שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"התנועה הירוקה": רוצים לפחות חמישה מנדטים

חודש לאחר שנוסדה, עם כאלף מתפקדים אך רקורד "ירוק" עשיר, מאמינים חברי "התנועה הירוקה" שיהיו "הפתעת הבחירות עם חמישה עד שמונה מנדטים". הם לא ישבו עם ביבי בקואליציה ולא מסווגים עצמם כמפלגת נישה: "איננו מפלגה חד-נושאית"

יריית הפתיחה של המירוץ הירוק לכנסת נורתה אמש (ג'), כש"התנועה הירוקה" השיקה את קמפיין הבחירות שלה לכנסת. לצד "מפלגת הירוקים" של פאר ויסנר, מדובר במפלגה השניה בעלת האג'נדה הסביבתית המתמודדת לכנסת.

 

בתנועה חברים פעילי סביבה ותיקים ואנשי אקדמיה מתחום הסביבה. יושב הראש הזמני שלה הוא ערן בן-ימיני, פעילי סביבה ותיק ובין מייסדי ארגון הסטודנטים "מגמה ירוקה". לצידו בהנהגה נמצא פרופ' אלון טל, איש אוניברסיטת בן גוריון בנגב וממייסדי התנועה הסביבתית בישראל, שהקים ועמד בראש ארגוני הסביבה הבולטים של ישראל בשנים האחרונות. ביום שישי תקיים המפלגה החדשה בחירות פנימיות ותיקבע רשימתה לכנסת.

 

הקדמת הבחירות טרפה את הקלפים

הגוף החדש החל להתגבש כבר לפני מספר חודשים אולם נרשם רשמית כמפלגה לפני כחודש, כשהתברר תאריך הבחירות הכלליות. הקדמת הבחירות לפברואר שיבשה קצת את תוכניות אנשי התנועה, שנאלצו לפתוח במסע הבחירות שלהם מוקדם משתיכננו.

 

מאז התפקדו למפלגה כאלף איש, וחבריה אומרים כי ינסו לתרגם את ההישגים שצברו במאבקים ציבוריים רבים בעשור השנים האחרונות, למושבים בכנסת. הפוטנציאל הסביבתי-חברתי, הם אומרים, שווה שמונה מנדטים ואלה האנשים שרוצים להצביע למפלגה "ירוקה". "אנחנו חושבים שנהיה הפתעת הבחירות, ונקבל בין חמישה לשמונה מנדטים", אמר דובר התנועה, רמי ליבני.

 

עוד על הפוליטיקה הירוקה:

 

ואולם, בתנועה נמנעים מלנקוב במספר המנדטים שהם מקווים להשיג, ומאמינים שיצליחו להפתיע ולהכניס לכנסת "כוח משמעותי". "התקציבים שלנו לא גדולים ואין לנו חברים בעלי הון. לא נקנה שלטים גדולים אבל נעשה הרבה עבודת שטח. יש לנו הרבה פעילים ברחבי הארץ", אמר בן-ימיני.

 

"אנחנו לא מפלגת נישה"

ראשי המפלגה מודעים לטעם המר שהשאירו בציבור מפלגות נישה דוגמת "הגימלאים", ומדגישים שהם אינם מפלגה חד-נושאית, שממוקדת רק בנושאי סביבה, וכי מטרתם היא לקדם את השילוב בין סביבה לנושאי חברה וכלכלה.

 

"הירוק אצלנו הוא לא רק איכות סביבה. אי אפשר לנתק בין הגורם הסביבתי לחברתי, מדינת רווחה, קשר בין הון לשלטון וערבות הדדית", אמר בן-ימיני במסיבת עיתונאים בתל אביב. "חשבנו שאין צורך במפלגה ירוקה אך טעינו. גילינו שהמפלגות חסומות לכוחות חדשים, לאנשים ולרעיונות חדשים. ושהפוליטיקה הסביבתית מתנוונת", הוא הוסיף.

 

פרופ' טל, זוכה אות מפעל חיים של המשרד להגנת הסביבה, הוסיף: "המדינה שלנו היום היא לא המדינה שרצינו להעביר לילדינו. רוב המגמות הסביבתיות הן שליליות, והצלחה ירוקה יש מעט מדי ומאוחר מדי. במצב החברתי הנסיגה אף גדולה יותר ואין שוויון הזדמנויות: 800 אלף ילדים מתחת לקו העוני - הנתון הכי נמוך במערב. ממשלה שמוכנה לוותר על חוף הבונים ועל חוף פלמחים, מוותרת גם על חינוך ילדינו".

   

בתחום הסביבה מתכוונת "התנועה הירוקה" לפעול למען ביטול ההטבות למפעלים מזהמים, לעודד פתיחת מקומות עבודה באמצעות טכנולוגיות נקיות ולעודד את ההשקעה בתחבורה ציבורית. עוד אומרים במפלגה כי יעודדו השקעה בעסקים קטנים, בעידוד נשים לתעסוקה על ידי מעונות יום, ויפעלו לחיזוק מערכת החינוך הציבורית.

 

"לא נשב עם ביבי"

למרות הקילומטראז' הנמוך שלה בפוליטיקה, חברי התנועה צללו ישר למים העמוקים. על בנימין נתניהו אמרו כי תפיסת העולם שלו היא אנטי-סביבתית ואנטי-חברתית. כשנשאלו האם ישקלו להצטרף לקואליציה בראשותו אמר בן-ימיני: "נשב בממשלת ביבי אם ביבי לא יהיה ביבי. יהיה קשה מאוד לשבת איתו".

 

הם גם לא שכחו לומר את דעתם על המתחרים שלהם על הקולות הירוקים - "מפלגת הירוקים" בראשות פאר ויסנר. "'מפלגת הירוקים' היא אחת התופעות החמורות של הפוליטיקה הישראלית. היא יוצרת דימוי כוזב ולא ראויה להיות הבית של פעילי הסביבה - והיא לא תהיה כזו", אמר דובר התנועה ליבני.

 

בשיחה מקדימה עם ynet, בתשובה לשאלה על מטרות המפלגה החדשה, אמר בן-ימיני: "אני רוצה ליצור גשר עליו ייכנסו כל הפעילים החברתיים והסביבתיים לזירה הפוליטית ויצילו את הפוליטיקה הישראלי מעצמה".

 

- למה לא "הירוקים"?

"'מפלגת הירוקים' היא בדיוק כל מה שזה לא זה. 'מפלגת הירוקים' היא לצערי מותג שלא מכיל בתוכו את אותם כוחות חברתיים וסביבתיים ופעילי השטח, שלא רואים ב'מפלגת הירוקים' את הבית שלהם ומסתייגים ממנה".

  

- אתה לא חושש מפיצול כוחות, הרי לא כל מי שיצביע ירוק מכיר בהבדל ביניכם לבין "הירוקים"?

"יש חשש כזה, ולכן בעבר פעלנו למען חיבור, אבל זה לא הצליח מסיבה מהותית מאוד: 'מפלגת הירוקים' היא גוף לא דמוקרטי, היא לא גוף משתף והיא לא נותנת מקום למאות ולאלפי פעילים, ולכן לא יכול להיות חיבור. על בסיס מה יהיה החיבור? על בסיס שריונים? זו לא הדרך שלנו".

  

- ומה יקרה אם לא אתם ולא "הירוקים" תיכנסו לכנסת בגלל הפיצול?

"אני מאמין שנעבור את אחוז החסימה. יחד עם זאת, היתרון של 'התנועה הירוקה' הוא שנוכל להמשיך הלאה, כי מצד אחד אנחנו מפלגה חדשה אבל אנחנו מגובשים, מדובר באנשים שעובדים יחד 10 ו-15 שנים.

אנחנו לא רוצים להיכנס לקדנציה אחת, זה לא מעניין אותנו. אנחנו רוצים תנועה שתוביל שינוי אמיתי - גם פוליטי, גם חברתי וגם תרבותי – במשך מספר קדנציות".

 

- מהו הכיוון שלכם בתחום המדיני?

"החלטנו שבנושאים מדיניים יהיה דיון פנימי, והחלטת חברי המפלגה תחייב את חברי הכנסת שלנו, אבל הכיוון הוא לשתי מדינות לשני עמים. אנחנו מבינים ששתי המדינות הללו חייבות לשתף ולעבוד יחדיו בהרבה מאוד תחומים: מים, אנרגיה, בריאות. ההפרדות הללו לא רק שלא טובות לחברה ולסביבה, הן בלתי אפשריות. דווקא לאורך כל השנים, הגוף היחיד שעבד יחדיו היתה ועדת המים, והוכח שדרך הסביבה ניתן להביא את השלום".

 

מ"מפלגת הירוקים" נמסר בתגובה: "הישגיה של 'מפלגת הירוקים' הם ההוכחה כי מה שעומד לנגד עיני המפלגה והעומד בראשה הם טובת הסביבה ובריאות הציבור במדינת ישראל. ויסנר וחברי המפלגה היו אלה שנלחמו על מעבר רידיניג לגז טבעי והצליחו, נאבקו ונאבקים נגד גזילת השטחים הפתוחים באזור קיבוץ געש וקיבוץ שדות ים, נגד בניית המרינה בחיפה, ונגד השימוש במפוחי עלים ברשויות המקומיות. עתרנו נגד תחנת הכח הפחמית באשקלון ועוד".


פורסם לראשונה 10/12/2008 07:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מאמין שנעבור את אחוז החסימה". בן-ימיני
לא רק איכות סביבה. פרופ' אלון טל, "התנועה הירוקה"
פעילי השטח מסתייגים. ויסנר
מומלצים