שתף קטע נבחר

חבל הטבור נכרך סביב צוואר התינוק 5 פעמים

כל הסימנים הראו שלא טוב לתינוק בתוך הבטן. רק כשהוציאו אותו בחדר הלידה בבית החולים בילינסון, הבינו למה - חבל הטבור היה מלופף סביב צווארו חמש פעמים. מצבו מוגדר טוב

התינוק נולד כשחבל הטבור מלופף סביב צווארו חמש פעמים: מקרה נדיר יחסית בבית החולים בילינסון. התינוק נולד בשבוע ה-33 להריון במשקל שני קילוגרמים ומאושפז כעת בפגייה בבית החולים שניידר, מצבו מוגדר טוב.

 

"כל הסימנים העידו שלא טוב לו בפנים, הוא ממש דחק לצאת. הוא גם נולד מוקדם וגם הלידה עצמה היתה מהירה מאד", מספרת אמו של התינוק גלי (שם בדוי) בת 29 מתל-אביב, "רק אחרי שהוא יצא הבנו למה".

 

האם הגיעה לבית החולים בילינסון כשבועיים לפני הלידה, לאחר שחשה ירידה בתנועות העובר. בסדרה של בדיקות שנערכה לה נצפו האטות בדופק אך רק לאחר בדיקת אולטרהסאונד נמצא כי חבל הטבור כרוך סביב צווארו. בבדיקה נראה היה שחבל הטבור מלופף פעמיים.

 

בכחמישית מהלידות חבל הטבור כרוך סביב לצוואר והדבר מאפשר בדרך כלל לידה רגילה, אך מצריך מעקב קפדני במהלך הלידה. כריכה של חבל הטבור שלוש פעמים או יותר היא נדירה מאד. חבל טבור מלופף שלוש פעמים נמצא ב-0.2 אחוז מהלידות (בלידה אחת מכל חמש מאות). לאחרונה דווח מקרה נדיר מקנדה שבו נולד עובר שחבל הטבור לופף שמונה פעמים סביב צווארו.

 

במקרה הזה, בשל העובדה שגלי היתה רק בחודש השביעי להריונה היא אושפזה ביחידה להריון בסיכון גבוה וקיבלה זריקות להבשלת ריאות העובר למקרה של לידה מוקדמת. "נערכנו לאפשרות של לידה מוקדמת וזה היה מאד מלחיץ. אושפזתי ועברתי מעקבים ובדיקות. כאשר לזה נוספות ההשלכות של לידת פג ואי אפשר לדעת באיזה מצב הילד יוולד", אומרת גלי.

 

התינוק נולד בשבוע ה-33 בלידה טבעית, אך בנוכחות של רופא מומחה לפגים. רק בחדר הלידה התברר למה היה דחוף כל כך לתינוק להיוולד. "רק כשהוא יצא ראינו את הליפוף. בהתחלה לא הבנתי מה אני רואה. זה היה נראה מלופף חזק על הצוואר. ואז התחילו להוריד את חבל הטבור ולספור. זה היה רגע ממש מלחיץ. לקחו את התינוק לבדיקות ועד שלא שמענו אותו מייבב לא נרגענו", מספרת גלי על החוויה. לדבריה "זה ממש נס. יש לידות שבהן חס וחלילה מספיק ליפוף אחד כדי לגרום ללידה של עובר מת".

 

פרופ' דב פלדברג, סגן מנהל בית החולים לנשים בבילינסון אמר "אנו נתקלים במקרים של חבל טבור שכרוך סביב צוואר העובר לעתים קרובות, אך במקרה זה היה החבל כרוך חמש פעמים – מקרה נדיר ביותר, המצביע על חבל טבור ארוך באופן יוצא דופן. למרבה השמחה, הלידה הסתיימה בהצלחה ונולד תינוק בריא".

 

ד"ר דן פלג, מנהל חדר הלידה בבית החולים לנשים בבילינסון מסביר כי "אישה שבמהלך הריונה אובחן ליפוף של חבל טבור סביב הצואר, בדרך כלל אינה צריכה לחשוש. הספרות הרפואית מצביעה כי מקרים של פגיעה בעובר עקב ליפוף חבל הטבור סביב הצוואר הם נדירים. במקרים מסוג זה, הנזק האפשרי לעובר אינו חנק, שכן העובר אינו נושם ברחם, עיקר הנזק במצב כזה יכול לנבוע מכך שהלחץ על חבל הטבור מאפשר זרימת דם פחות טובה והעובר עלול לקבל פחות דם ופחות חמצן מהנדרש".עוד הסביר כי "השכיחות של ליפוף חבל הטבור עולה עם גיל ההריון – ככל שהעובר נמצא יותר זמן ברחם יש לו יותר הזדמנויות להסתבך בחבל הטבור תוך כדי התנועות שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חבל הטבור היה כרוך חמש פעמים סביב צוואר התינוק
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים