שתף קטע נבחר

המבקר: סכנה ממשית למבקרים בקבר רשב"י

מלחמות שליטה, בנייה לא חוקית, רמת תחזוקה גרועה, היערכות לקויה לאירועים ותנאי תברואה בעייתיים כולל "שחיטה שחורה" - מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מתריע על כשל מערכתי חמור בניהול "האתר הקדוש הפופולרי אחרי הכותל"

"יש צורך מיידי בשינוי המצב הקיים, בהפסקת ההזנחה והפגיעה בקדושת המקום, במניעת הפגיעה במבנים ההיסטוריים ובהבטחת ביטחונם וחייהם של מאות אלפי המבקרים במקום" - כך מסכם מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס חוות דעת חמורה שהוא מפרסם היום (א') על מצב קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון ועל ההיערכות בו לאירועי ההילולה השנתית בל"ג בעומר.

 

 

בדו"ח שנכתב לבקשת הוועדה לביקורת המדינה חושף המבקר שורה ארוכה של כשלים וליקויים בניהול מתחם הקבר, וקובע: "יש לפתור את הבעיות באתר אחת ולתמיד כדי לשמור על שלום ציבור המבקרים בו, וכדי לשמר ולפתח את התיירות במקום כנדרש".

 

לינדנשטראוס מציין כי הדברים חמורים עוד יותר כאשר מדובר באתר השני בחשיבותו מבין המקומות הקדושים מבחינת מספר המבקרים, עם למעלה ממיליון וחצי אנשים בשנה ובין 250 ל-400 אלף בל"ג בעומר.


האירוע המרכזי בקבר הרשב"י, ל"ג בעומר (צילום: ישראל ברדוגו)

  

קרב השליטה

בחלקו הראשון של המסמך, המתייחס לניהול האתר בשגרה, מגולל מבקר המדינה את סיפור ההתדיינות המשפטית על השליטה במקום, בה מעורבים כיום 'ההקדש הספרדי', 'ועד ההקדשות האשכנזי', המועצה האזורית ורשויות המדינה. הוא מסכם כי "ריבוי המחלוקות והתביעות המשפטיות על הבעלות על מתחם רשב"י ועל ניהולו מונע זה שנים רבות הפעלה יעילה ותקינה של המתחם ומקשה את פיתוחו. רמת התחזוקה של מבנה רשב"י נמוכה ואינה הולמת את קדושת המקום".

  

כך, למשל, מתאר המבקר כיצד בנו גורמים פרטיים תוספת חיצונית למבנה ללא כל תיאום עם הגורמים המוסמכים - בנייה שהושלמה לפני ל"ג בעומר שעבר בלי שאושרה בוועדה המקומית. "אין בידי המועצה האזורית מידע מפורט על מצב הקונסטרוקציה, היציבות מפני רעידות אדמה והעמידה בעומסים של המבנה המקורי והתוספות שלו", נטען בדו"ח, "לדברי מנהל ההקדש הספרדי נעשתה בדיקת עומסים של המבנה לפני כ-20 שנה, ומאז הבדיקות ההנדסיות של המבנה הן ויזואליות". על כך העיר המבקר כי "הואיל ובאתר מבקרים כמיליון וחצי איש מדי שנה... היעדר פיקוח ומידע על יציבות המבנים עלול לגרום לסיכוני בטיחות עד כדי סיכון חייהם".

 

פשיטת הקבצנים והרוכלים

פרק נוסף בחוות הדעת עוסק בהפרות החוק לשמירה על מקומות קדושים, האוסר אכילה, שתייה, לינה, רוכלות ופשיטת יד במקום. בין היתר נכתב כי "במתחם הקבר פועלים קבצנים רבים המטרידים את המתפללים, ובחלק של מבנה רשב"י המיועד להדלקת נרות גובים שני גבאי צדקה של עמותת ישיבת התנא הקדוש רבי שמעון בר יוחאי זיע"א תשלום תמורת ברכה. אין במתחם הקבר מי שימנע מהקבצנים לפעול במקום, ולא נמצאו שם שלטים המורים על האיסור לפשוט יד או לאסוף תרומות במקום".  


ההדלקה המסורתית של האדמו"ר מבויאן, קבר רשב"י (צילום: גיל יוחנן)

  

על הרוכלות במקום כתב המבקר: "אי-הסדר סביב הרוכלים הרבים, המציעים למכירה מכל הבא ליד, הופך למטרד למבקרים הבאים למקום כדי לשאת תפילה על קברי רשב"י ובנו, וגורם לזילות המקום הקדוש. הרוכלים הפועלים סמוך לכניסה למתחם הקבר במשך כל השנה מפריעים לתנועה באתר ומסכנים את שלומם של הולכי הרגל".

 

גם רמת התחזוקה זוכה לביקורת בדו"ח, ונטען כי הדרך המוליכה למתחם הקבר מלוכלכת, מוזנחת ואינה מתוחזקת כראוי, עד ש"אין דרך הגישה הולמת מקום קדוש שמגיעים אליו אלפי אנשים בכל יום".


מראה מהקבר (צילום: חגי אהרון)

 

על היעדר אבטחה במקום כתב המבקר: "היות שבמהלך השנה נמצאים במבנה רשב"י מאות מבקרים בו-זמנית, עלול המקום לשמש מטרה לפעולות איבה. נמצא כי בכניסות למבנה אין מוצבים אנשי אבטחה שתפקידם לבדוק את המבקרים על מנת למנוע ניסיונות לפגוע בציבור".

  

כשל במערך התחבורה הציבורית

חלקו השני של הדו"ח ממוקד יותר, והוא עוסק בהיערכות מפעילי האתר להילולות ל"ג בעומר ולאירועים גדולים אחרים במתחם. המבקר לינדנשטראוס מתייחס לכשל במערך התחבורה הציבורית לקבר בשנה שעברה, ומגלה: "נמצא כי כבר במרס 2008, בפגישות הכנה לקראת ל"ג בעומר תשס"ח, הוצגו נתונים שאספה המשטרה בשנה קודמת. בדיקת משרד מבקר המדינה העלתה, כי ליקויים רבים שהוצגו בפגישת ההכנה חזרו גם בל"ג בעומר התשס"ח, אף שצוין שיש לפעול לתיקונם".


ה"חאלקה" במירון (צילום: חגי אהרון)

  

"לדעת משרד מבקר המדינה, הכשלים החוזרים ונשנים בהסדרת התנועה בל"ג בעומר מחייבים היערכות שונה כבר לקראת ל"ג בעומר התשס"ט (2009). על משרד התיירות, משרד התחבורה, מע"ץ והמשטרה להכין ולבצע תכנית כוללת לשיפור מערך התנועה במירון".

  

בחוות הדעת מפורטים ליקויים נוספים בתחום בטיחות האש, זמינות הצוותים הרפואיים, מסלולי הגישה לרכבי החירום ועוד. "יש להכין בדחיפות תכנית לשיפור דרכי הגישה למתחם רשב"י וממנו בשעת חירום... כדי לאפשר כניסת כוחות הצלה ופינוי נפגעים במהירות בעת הצורך. מדובר בסוגיות הנוגעות לחיי אדם".

  

"שחיטה שחורה"

בפרק שעסק בתנאי התברואה במקום נטען כי באזור בוצעה "שחיטה שחורה" של כבשים ועזים ללא פיקוח וטרינרי, ומשרד הבריאות והמועצה האזורית לא עשו די כדי למנוע זאת. במשחטה נוספת, הפועלת במקום מטעם המרכז למקומות קדושים, "נבדקו איברים פנימיים של הבהמות שנשחטו, לצורכי הדרכה ולהכשרת הבשר. צוות של שוחטים טיפל בבשר מתחת לכיפת השמים, על גבי שולחנות מתקפלים וקרטונים, בסמוך לכביש עפר שבו נסעו מכוניות וצעדו מבקרים רבים, זאת בניגוד להנחיות משרד הבריאות לטיפול במזון מן החי".

  

על מזון הנמכר או מחולק במקום על ידי ארגוני 'הכנסת אורחים' נכתב: "הם לא נדרשו על ידי מחלקת הרישוי במועצה האזורית לקבל אישור ממשרד הבריאות כתנאי לקבלת הרישיון. כתוצאה מכך לא נבדקו תנאי התברואה במקום ותנאי החזקת המזון קודם חלוקתו לאנשים".

 

בדברי הסיכום לדו"ח החמור כותב המסקר: "דרך ניהול מתחם רשב"י באמצעות גופים פרטיים ופיקוח חלקי על ידי גופים ממלכתיים נכשלה וגרמה לפגיעה במקום ובציבור. מתחם רשב"י אינו ערוך כנדרש לקליטת אלפי האנשים שמגיעים אליו מדי יום ובמיוחד באירועים המוניים שאליהם באים עשרות ומאות אלפי מבקרים". 

 

"עמדת משרד מבקר המדינה היא כי לאור מעמדו וחשיבות של האתר לציבור בישראל, ולנוכח ממצאיה החמורים של חוות דעת זו, נדרשת בחינה מקיפה ומהירה של האפשרות למסור את הניהול והתחזוקה של המתחם ושל השטחים מסביבו לידי גורם מרכזי אחד מטעם המדינה או לגורם אחר בפיקוחה".

פורסם לראשונה 07/12/2008 09:54

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דו"ח המבקר
המבקר. "לפתור, אחת ולתמיד"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים