בית המרחץ הציבורי ועד החדרים המציגים את הממצאים הארכיאולוגיים שנמצאו באתר.

 

אל תפספסו ביקור ב"חדר המשאבות" (The Pump Room). זהו מבנה מהמאה ה-18 שבו נהגו לשבת בצוותא וללגום ממי המעיין, שמכילים 43 מינרלים ונחשבו בזמנם לבעלי תכונות רפואיות. כיום זהו בית תה מפואר, עם שירות וקלאסה כמו של פעם. גם אם אתם לא מתיישבים לתה ומאפה, גשו למזרקה המעוטרת בפסלי דגים. המים הזורמים כאן הם מי המעיין, ואם תבקשו יפה יתנו לכם לשתות מהם. זה חמים, מתקתק ומלוח בו זמנית, אבל היי, הרומאים אמרו שזה בריא.


פעם שתו כאן מי מעיינות, היום - תה. "חדר המשאבות" (צילום: איוי לרר)

  

את הדמיון הרב בין תרבות המרחצאות של ימי קדם לבין תרבות הספא המודרנית אפשר לראות - ולהרגיש - באתר Thermae Spa. לפני כמה שנים איחדו כאן מספר מבנים עתיקים לכדי מתחם אחד מודרני ומתוחכם, שכולו חגיגה של גוף ומים. זהו האתר היחידי באנגליה בו תוכלו לרחוץ במי מעיין אמיתיים, ללא חימום או התערבות אחרת. יש כאן בריכות, חדרי טיפול ואפילו קומה שלמה שבה חדרי סאונה, כל אחת מהן בריח אחר. כל שנותר הוא לבחור אם בא לכם להזיע בריח אקליפטוס או שמא לוונדר. תענוג.

 

אולם אין ספק שגולת הכותרת של הספא היא בריכת הגג הפתוחה שבקומה הרביעית. דמיינו את עצמכם יושבים בבריכה חמימה ומעלת אדים, כשרק ראשכם מבצבץ החוצה אל האוויר הקר. מסביבכם משתרעת העיר באת' כולה, הנשקפת אליכם מבעד לגדר הזכוכית השקופה, וצריחי הכנסייה נמצאים ממש במרחק נגיעה.

 

הרעיון של ישיבה בצוותא עם עשרות אנשים בבריכה קטנה בוודאי מרתיע חלק מכם, ובצדק, אבל העובדה שמדובר באנגלים מאוּפּקים בהחלט עוזרת. הביקור בספא אינו זול (כעשרים ליש"ט לביקור בן שעתיים בכל המתחמים), אבל החוויה חד פעמית. הצטיידו במגבת, חלוק וכפכפים ותוכלו לפחות לחסוך את דמי שכירתם. שימו לב כי הכניסה לילדים מתחת לגיל 16 אסורה.


הראש באוויר הקר, הגוף במעיין החם והעיניים בנוף. Thermae Spa (צילום: visitbath.co.uk) 

 

איפה ג'יין?

היציאה אל רחובות באת' מחייבת קפיצה קטנה אחורה בזמן. במאה ה-18 הפכה באת' לעיר הנופש של המעמדות הגבוהים באנגליה. משפחות על גבי משפחות היו מגיעות לכאן, שוכרות בתים ראויים ומשרתים נאותים ומתגוררות במקום מספר שבועות וחודשים. רבים היו מביאים לכאן את בניהם ובנותיהם בגיל הנישואין, על מנת שימצאו להם שידוך יאה בקרב באי העיר.

 

זאת היתה תקופת ההתפתחות וההתפארות של העיר, ומרבית המבנים המרשימים נבנו במהלך השנים האלה. על הארכיטקטורה הג'ורג'יאנית שהפכה לאחד מהמאפיינים הבולטים של העיר אחראית קבוצת ארכיטקטים ובראשם ג'ון ווד האב וג'ון ווד הבן, שהחליטו להפוך את באת' לרומא האנגלית.

 

אחת מהדוגמאות המרהיבות ביותר לארכיטקטורה של השניים ושל התקופה כולה היא הרויאל קרסנט (Royal Crescent) – מבנה בצורת חצי-ירח המורכב למעשה מ-30 בתים נפרדים אך צמודים, שלמרגלותיו משתרע חלקו המזרחי של פארק רויאל ויקטוריה (Royal Victoria Park).


לא כל היופי נכנס לפריים. הרויאל קרסנט (צילום: איוי לרר)

 

למרבה הצער, מרבית הבתים במתחם נמצאים בבעלות פרטית ולכן סגורים לקהל (דמיינו איך זה לגור כאן!). כדי להבין מה מסתתר מאחורי החזית – וזה כדאי – הגיעו למספר 16, שם ממוקם מלון מפואר. בקשו בנימוס ובנחמדות להעיף מבט בחדרי ההסבה ובגינה הפרטית השייכת למלון, ותוכלו לקבל מושג טוב יותר על החיים הטובים של עשירי העיר.

 

בנוסף, ברויאל קרסנט מספר 1 (הבניין הקיצוני מימין) נמצא מוזיאון בשם "No. 1 Crescent". זהו מוזיאון חמוד וצנוע שבעזרת ריהוט מקורי בחלקו האחד ומשוחזר בחלקו האחר מקים לתחייה בית מגורים מהמאה ה-18. אפשר להסתובב בין חדר השינה לחדר העבודה, בין המטבח לחדר ההסבה, ולהרגיש כמעט כמו הדבר האמיתי. אפילו חדרי השירותים נשארו בחוץ, אבל לפחות לא צריך להשתמש בסיר.

 

לאחר מספר דקות הליכה מהרויאל קרסנט לכיוון מזרח תמצאו את עצמכם באחד מצדיה של כיכר עגולה. זהו הסירקוס (Circus), שתוכנן על ידי ג'ון ווד האב ובוצע לאחר מותו על ידי בנו. שוב תמצאו כאן את אותה ארכיטקטורה ג'ורג'יאנית מוקפדת, כאשר את הכיכר מקיפה טבעת בתים צמודים המחולקים לשלושה חלקים שווים. שימו לב לגילופים הקטנים האמנותיים המוצמדים לאורך המבנים. טוענים כי אף אחד מהם לא חוזר על עצמו. לא הצלחתי להוכיח ההיפך. אגב, אם תלכו אל אחד הרחובות הצדדיים ותציצו אל "מאחורי הקלעים" של הבתים תגלו שהם הרבה פחות מפוארים מאחור. העיקר החזית.


שלכת צבעונית בפארק רויאל ויקטוריה (צילום: איוי לרר)

 

בסמוך לסירקוס נמצא מתחם ה-Assembly Rooms. כאן נמצאים אולמות האסיפה המפוארים המשמשים עד היום לקיום אירועים ציבוריים. כדאי להציץ (ללא תשלום) לשלושת החדרים הפתוחים בדרך כלל לקהל. אמנם הם חסרים את הריהוט המתאים לריגוש אמיתי, אבל את הנברשות הענקיות, הפיתוחים שעל הקירות והתמונות המקוריות אי אפשר לפספס.

במבנה שוכן גם מוזיאון האופנה (Fashion Museum), שגם הוא שווה ביקור. מוצגים בו בגדים ופריטי אופנה אנגליים מהמאה ה-18 ועד היום. התצוגה, ובעיקר הבגדים ההיסטוריים, מעניינת גם עבור מי שאינם חובבי אופנה מושבעים. אל תוותרו על החלק שבו אפשר למדוד מחוכים ולהרגיש כמו בת אצולה שנחנקת לאטה בשמלה המפוארת.

 

בחזרה לסירקוס והליכה קצרה לכיוון דרום ברחוב Gay תוביל אותנו אל אחת מתחנות החובה לכל מבקר בבאת' – מרכז ג'יין אוסטן (Jane Austen Centre). זה המקום לעצור ולהעיר: אל תתנו לעובדות לבלבל אתכם. אמנם ג'יין אוסטן התגוררה בבאת' במשך קצת יותר מארבע שנים בלבד (וככל הנראה שגם די שנאה אותה), אבל זה לא מפריע לאנשי העיר – ובעיקר לתעשיית התיירות המקומית – לאמץ את הסופרת הבריטית המפורסמת אל חיקם. הצעה אחת: לכו עם זה.

 

כדאי להיכנס לבית ולחנות המזכרות שבו גם אם לא מתכננים לסייר במוזיאון הקטן. הביקור, אגב, מתחיל בהקדמה תיאטרלית על ידי בחור חביב בתספורת פאות תקופתית. מה תראו כאן? קצת היסטוריה על אוסטן ומשפחתה והרבה מאוד פריטים מסרטים שנעשו על פי ספריה. בקומה העליונה יש בית תה קטנטן.


הפרזנטור והבובה בכניסה למוזיאון ג'יין אוסטן (צילום: איוי לרר) 

 

ועכשיו התייחסות קצרה לבאת'יונים עצמם (bathonians, כפי שמכנים עצמם אנשי העיר). באת' היא מעצמת תיירות - כ-2.5 מיליון איש מבקרים בה מדי שנה - אולם העיר שמרה לא רק על גודלה הצנוע (רק 90 אלף תושבים!), אלא גם על אופי צנוע. בניגוד לתושבי ערים ענקיות ותיירותיות מאוד כמו לונדון, ניו יורק ופריז, אנשי באת' שמרו ברובם על פתיחות ונחמדות כלפי האורחים המבקרים בעירם. יתרה מכך, מכיוון שרובם המכריע של התיירים הם בריטים, תיירים זרים - ובעיקר ישראלים אקזוטיים כמונו - מעוררים עניין. זה הזמן ליהנות מחוש ההומור האנגלי הידוע, ומהרבה מאוד שלווה מצד אחד ושמחת חיים מצד שני.

 

להניח את הראש 

אין ספק שהדרך המוצלחת ביותר לחוות את האווירה של באת' היא כנראה באחד מבתי המלון העתיקים שלה. זאת, כמובן, אם יש לכם את האפשרות לשלם בתמורה לכך כמה מאות לירות שטרלינג ללילה. שימו לב כי בקטגוריית חמשת וארבעת הכוכבים תוכלו למצוא מלונות מפוארים גם בלב העיר – כמו הרויאל קרסנט שהוזכר לעיל, שהספא הפרטי שלו לא פחות מקסים. מלון נוסף שכדאי לציין הוא ה-The Bath Priory, שגם הוא מצויד בספא קטן וחמוד.

 

עם זאת, בבאת' אפשר למצוא גם מגוון מלונות ברמות שלושה כוכבים ומטה, שכמובן לא יציעו את אותה רמת הפינוק, אבל בחירה נכונה תעניק גם לכם את האווירה העתיקה המיוחדת. מחיר ללילה בחדר זוגי פשוט יעלה בסביבות מאה ליש"ט. שימו לב למיקום המלון - מרחק רב מהמרכז ייאלץ אתכם להיות תלויים בתחבורה הציבורית או לשכור רכב.



לישון באחוזה. בית המלון The Bath Priory מבחוץ ומבפנים (צילומים: איוי לרר)

 

אבל לפעמים השקעה כספית מצומצמת תפיק דווקא הנאה רבה יותר. כמו בהרבה ערים בהן יש תרבות בד אנד ברקפסט מפותחת, גם בבאת' תמצאו עשרות בתים פרטיים שמציעים לאורחים לינה וארוחת בוקר אנגלית. לאורך רחוב Upper Bristol Road, למשל, פזורים B&B רבים, ואפשר פשוט להלך בו, להיכנס ולבחור לפי הטעם. מכיוון שאנשי העיר חביבים במיוחד, כאמור, הרי שמדובר במתכון מוצלח לביקור נעים בבית פרטי בעלות סבירה לחלוטין של כ-80-70 ליש"ט.

 

ואם כבר מדברים על לילות, הרי שכדאי לספר כי השקיעה הופכת את רחובותיה של באת' לציוריים עוד יותר. החנויות וחלק מבתי הקפה והמסעדות נסגרים מוקדם יחסית, ומותירים הרבה זמן להליכה רגועה. זה הזמן לביקור לילי במרחצאות הרומיים, המקבלים נופך דרמטי ומסתורי עם תאורת הלילה והמים המעלים אדים ללא הפסקה. עוד כדאי ללכת לעבר גשר נורת' פארייד (North Parade) הקרוב ולצפות ממנו אל גשר פולטני המפורסם. גם במקרה זה התאורה הלילית עושה חסד והופכת מקום יפה בשעות היום לבעל מראה שונה לחלוטין - אבל לא פחות מרשים - בשעות הלילה. 

 

הכותבת היתה אורחת של בריטיש איירווייז ושל לשכת התיירות של באת'.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נופים מפתים מכל פינה
צילום: איוי לרר
גשר פולטני בשעות היום
צילום: איוי לרר
בכניסה למרחצאות המלכותיים
צילום: איוי לרר
מזרקת מי המעיין. לשתות, אבל לא בגלל הטעם
צילום: איוי לרר
דוכן רחוב
צילום: איוי לרר
לוקחים ברצינות את האמבטיה. חנות סבונים
צילום: איוי לרר
מומלצים