שתף קטע נבחר

אתרי התיירות החקלאית הכי אהובים

תיירות חקלאית היא אפשרות מצוינת לבילוי משפחתי חווייתי, במיוחד עבור ילדים עירוניים. בארץ יש שפע חוות חקלאיות פעילות שמזמינות מבקרים לחוות וללמוד על מוצרים מהטבע והדרך שלהם אלינו לצלחת. זה הזמן להשתתף בחליבת פרות, דריכת ענבים, קטיף תותים או הכנת דבש

ימי החורף הנאים הם זמן מצוין לקטוף ביחד תותים וקלמנטינות או לצאת משדה כלניות עם זר צבעוני ביד. הדרך הנוחה והטובה ביותר לעשות זאת היא לבקר באחת מהחוות הרבות בארץ שלצד הפעילות החקלאית היומיומית פונות גם לקהל המטיילים ומציעות מגוון פעילויות.

 

הירידה ברווחי החקלאות בישראל הביאה להכרה שניתן להשתמש במרחב הכפרי והחקלאי גם ליעד אחר - התיירות. זהו אפיק הכנסה נוסף עבור החקלאים. המבקרים שמגיעים מהעיר מרוויחים דרך לחוות את הטבע מקרוב - איך אפרוח בוקע, חלב מגיע לקרטון, חיטה הופכת ללחם, ענבים ליין. פנינו לאתר "מפה" על מנת לשמוע מהם מי מאתרי התיירות החקלאית חביב במיוחד על המטיילים הישראליים.

 

את הדירוג הגבוה ביותר (ציון 9.0) מבין האטרקציות החקלאיות שמופיעות במדריך השיגו שתיים: הראשונה היא המוזיאון הפעיל עין יעל שנמצא בירושלים, המציע שפע סדנאות וסיורים מיוחדים המשמרים מלאכות מן העת העתיקה בארץ ישראל. השנייה היא "שביל פרות החלב" בבית לחם הגלילית, בו תוכלו להצטרף לסיור מודרך ברפת, ללטף עגלים צעירים ולהשקות אותם עם בקבוק חלב. אחריהן ברשימה מופיעים: "שביל הסלט" בתלמי יוסף שבחבל הבשור, "חוויה חקלאית" במזכרת בתיה ו"ביו-תור" - סיורים בחווה אורגנית בקיבוץ שדה אליהו. לפניכם רשימת תשע האטרקציות המומלצות ביותר.

 

עין יעל - מוזיאון פעיל

המוזיאון הפתוח עין יעל משתרע על 40 דונם הצופים לעמק רפאים. בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו במקום, נחשפו שרידים ארכיאולוגים מרשימים ומערכת חקלאות שלחין ששוחזרה במלואה, שרידים אלו הם התשתית הפיזית וגם הרעיונית של המקום: הכנסת המבקרים לעולמם המרתק של תושבי הארץ בתקופות קדומות. המים של עין יאלו, ששמו הפך לעין יעל, זורמים אל בריכת האגירה ומשם להשקיית הגידולים בשטחים החקלאיים של ההווה. גידולים חקלאיים אלו משתתפים בסדנאות שלמענן כדאי כל כך להגיע לכאן: חיטה נקצרת במגל, נטחנת לקמח ונאפית בטאבון לפיתה טעימה; צמחים ארומטיים הופכים לבושם ומזיתים מופק שמן.

 

לכאורה, קשה להניח שילדים יתלהבו מהרעיון של סיור לימודי על שימור מלאכות מן העת העתיקה בארץ ישראל, אבל בניגוד לכל הסיכויים, עין יעל הוא אתר תיירות מתוכנן, מגוון ומרתק במיוחד. זהו מקום לביקור משפחות עם ילדים בגיל גן חובה ומעלה, כשגם ההורים נהנים. תמצאו כאן שפע סדנאות מיוחדות ומאלפות: סדנת אריגה שמתחילה בגז ומסתיימת בשטיחונים קטנים על נול אריגה; יצירה בחימר, מן השלב של הפקת החומר מעורק של סלע החוואר דרך עיבודו בבריכות שיקוע ועד להתנסות באובניים; בניית כלי נגינה ועוד סדנאות מפתיעות.

 

בימי חג, המוזיאון פועל במתכונת מלאה, כלומר כל הסדנאות פועלות בו בעת ובעונה אחת, ובכל שבת "רגילה" פועל מספר מצומצם של סדנאות, כך שבכל ביקור אפשר להתנסות במשהו חדש ולהישאר עם טעם של עוד.

 

  • עין יעל - נחל רפאים, ירושלים, טלפונים: 02-6451866, 02-6451867, מחירים משתנים בהתאם לפעילויות, אתר


שפע של פעילויות במוזיאון. עין יעל (צילומים באדיבות אתר מפה)

 

שביל פרות החלב

אז איך עושה פרה? בחוות שביל פרות החלב, שבבית לחם הגלילית, נערכים סיורים רגליים אל הרפתות בהן אפשר ללמוד על חיי הפרות מיום ההמלטה ועד בגרותן, על המזון אותן הן אוכלות, תהליך הרבייה, ייצור החלב, החליבה ועוד. הילדים מוזמנים ללטף את העגלים, לקרב את המזון לפרות בעזרת אתים או מטאטאים, לחלוב ידנית ולהשקות עגלים באמצעות בקבוק חלב.

 

עוד במקום: סוסים, תרנגולות, ארנבות ופינת ליטוף. יש להצטייד בביגוד המתאים לפעילות בחווה חקלאית.

 

  • שביל פרות החלב - בית לחם הגלילית, טלפונים: 04-9832437, 052-3275682, מחיר: ילד: 30 שקלים (מגיל שנתיים וחצי), מבוגר: 20 שקלים, אתר


בילוי בחברת פרות. שביל פרות החלב

 

שביל הסלט

אורי אלון הוא אגרונום, חקלאי ואלוף הארץ בהפרחת יוני דואר. הטיול המודרך שהוא מוביל בחבל הבשור, בין נופי טבע לנופי חקלאות מתקדמת, משלב את כל אהבותיו המקצועיות ואת תחביביו. תחילת הטיול היא בשדות הפלחה ב"דרך השדות", משם עוברים המטיילים לחממות פרטיות בהן אפשר לראות ולטעום תותים מעופפים, שהם תותי שדה שגדלים באדניות מוגבהות. הם מודברים בהדברה ביולוגית ללא שימוש בחומרי ריסוס. בהמשך נכנסים המטיילים לחממות בהן מגדלים עגבניות שרי, עוצרים ליד מכוורות של דבורי בומבוס, שהחקלאים נעזרים בהם למטרות האבקה, וממשיכים לפרדס של תפוזים סיניים ותפוזי דם המתפקעים מעסיס אדמדם. בכל אחת מהתחנות במסלול ישנה הפעלה, טעימה או הסבר. בסוף הסיור מגיעים המטיילים לחצר משקו של אלון, שם מפריחים הילדים והמבוגרים יוני דואר כשלכל אחת מהן מוצמדת משאלה קטנה של השולח. במשק של אורי ושולי אלון גדלות לצד שובכי היונים ערוגות תבלין, מהם מכינים ביחד לקינוח היום, רוטב פסטו שמלווה את הפיתות שנאפות גם הן במקום ומתובלות בסיפורים ואגדות.

 

הסיורים נערכים כשלוש שעות, בתיאום מראש ומתאימים לכל הגילאים.

 

  • שביל הסלט - תלמי יוסף, טלפון: 052-8535442 , מחיר: 45 שקלים לסיור מלא, 30 שקלים לסיור מקוצר (כל משתתף מעל גיל 3), אתר

 

חוויה חקלאית - משק ארקין

עונות השנה הן שמכתיבות את אופי הפעילות בחוויה החקלאית במשק של אליעד ארקין, במושבה הוותיקה מזכרת בתיה. בפעילות חווייתית תוך התנסות אישית, לומדים המשתתפים איך ענב הופך ליין, איך מגרגרי חיטה נוצר הלחם ועוד. במהלך הפעילות נוסעים בטרקטור בשדה, ממחיזים הצגה ומתכבדים בארוחה קלה מתוצרת המשק ובה פיתות, שמן זית, זיתים, עגבניות ועוד. ארקין, דור שישי במושבה, נפרד מאורחיו עם מזכרת קטנה בהתאם לעונה, כמו בקבוקון יין או סוכריות תפוזים.

 

מסיק זיתים מתקיים בחודשים נובמבר-דצמבר, קטיף הדרים יתקיים בין החודשים ינואר-אפריל, קציר חיטה במאי-יוני, ובציר ענבים באוגוסט-אוקטובר. הפעילות בתיאום מראש בלבד.

 

  • חוויה חקלאית- משק ארקין, ליד מזכרת בתיה, טלפונים: 08-9415088, 052-5585088, מחיר: ילד: 30 שקלים, מבוגר: 15 שקלים,  אתר


חוויה חקלאית במשק ארקין

 

ביו-תור סיורים בחוויה אורגנית

בקיבוץ שדה אליהו, הפכו את החקלאות האורגנית וההדברה הביולוגית לדרך חיים. בסיורים המאורגנים שעורכת חברת ביו-תור בשדות הקיבוץ, אפשר ללמוד מה פירוש המונחים האלו ואיך מיישמים אותם הלכה למעשה בשטח. מלכודות לזבובים ליד כרם הענבים, תנשמות נגד מכרסמים ליד שדות החיטה, זבובים עקרים ועוד המצאות - הם חלק מהאמצעים הטבעיים, המחליפים את מטוסי הריסוס ושאר הכימיקלים, המשמשים להדברה בחקלאות. הסיורים עוברים בגן הירק האורגני שמייסדו, מריו לוי, נחשב לאבי החקלאות האורגנית בארץ. במפעל ביו-בי החוקר ומפתח אמצעי הדברה ביולוגיים, במטע התמרים האורגני, שעדר חמורים אמון על ניקיונו ודישון הקרקע שבו ועוד.

 

הסיורים מתקיימים בעיקר במרחבים החקלאיים של הקיבוץ הנמצא בעמק בית שאן, ובימי הקיץ חם שם מאוד.

 

  • ביו-תור, שדה אליהו, טלפונים: 04-6096986, 054-5640971, מחיר: 35-30 שקלים למבקר, אתר    


סיורים במרחבים החקלאיים של שדה אליהו 

 

בל עופרי - מתחם תיירותי

החווה התיירותית-חקלאית "בל עפרי" שנמצאת בקדמת צבי שברמת הגולן, כוללת מבנים משוחזרים רבים מתקופת התלמוד לרבות באר עתיקה, בית בד, גת – וכמעט כולם מחומרי בניה משוחזרים. בני הזוג, תמי ובבי עופרי, עושים בחווה סיורים מודרכים לילדים ולמבוגרים ומלמדים על שימוש בחומרי בניה ממוחזרים או מקומיים (מאבני בזלת בגולן), והנחלת אורחות חיים מתקופת התלמוד.  

 

פעילויות נוספות המתקיימות בחווה הם סדנאות אפייה בטבון החימר "הפרנה", שאיבה מבארות המים, סיור במבנים המשחזרים מוסדות כפר תלמודי. וגם: סדנאות ליצירת יין מהכרמים באמצעות דריכה על הענבים בגת - כמו בעת העתיקה, וליצירת שמן זית בבית בד עם חמור ואבניים שמוחצות את הזיתים. סיור ביקב בוטיק שהיה בעבר בונקר סורי, ובו מאוכסן יין הבוטיק. סדנת תכשיטים בה ניתן לקבל הסברים על תהליך יצירת תכשיט, בבית היציקה המשפחתי. פינת ליטוף ובה הרבה בעלי כנף, חלקם אף מסתובבים חופשי במתחם, אווזים, יונים, טווסים, ברווזים, תוכים, ברברים ואפרוחים רבים השוכנים בבטחה ליד מכרסמים כמו ארנבות ושרקנים. במקום קיימת מסעדה המכינה אוכל ביתי מן הטבע.

 

  • בל עופרי, קדמת צבי, טלפונים: 04-6850417, 052-8805026, מחיר: הכניסה ללא תשלום, סיור: ילד: 10 שקלים, מבוגר: 20 שקלים, כולל שני בקבוקי יין מקומי, אתר 


איכות הסביבה והכנת מזון מן הטבע. בל עפרי

 

דבורת התבור

אם בדבש מתוק חפצה נפשכם ואם גם מקורו של הדבש מעניין אתכם, הרי שסיור במרכז המבקרים של המכוורת מיועד לכם. הסיור עוקב אחר תהליך ייצור הדבש ואחר ייצור משי הנעשה גם הוא במקום. במהלך הביקור צופים בבתי הגידול של הדבורים וטועמים דבש טרי. סיור הנמשך כשעתיים יוצא כל רבע שעה, וכולל ביקור במכון רדייה ובמצפה דבורים המאפשר גם לאלו מאתנו שדבורים גורמות להם חשש, לצפות בהן במעופן. המשך הסיור בתחנת הפקת משי ובפינת יצירה בה מתקיימות הפעלות שונות כגון עשיית נר מדונג, ציור על משי ופעילות חדשה וטעימה של הכנת שוקולד אינדיאני. את השוקולד האינדיאני מכינים על פי מרשם מיוחד, המשלב דבש ופולי קקאו לכדי חוויה מתוקה ומעוררת. בתום הביקור אפשר לרכוש ממוצרי המכוורת. מומלץ לתאם מראש.

 

  • דבורת התבור, שדמות דבורה - משק 32, טלפונים: 04-6769598, 050-5637645, מחיר: ילד: 39 שקלים, מבוגר: 20 שקלים, מבצע בחנוכה: שני ילדים בתשלום וההורים נכנסים חינם, אתר 


איך מייצרים דבש? דבורת התבור

 

ברווזים בכפר

מרכז מבקרים שבו יכולים הילדים להתרשם ולצפות מקרוב באורח החיים של הברווזים ועופות מים נוספים. אפשר לראות איך בוקע ברווזון מהביצה, איך מבדילים בין ברווז לברווזה, איך בוחרים בן זוג ואיך מטילים ביצה. בזכוכית מגדלת נראה את הביצית על החלמון, ובמדגרה בעזרת שיקוף אפשר לראות את התפתחות האפרוח בתוך הביצה. עוד במקום: פינת יצירה, טאבון לאפיית פיתות ופינת ליטוף ובה ברווזים, ארנבות, חמוסים ועוד.

 

המקום סגור למבקרים בשבתות ובחגים.

 

  • ברווזים בכפר, כפר ברוך, טלפונים 04-6540882, 052-3221357, מחיר: 30 שקלים למבקר, אתר    


ברווזים ברווזים, בואו הביתה.  ברווזים בכפר ברוך

 

עולם האווז

מרכז מבקרים בגן חיים המציע שעתיים וחצי של סיור מודרך, בעקבות עולמו של האווז והתפתחותו. בסיור, המתאים לגילאי 5 ומעלה, מתואר התהליך מהיווצרות הביצה ועד לבקיעה. אפשר להאזין לאפרוח מצייץ בתוך הביצה, לצפות בבקיעת אפרוח וללטף אפרוחים בני יומם. ההדרכה מקצועית ומבהירה לילדים חד וחלק איך באים אפרוחים לעולם. להורים שמתקשים להסביר את אותו התהליך לגבי בני אדם, למעט עניין הביצה, הביקור במקום יפתור כמה בעיות. בנוסף, יש במקום פינת חי קטנה ובה אווזים, תרנגולות וגם ביתנים עם פינות יצירה הכוללות צביעת ביצי אווזים ועוד.

 

הביקור בתיאום מראש בלבד ומיועד לקבוצות. לעיתים מתקיימת בשבתות ובחגים פעילות הפתוחה לציבור הרחב, יש להתעדכן באתר האינטרנט או טלפונית.

 

  • עולם האווז, התמר - גן חיים, טלפונים: 09-7444173, 052-8893900, מחיר: 35 שקלים למבקר, אתר 


עולם האווז - חווית בקיעת האפרוח

 

  • רוצים עוד? לרשימת האטרקציות החקלאיות המלאה באתר מפה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים