שתף קטע נבחר

קר שם בחוץ: מדריך לבגדי סקי

מה צריך לחפש במעיל טוב, מה אסור בשום פנים ואופן ללבוש, למה כדאי שלמכנסיים שלכם תהיה "חצאית שלג", מה הם מיקרופליס, PSI וליינרס - ולמה חשוב לא להתקמצן. מדריך ההתלבשות השלם

כפי שהוסבר בכתבת המבוא, לסקי מתלבשים בשיטת שלוש השכבות, הזכורה לנו לטוב עוד מהטיול השנתי לחרמון. תודה לאל, מאז פותחו חומרים וטכנולוגיות מתקדמים, שהפכו את כל העסק למקצועי הרבה יותר. אם תרגישו שמאוד חם לכם תוכלו לקלף שכבה אחת או אפילו שתיים. אם ייעשה לכם קר ובלתי נסבל, היכנסו לבקתה הקרובה והזמינו שוקו חם או מרק גולאש. אם גם זה לא עזר, כנראה עדיף שתעלו על הגונדולה ותרדו חזרה למלון...

 

התרחיש האחרון (זה עם הגונדולה והמלון) לא יקרה פעמים רבות, אם בכלל. אך לשם כך כדאי להצטייד בביגוד המתאים ביותר, ובדיוק בכך עוסקת כתבה זו. אז בואו נדבר על כל אחת מהשכבות מעט יותר בפירוט.

 

שכבה ראשונה: גופייה ומכנס תרמי

תפקידה של השכבה הראשונה שאנו לובשים הוא להסיע את הזיעה הרחק מהגוף, על מנת למנוע ממנו להתקרר יתר על המידה. חשוב ששכבה זו תאפשר את נידוף הזיעה וקירור הגוף, כאשר חם ואנו מזיעים, אך תשאיר את הגוף יבש לאחר שהוא התקרר. כלומר, אחרי שהפסקנו להזיע, הגוף והשכבה הצמודה אליו חייבים להיות יבשים. זו הנקודה החשובה ביותר, כי הרי לא נרצה להיות רטובים כאשר אנו יושבים ללא תנועה על מעליות הסקי הפתוחות, חשופים לקור ולרוח.

 

ביגוד תרמי עשוי מבד סינתטי, פוליפרופילן או פוליאסטר, ללא כל תוספת של כותנה או צמר, שהם סופגי לחות. חשוב שיהיה דק, ללא תוספות מחממות מדי, כמו פליס, שאנו עלולים להתחרט עליהן ביום חם (כמו חלק מהגופיות התרמיות המשווקות בארץ לחיילים). חשוב שיהיו נעימים למגע, מאחר והם השכבה הבאה במגע עם הגוף. יש להקפיד שהלבוש התרמי יהיה צמוד לגוף, אך לא לוחץ, על מנת שיוכל להרחיק ממנו את הזיעה. ואחרון חביב כדאי מאוד שיהיה בעל מראה אסתטי, מאחר ולעיתים קרובות, כשאתם נחים בשמש, תמצאו את עצמכם יושבים עם גופייה בלבד, ועדיין תרצו להיראות טוב.

 

על גופייה תרמית לא נוותר גם ביום חם יחסית, אז הולכת הזיעה חשובה אפילו יותר. בחלק הגוף התחתון אנו מזיעים פחות ולכן רבים מוותרים על מכנס תרמי. רצוי לקנות שתי גופיות, אבל גם אחת תספיק, אם תכבסו אותה ותניחו על מחמם המגבות במלון. מחיר: 250-100 שקלים לגופייה.


חפשו ריצ'רצ'ים מכוסים וכיסים (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

שכבה שנייה: מיקרופליס

תפקיד השכבה השנייה לבודד את חום הגוף תוך שהיא ממשיכה בהסעת הלחות אל השכבה החיצונית. שכבה זו צריכה להיות דקה, אלסטית וצמודה לגוף, כדי לא להפוך אתכם למסורבלים מדי. אלה מכם שאינם סובלים מאוד מקור יכולים לוותר על שכבה זו בימים מעט יותר חמים.

 

רצוי לא להשתמש בסווטשרים פשוטים מכותנה, שהם מסורבלים ואינם מנדפים את הזיעה, אלא סופגים אותה ומשאירים אתכם רטובים. בד פליס, לעומת זאת, יהיה אידיאלי, מאחר והוא כולא אוויר בין הסיבים, וכך הופך לשכבה מבודדת, תוך שהוא מסיע לחות אל צדו החיצוני. לשם כך משתמשים במיקרופליס שהוא פליס בעובי הדק ביותר, כגון, 100 TKA ודומיו.

 

המיקרופליס אינו זול - בסביבות 400-150 שקלים. זהו בד דק המתייבש בקלות ולכן ניתן בהחלט להסתפק במיקרופליס אחד ולכבסו במידת הצורך. אפשר להניחו על מחמם המגבות ורצוי לגלול אותו לפני כן במגבת יבשה לספיגת עודפי המים.

 

אם אתם סובלים מקור, בימים קרים מאוד תוכלו להחליף את המיקרופליס בפליס בעובי בינוני (200 TKA), אך לא רצוי פליס עבה יותר. נשים הסובלות מאוד מקור יכולות להשתמש בו גם כשכבה רביעית בימים קפואים במיוחד. במקרה כזה כדאי שתיקחו עמכם תרמיל גב קטן אליו תוכלו להכניס את הציוד העודף במקרה שייעשה לכם חם מדי.


רצוי ללא כותנה או צמר (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

שכבה שלישית: מעיל סקי

זוהי השכבה החיצונית, שתפקידה להגן עלינו מהקור, השלג והרוח שבחוץ, לנדף את הזיעה מבפנים, וכמובן - להיראות טוב. לכן כדאי מאוד להשקיע במעיל איכותי של חברה מוכרת בשוק. חשוב להקפיד על רמה גבוהה של אטימות למים ולרוח (Weatherproof), רמה גבוהה של נידוף (הוצאת הלחות החוצה), שיהיה קל ולא מסורבל, ואם אפשר גם יפה ואופנתי. ואל תזלזלו באחרון. כשתגיעו לאתרי הסקי, וכולם סביבכם יהיו לבושים כל כך יפה, תרצו גם אתם להיראות במיטבכם.

 

החומרים החדישים מהם עשויים כיום המעילים מאפשרים רמת בידוד גבוהה גם במעילים דקים, ולכן עובי המעיל אינו הקריטריון לרמת הבידוד שלו. ההפך הוא הנכון, מעיל עבה הוא מסורבל ולאו דווקא מחמם יותר. מה כן חשוב? רמת אטימות ורמת נידוף

 

רמת אטימות למים (Waterproof) - נמדדת ביחידות לחץ מים, אשר מציינות את הלחץ שעד אליו לא יחדרו מים למעיל.

אטימות של 10,000 מ"מ בדרך כלל מספיקה בתנאי מזג האוויר של אתרי הסקי (פירושו שהבד עמיד תחת עמוד מים בגובה 10,000 מ"מ). בתנאי מזג אוויר קיצוניים מאוד דרושה רמת אטימות גבוהה יותר, שמגיעה עד 20,000 מ"מ.

 

שיטת מדידה נוספת היא PSI (שפירושה Pound Per Inch). שיטה זו נחשבת מדוייקת יותר, מאחר ואינה מושפעת משינויי טמפרטורה. הדרגה הגבוהה ביותר, המספקת הגנה מקסימלית, היא 25 PSI, אך גולשי הסקי יכולים להסתפק גם בפחות מכך.

 

מעילי Soft Shell הם מעילים שאינם בעלי רמת הגנה מאוד גבוהה (עד 10,000 מ"מ, או 8.5 PSI) והם מתאימים לתנאי מזג אוויר נוחים יחסית (ביחס לאתר סקי לא לאילת).

 

שימו לב, חשובה לא פחות היא מידת העמידות של המעיל לאורך השנים והכביסות. מעיל הוא פריט יקר שאמור להגן עלינו לשנים רבות, לכן יש לשים לב להתחיבות היצרן גם במדד זה. בנוסף לכך, חשוב להקפיד שכל התפרים החיצוניים מולחמים עם סרט ושיש חיפוי לרוכסנים, מאחר שגם משם עלולים לחדור מים.

 

רמת נידוף (Breathability) - נמדדת בכמות המים (זיעה) שיתנדפו מתוך המעיל החוצה.

כאן 5,000 היא מידה מספקת, אלא שכאן מדובר בגרמים (מטר מרובע מאפשר ל 5,000 גרם מים להתנדף בתוך עשרים וארבע שעות).

 

אטימות לרוח (Windproof) - מעיל בעל יכולת אטימות למים של 10,000 מ"מ ומעלה, יהיה גם בעל אטימות טובה לרוח.

לצד האטימות והנידוף יש להקפיד על עוד מספר תכונות חשובות במעיל:

 

  • הרבה כיסים, פנימיים וחיצוניים, פתוחים ואטומים, על מנת לשים בהם גוגלס, מצלמה, טלפון נייד, חטיפי אנרגיה, פריטי לבוש קטנים ועוד כיד הדמיון.
  • רוכסנים בבית השחי, המאפשרים פתיחת פתחי אוורור ביום חם (כמעט כמו במדי ב' בצה"ל...).
  • צווארון גבוה, בעזרתו תוכלו להסתיר את הצוואר והסנטר, יתגלה כחיוני כאשר הרוח והשלג יכו בכם על הרכבל. רצוי שתהיה לצווארון שכבה נעימה למגע בחלקו הפנימי.
  • אפשרות להכנסת הכובע לתוך הצווארון, או לנתק אותו מהמעיל, מאחר ובדרך כלל הוא מיותר.
  • במעילים עם בטנת פליס פנימית, רצוי שזו תהיה ניתנת להפרדה, אחרת אתם עלולים לסבול מאוד ביום חם (אני אישית מעדיפה עוד שכבת פליס ולא בטנה במעיל).
  • למרבית מעילי הסקי יש חצאית שלג, עשויה ניילון וגומי, הנסגרת סביב האגן, ואוטמת מפני כניסת שלג בעת נפילה. בחלק מהמעילים יש פטנט דומה גם בתוך השרוול.
  • חשוב להקפיד שהשרוול יוכל להיסגר מעל לכפפה, עם סגירה שתהדק אותו, ובכך תמנע כניסת שלג לכפפה.

 

מעילי סקי הם פריט יקר, אפילו יקר מאוד. מחירו של מעיל באיכות טובה יכול להגיע עד 2,000 ואפילו 3,000 שקלים (כן, כן, כמעט כמו חופשת הסקי כולה). תוכלו למצוא מעילים במחירים נוחים הרבה יותר, החל מ-700 ש"ח לערך, במכירות סוף עונה ובחנויות העודפים.


בידקו את רמת האטימות למים במעיל

 

מכנסי סקי

על מכנסי סקי איכותיים אסור לכם לוותר בכל מקרה! במיוחד כאשר אתם עושים את צעדיכם הראשונים בסקי, מובטחות לכם פגישות תכופות עם השלג, אם תרצו או לא. ממש לא כיף לגלוש עם מכנסיים שספגו רטיבות מהשלג או איפשרו כניסת שלג לנעליים (בררררר...).

 

גם כאן, כמו במעילים, יש צורך בבדים אטומים למים ורוח, שהם בעלי יכולת נידוף גבוהה. במכנסיים אולי פחות חשובה רמת הנידוף של הבד (רובנו פחות מזיעים בחלק הגוף התחתון), אך רמת האטימות חשובה באותה מידה. כשתשכבו על השלג לאחר נפילה אלגנטית, או סתם בזמן מנוחה, לא תרצו שיחדרו מים למכנס. גם כאן יש להקפיד שהתפרים מולחמים והרוכסנים מחופים. חשוב שהבד יהיה חזק כדי שלא ייקרע בזמן נפילות. גולשי הסנובורד, שמבלים הרבה על הברכיים והישבן, זקוקים למכנס בעל תוספת של טלאים במקומות רגישים אלו.

 

יש חשיבות לכיסים מרובים במכנסיים, להכנסת הסקי פס ושאר אביזרים חיוניים. לחלק מהמכנסיים, בעיקר מכנסי הגברים, יש זוג רצועות (שלייקס), המונעות מהמכנס ליפול. מכנסי הנשים מצוידים לעתים בחגורה לאותה מטרה. חשוב להקפיד שבחלק התחתון של המכנס יש שרוול ניילון מיוחד (חצאית שלג), המונע חדירת שלג לנעליים. מחיר: 800-500 שקל. גם אותם ניתן למצוא בחנויות העודפים.

 

חליפת סקי

מעין אוברול, בו המכנס והמעיל הם יחידה אחת. חליפות הסקי הולכות ונעלמות מהנוף מאחר והן אינן נוחות. ביום חם תיאלצו להסיר את החלק העליון ולקשור אותו על המותניים, ואילו הליכה לשירותים תהיה מסורבלת שבעתיים. עם זאת,

חליפות הסקי אוטמות טוב יותר מפני כניסה שלג בזמן נפילה ולכן יש בהן יתרון מסוים עבור ילדים. מעיל סקי נפרד ישמש אתכם גם בימים קרים בארץ או בטיולים לחו"ל.


חליפות מתאימות בעיקר לילדים (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

סיימנו עם שלוש השכבות שעל הגוף. מה עוד צריך כדי להיות מוכנים לשלג?

 

כפפות

כפות הידיים עלולות להיות אחת מנקודות התורפה של הגולשים במזג אוויר קר במיוחד או בזמן סופת שלגים, מאחר ויש להן נטייה מעצבנת להתקרר ראשונות ולהתחמם אחרונות. לכן חשוב ביותר להקפיד בבחירת כפפות איכותיות.

 

כפפות סקי, בדיוק כמו מעיל סקי, חייבות להיות מבודדות מקור, אטומות לכניסת מים ובעלות יכולת נידוף זיעה. רצוי שיהיו בעלות תוספת המכסה גם חלק קטן מהזרוע, עם רצועת הידוק על פרק כף היד, לאיטום טוב יותר מפני כניסת שלג.

 

השכבה הפנימית של הכפפה עשויה בד תרמי או פליס. תוכלו למצוא כפפות בהן השכבה הפנימית ניתנת להוצאה, דבר עליו תברכו ביום חם. השכבה החיצונית חייבת להיות עמידה לשחיקה וקריעה, בנוסף להיותה אטומה ומנדפת. קיימות כפפות (יותר נכון, כסיות) ללא הפרדה לארבע אצבעות (מלבד הבוהן), שמאפשרות שמירת חום טובה יותר, אבל הן פחות נוחות. מחיר: 300-200 שקל לזוג כפפות איכותי.

 

כפפות סנובורד

גולשי הסנובורד נופלים הרבה ופעמים רבות הם נאלצים לבלום את עצמם בעזרת הידיים. מסיבה זו הם זקוקים לכפפות מיוחדות, שבנוסף לכל מה שנדרש מכפפות הסקי, יש בהן מגינים לשורש כף היד. כפפות אלו יקרות מכפפות הסקי, אך אם תוותרו עליהן אתם עלולים למצוא את עצמכם עם שבר בשורש כף היד. מחיר: 500-300 שקל לזוג כפפות.

 

כפפות דקות (ליינרס)

ממש לא חובה, אבל אם אתם סובלים מקור, כדאי לכם לפנק את עצמכם עם זוג כפפות דקות, הנקראות ליינרס. הן עשויות בד דק וגמיש, צמודות ליד, ולכן אינן יורדות כאשר מסירים את כפפות הסקי. את הכפפות הללו תוכלו ללבוש מתחת לכפפות הסקי, לתוספת חימום, ובעיקר לשמירה על חום הידיים כאשר אתם נדרשים להוריד את כפפות הסקי לביצוע פעולות עדינות, שלא ניתן לבצען עם כפפות הסקי המסורבלות. כפפות אלו ישמשו אתכם נאמנה גם בשעות שלאחר הסקי. מחיר: 200-100 שקל לזוג כפפות.

 

גרבי סקי

נעלי הסקי מספקות הגנה מפני הקור והרטיבות, אולם הן אטומות מאוד ולכן אינן מאפשרות נידוף יעיל של הזיעה. חשוב שהגרביים יהיו עשויים מחומר בעל כושר בידוד גבוה, שגם ירחיק את הזיעה מכף הרגל. בניגוד לאינסטינקט הראשוני שלנו, ממש אין צורך בגרב עבה, אלא בגרב דק בעל כושר בידוד גבוה ויכולת הולכה של הזיעה.

 

גרבי סקי מיוצרים בשיטת סריגה מיוחדת, היוצרת תעלות להסעת הזיעה והוצאתה אל מחוץ לנעל. כמו כן מוסיפים ריפוד נוסף באזורים הסובלים מלחץ של נעל הסקי. הסיבים המודרניים הם סיבים סינטטיים בשילוב צמר מרינו, שהוא צמר בעל כושר בידוד גבוה במיוחד. לא כדאי שיהיו בהם צמר רגיל או כותנה, שסופגים את הזיעה ומשאירים את הגרביים רטובים.

 

אין צורך ביותר משכבה אחת של גרביים. לבישת שתי שכבות עלולה לגרום לקפלים, כתוצאה מתזוזה בתוך הנעל, שיגרמו לנקודות של לחץ ולירידה בזרימת הדם לכף הרגל, ודווקא אז תסבלו מקור. מחיר: 150-50 לזוג גרביים טובות.

 

אם אתם עדיין סובלים מרגליים קרות ואצבעות קפואות, נסו לשחרר מעט את האבזמים של נעלי הסקי. לחץ של הנעל על הרגל פוגע בזרימת הדם ועלול לגרום לאספקת דם לקויה בעיקר לאצבעות הרגליים. מעט גולשים, בעיקר נשים, סובלים מאוד מקור בכפות הרגליים - וגם הגרביים הכי איכותיים לא יעזרו להם. עבור אלו פותח מכשיר מיוחד הפועל על סוללות ומחמם את רפידת הנעל. אבל רק מיעוט קטן זקוק לפתרון זה.

 

כמה הערות לפני סיום

  • כל הבדים המשמשים כיום לביגוד התרמי, לפליסים ולמעילים, הם פיתוחים חדשניים של השנים האחרונות. הנושא רק הולך וצובר תאוצה, טכנולוגיות חדשות מפותחות והביגוד הולך ומשתפר.
  • חשוב להדגיש שוב: כותנה הוא סיב שלא כדאי להשתמש בו בסקי, מאחר והוא סופח מים ומשאיר את הבגד רטוב. אם תלבשו שכבה אחת של כותנה היא תפגע בהעברת הלחות על ידי שאר השכבות, גם אם הן עשויות מהבדים האיכותיים ביותר.
  • אם יש קרע במעיל או במכנס הסקי, כדאי לחפש איש מקצוע מנוסה שידע לבצע את התיקון בלי לפגוע בעמידות הבגד למים. חורים של תפירה עלולים להחדיר מים. רצוי להתייעץ בחנויות הציוד לגבי איש מקצוע מתאים.

 

עכשיו, כשכולנו כבר לבושים היטב, נוכל להתכונן לקניית ציוד סקי - ועל כך בכתבה הבאה בסדרה.

 

  • לעוד כתבות על סקי

 

  • כרמית וייס היא עורכת אירופה, צפון אמריקה וסקי באתר GoTravel

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חצאית שלג. במיוחד לרגעים כאלה
צילום: כרמית וייס
מומלצים