שתף קטע נבחר

זירת הקניות

תאגיד המיחזור: הציבור ממחזר יותר מבעבר

הציבור הביא בשנה האחרונה 65% יותר בקבוקים גדולים לכלובי האיסוף בקרנות הרחוב מאשר בשנה הקודמת, וביישובים רבים עלה שיעור האיסוף הוולונטרי באופן ניכר. לעומת זאת, מתוך כ-650 מיליון בקבוקים גדולים ששווקו הועברו כ-150 מיליון למיחזור. "אדם טבע ודין": גישת האיסוף הוולונטרי איננה מספקת ולא מביאה לשיעורי איסוף ראויים כמקובל בעולם; יש להחיל גם על הבקבוקים הגדולים דמי פיקדון

שנה חלפה מאז תחילת מסע ההסברה להעלאת המודעות להשלכת מכלי המשקה בכלובי האיסוף בקרנות הרחוב, ובתאגיד אל"ה מרוצים. על פי נתונים שהציגו, בשנה החולפת עלתה המודעות לנושא, והציבור נרתם למטרה והביא לכלובים 65 אחוז יותר בקבוקים ומכלי פלסטיק מאשר בשנה הקודמת. 

  

בחודש נובמבר 2007, עם תחילתו של הקמפיין, נאספה כמות של כ-7.5 מיליון מכלי משקה. בחודש מאי נאספו 9.6 מיליון, ביולי - עם תחילת הקיץ - 12.4 מיליון, בספטמבר כ-12.6 מיליון ובאוקטובר כ-13 מיליון מכלים. בתאגיד מעריכים שהשנה תסתיים עם איסוף של כ-134 מיליון מכלי פלסטיק, לעומת רק כ-80 מיליון מכלים שנאספו אשתקד - גידול של 67.5 אחוז.

 

על פי נתוני התאגיד, למעלה מ–160 רשויות מקומיות בארץ הציבו עד היום תשתית של כ-8,000 כלובים לאיסוף המכלים באופן וולונטרי. עוד נמסר כי ברשויות רבות עלה היקף המחזור הוולונטרי בלמעלה מ-60 אחוז. כך למשל בכפר סבא, ברעננה, ביבנה, במועצה האזורית מנשה, בתל אביב, במודיעין, באשקלון ובפתח תקווה

 

עוד על מיחזור מכלי שתייה:

 

ואולם, בעוד שהודעת התאגיד שמה דגש על העלייה בהיקף ההיענות הציבורית לאיסוף ועל כמות הבקבוקים שנאספה, לא צויין בה האם אכן מדובר באחוזים ניכרים מהבקבוקים שיוצרו. לשאלת ynet מהו שיעור שיעור הבקבוקים שנאספו מסך הבקבוקים שיוצרו נמסר כי מדובר בשיעור של 25 אחוז. לדברי התאגיד, סך הבקבוקים ששווק נאמד בכ-650 מיליון ומתוכם נאספו כ-130 מיליון מהכלובים, ועוד 27 מיליון מאתרי הפסולת. 

 

בעמותת "אדם טבע ודין" טוענים כי הצגת הנתונים באופן זה מטעה, וכי הגישה של איסוף וולונטרי של בקבוקים גדולים אינה מספקת ומביאה לשיעורי איסוף נמוכים ביחס לעולם. עוד טוענים בעמותה כי בקבוקים גדולים רבים מושלכים לאשפה במקום לעבור למיחזור, וכדי למנוע זאת יש להחיל גם עליהם - ולא רק על הבקבוקים הקטנים - את חוק הפיקדון.

 

בעמותה סבורים שרק אם ייגבו דמי פיקדון גם על הבקבוקים הגדולים, ניתן יהיה להבטיח שאחוזים ניכרים מהם ימוחזרו. הם טוענים כי יש להטיל את האחריות על כך ישירות על יצרני המשקאות - ולא על התאגיד.

 

מנגד, בתאגיד מתנגדים למהלך שכזה בטענה שהרחבת החוק - כלומר גביית פיקדון גם על הבקבוקים הגדולים - רק תפגע בהיקפי האיסוף משום שהציבור לא יטרח להביא את הבקבוקים הגדולים לנקודות ההחזרה ויעדיף להשליכם לאשפה. 

 

בעמותה תוקפים את העמדה הזו ואומרים כי התאגיד מטרפד את המהלך רק משום שהוא חושש שיחוייב על פי חוק לעמוד ביעדי איסוף גדולים יותר מאלה שהוא ממילא אינו עומד בהם כיום. לפי החוק אמורים להיאסף 85 אחוז מכלל מיכלי המשקה הקטנים הנמכרים בארץ, אולם בפועל נאספים רק כ-67 אחוז בלבד. בכל שנה - כדי להימנע מקנסות - מקבל התאגיד הקלות בנושא זה מהשר להגנת הסביבה.

 

"כשמדובר באחוזי מחזור, מקובל להתייחס לאחוז של המיכלים שנאספו ביחס לכלל המיכלים ששווקו במשק. נתון זה אינו מתפרסם על-ידי התאגיד ולא בכדי", אמרה עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל "אדם טבע ודין".

 

לדבריה, התאגיד בוחר להתהדר בגידול בהיענות הציבור לאסוף בקבוקים גדולים, אך מצניע את העובדה שבכל הקשור למכלים הקטנים, הוא מפר שוב ושוב את החוק. "איסוף הבקבוקים רחוק מאד משיעורי המחזור שנקבעו בחוק הפיקדון - 85 אחוז - יעדים שנגדם נאבק התאגיד בדבקות, ומדי שנה מפעיל לחצים כבדים כדי להפחיתם רטרואקטיבית. אנו מציעים לתאגיד להשקיע את המשאבים שהושקעו בקמפיין דווקא בקיום החובות שמטיל עליו החוק ככתבן וכלשונן".


פורסם לראשונה 02/12/2008 13:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שולה קאהן
יש כוח לממחזר. כלובי איסוף בתל-אביב
צילום: שולה קאהן
מומלצים