שתף קטע נבחר

בתי בדואים נהרסו בנגב: "יש שנאה כלפי המדינה"

בתים של בדואים נהרסו ליד דודאים, כמה ימים לאחר שפורסם דו"ח שקרא להכיר בחלק מהכפרים הבלתי מוכרים. בדואי שביתו נהרס: " אני מרגיש שאנחנו לא חלק מהמדינה הזו". במינהל אמרו: יש להם מקום חלופי

כמה ימים לאחר פרסום דו"ח של הוועדה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, בו המליץ השופט בדימוס אליעזר גולדברג למדינה להכיר בחלק מהכפרים הבלתי מוכרים, בהם חיים כ-62 אלף בדואים - הגיעו הבוקר (יום ב') אנשי מינהל מקרקעי ישראל להרוס את בתיהם של עשרות משפחות בדואיות, המתגוררות סמוך לדודאים שבנגב.

 

ח"כ טלב אלסאנע, שלן הלילה עם המשפחות הבדואיות, אמר: "מדובר בטרור של המדינה נגד האזרחים, זה פשע נגד הדו-קיום. במקום לבנות, המדינה הורסת.

 ועדת גולדברג נתנה לאנשים תקווה לעתיד, אנשים ציפו שהוועדה תיתן מענה לבעיית היישובים הבלתי מוכרים, אבל פחות משבוע לאחר פרסום ההמלצות מדיניות המינהל, נותרת אותה מדיניות".

 

הוא הבהיר כי המשך ההריסות עלול להוביל להתפרצות אינתיפאדה בנגב: "אנחנו נשלם מחיר יקר. ניתן לחוש את התסיסה, התסכול והכעס הכבוש של האזרחים פה. אני צופה כי תהיה התפרצות הר געש של זעם בקרב הצעירים הבדואים".


עשרות מבנים נהרסו (צילום: אילנה קוריאל)

 

ח'תאם אל-עטרש, בת ה-28, שביתה נהרס לא יכלה לעצור את הדמעות: "יש לי דמעות בעיניים, אני נולדתי פה וחייתי פה ועכשיו מגרשים אותי. יש לי שלוש בנות ששואלות אותי למה זה קורה? אני פחדתי כשראיתי את כל הבלגאן פה, הבנות שאלו אותי - 'למה אמא בוכה'. לא ידעתי מה לומר להן. אני לא אשכח את מה שקרה פה לעולם".

 

אחיה של ח'תאם, סלמן, ארז את חפצי המשפחה לפני תחילת ההריסות. "זה קשה. אבא שלי, אדם מבוגר, ניסה לדבר עם המינהל - אבל זה לא עזר לו. אני מרגיש שאנחנו לא חלק מהמדינה הזו. למרות שהמדינה הזו קמה כשאנחנו עוד היינו פה, אני חש שנאה כלפי המדינה". יו"ר הכפרים הבלתי מוכרים, חסיין אל-רפיעה: "אומנם היישוב עליו מדבר המינהל קיבל הכרה לפני מספר שנים, אך במקום אין תשתיות".

 

ומה אומרים במינהל מקרקעי ישראל? שלמה ציז'ר, אחראי הפיקוח במחוז הדרום אמר ל-ynet:

 "השטח הזה מיועד להקמת מכלאות לעדרי הצאן של תושבי רהט על פי תכנון של משרד החקלאות. בנוסף, את השטח חוצה מסילת הרכבת אשקלון-באר שבע. ב-2000 קיבלנו פסק דין לפנות את כל ריכוזי הבדואים מפה, הבדואים הגישו ערר לבית המשפט אשר נתן להם שיהוי של שלוש שנים לפנות את השטח לבד, לאחר שיקבלו פיתרון לאן לעבור ממנהלת הבדואים. הבדואים היו במשא ומתן עם המנהלת ולא הסכימו לקבל את הפתרונות שהוצעו להם. יש להם פיתרון, יש להם יישוב חדש שקם בשם 'מולדה' בדרך לערד ליד חירבת' יהושע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילד ליד אחד הדחפורים
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים