שתף קטע נבחר

דו"ח: 1,068 מיני בע"ח חדשים התגלו באסיה

עכביש טורף ענק בעל רגליים באורך 30 ס"מ, רב-רגל המתיז ציאניד על אויביו - וחולדה ש'חזרה' לחיים אחרי 11 מיליון שנה: קבלו דגימה מתוך מאות מיני בעלי-חיים וצמחים שהתגלו בעשור האחרון באזור נהר המקונג באסיה. "זה גן עדן מופלא", מתרגשים חוקרי "קרן הטבע העולמית" (WWF) החתומים על התגליות

נהר המקונג זורם לאורך כ-4,500 קילומטר וחוצה את סין, מיאנמר, וייטנאם, לאוס, תאילנד וקמבודיה. הוא נחשב לא רק לעורק תחבורה ראשי המספק פרנסה ומזון לעשרות מיליוני בני אדם - אלא גם לאזור המאוכלס במגוון עצום של בעלי-חיים וצמחים. הבוקר (ב') הוא מצדיק את כינויו "גן עדן מופלא", עם פרסום דו"ח מקיף של "קרן הטבע העולמית" (WWF), המסכם עשור של תגליות.
 
הדו"ח, שכותרתו "מפגש ראשון במקונג הגדול", סוקר למעלה מ-1,068 מיני בעלי-חיים וצמחים שהוגדרו כחדשים למדע והתגלו בין השנים 1997 ו-2007. בין התגליות: 519 מיני צמחים ועצים;279 מיני דגים; 88 מיני דו-חיים; 88 מיני עכבישים; 46 מיני לטאות; 22 מיני נחשים; 15 מיני יונקים; שמונה מיני ציפורים וצבים; שני מיני סלמנדרות ומין קרפדה אחד. זאת, בנוסף לאלפי מינים של חסרי חוליות. 
 
צילום: WWF-Canon

 

 
 

מדי שבוע: שני מינים לא ידועים מתגלים

כך למשל, בין 88 מיני העכבישים החדשים שהתגלו, בולט העכביש-צייד הגדול ביותר בעולם (storenomorpha anne). לעכביש, שנמצא במערה בצפון לאוס, מוטת רגליים מרשימה בת יותר מ-30 סנטימטר. אחד מפרוקי הרגליים הנדירים שהתגלו בתאילנד הוא רב-רגליים דרקוני (desmoxytes purpurosea), מין ארסי במיוחד שצבעו ורוד עז. הצבע מתריע על רעילותו, שכן בעת סכנה הוא מסוגל להתיז ציאניד לעבר תוקפיו. 
  
כתבות נוספות בנושא:
 
"הדו"ח חושף ומדגיש את המגוון הרחב והנדיר של בעלי-חיים וצמחים בסביבתם הטבעית באזור", מעיד סטויארט צ'אפמן, מנהל תוכנית השימור של אזור המקונג ב"קרן הטבע העולמית". "למעלה מ-1,000 מינים חדשים התגלו בעשור האחרון, ומשמעות הדבר היא שמתגלים כאן בממוצע שני מינים חדשים מדי שבוע. לא ידוע לנו אם יש מקום אחר בעולם שבו שיעור גילוי מינים כה גבוה", הוא מוסיף.
 
"חשבנו שתגליות בקנה מידה שכזה שייכות לספרי ההיסטוריה", צ'אפמן מתרגש. "מדובר לא רק במינים שניתן לראות תחת מיקרוסקופ בלבד, אלא בבעלי-חיים עם עמוד שדרה, בעלי כנף ואפילו מיני עצים וצמחים, כדוגמת בננה פראית סגולה. זה רק מדגיש את החשיבות הגדולה בשימור האזור והמגוון הביולוגי שבו". 


וזו רק ההתחלה (צילום: WWF-Canon) 

 

 

סביבה מבודדת המאפשרת למינים להתפתח

אזור המקונג הגדול עלה לראשונה למפת המחקר בתחילת שנות התשעים, אז דוגמיות ראשונות של יונקים החלו להתגלות בוייטנאם. מדענים שחקרו עצמות ועורות חיות שנמצאו בבקתות ציידים מקומיים גילו מיני פרסתנים גדולים, ביניהם פרסתן זעיר ונדיר (saola). בעקבותיהם, החלו משלחות חוקרים להגיע לאזור. "המקונג הגדול מכיל מגוון גולמי של בעלי-חיים וצמחים שידועים לציידים ולתושבים, אך היו חדשים למדענים", צ'אפמן מציין.
 
לדברי החוקרים, האקלים הטרופי השורר באזור וסביבות המחייה הייחודיות, מאפשרים ליערות גשם עתיקים להתקיים ומספקים תנאי התפתחות נדירים לבעלי-החיים ולצמחים. אלפי שנות התפתחות בבידוד מוחלט הניבו מספר עצום של מינים מקומיים המצויים באזור בלבד. המדענים מאמינים שהמגוון הביולוגי באזור עדיין לא תועד במלואו. "מדובר בממצאים שהתגלו רק לאחר חשיפה קלה של פני השטח", הם מפרטים.
 
דוגמאות? בבקשה: אזור המקונג הגדול מאוכלס ב-20,000 מיני צמחים ועצים; 1,200 מיני ציפורים; 800 מיני זוחלים ודו-חיים; ו-1,300 מיני דגים, בהם אחד מדגי המים המתוקים הגדולים בעולם, שפמנון מקונג ענק, העשוי להגיע למשקל של 239 קילוגרם. בנוסף, חיים באזור 430 מיני יונקים, פילים אסייאתים, דולפיני נהרות האיראוואדי וקרנפי ג'אווה הנדירים. זהו גם אחד המעוזים האחרונים שבהם עדיין רועמים טיגריסי הינדוצ'יינה המצויים בסכנת הכחדה קריטית. בטבע נותרו פחות מ-1,225 מהם.  

צילום: WWF-Canon
מאובן פרה-היסטורי שחזר לחיים (צילום: WWF-Canon)
 
 

התגלתה מחדש אחרי 11 מיליון שנה

בעוד שמרבית המינים נמצאו ביערות ובאזורי ביצות, דווקא המינים הנדירים התגלו במקומות לא צפויים. "אחת הדוגמאות הבולטות היא נחש גומצן (Siamese Peninsula pitviper), שחלף ליד צוות מדענים בעת שהם אכלו במסעדה בפארק לאומי בתאילנד", צ'אפמן משחזר. "הוא פשוט זחל בין ענפי העצים הסמוכים. 
 
"לטעמי, התגלית המדהימה מכולן היא חולדת הסלעים מלאוס (laonastes aenigmamus), המכונה בפי תושבים מקומיים 'קהא-נוי'. היא התגלתה מחדש במקרה בשוק מזון בלאוס", צ'אפמן ממשיך. "בתחילה החוקרים סברו שגילו משפחה חדשה של מכרסמים, אך חקירה נוספת גילתה שמדובר בפרט עתיק יומין, מעין מאובן חי, שנכחד לפני 11 מיליון שנה. גילוי מינים חדשים לא מתבצע אך ורק ביערות. חשוב לדעת מה יוצא מהם, איזה שלל אנשים תופסים או מביאים למכירה בשווקים".
 
בגאוותם של החוקרים מחבלת הידיעה כי באזור המקונג הגדול עתיד להתבצע מהלך מקיף של פיתוח כלכלי. "ישנם 'מסדרונות כלכליים' שחוצים את האזור ומביאים להקמת תשתיות חדשות", צ'אפמן מתאר. "במקרים מסוימים הדבר אינו מלווה בתכנון סביבתי הולם. על שש הממשלות של מדינות האזור מוטלת חובה לאחד כוחות ולחתום על אמנה שתבטיח ניהול סביבתי יעיל. הדבר", הוא מסכם, "חייב להתרחש בהקדם האפשרי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור המקונג
צילום: WWF-Canon
עכביש טורף ענק
צילום: WWF-Canon
רב-רגל ארסי
צילום: WWF-Canon
22 מיני נחשים
צילום: WWF-Canon
46 מיני לטאות
צילום: WWF-Canon
מומלצים