שתף קטע נבחר

סוף שנה: כל התשואות של קופות הגמל מאז ינואר

יסודות של אקסלנס, קלאסי של פרפקט ומתן של ישיר השיגו תשואות חיוביות של 0.4%-3.5% מתחילת השנה. הקופות של פריזמה ואנליסט במקומות האחרונים עם תשואות שליליות של 30%-38%. הערכות: תשואות ענף הגמל בדצמבר חיוביות

בעוד כחודש יסכמו עמיתי הגמל את הפסדי השנה הקשה ביותר בתולדות הענף. תשואות שליליות של 20% ו־30% הפכו לדבר שבשגרה, ומנהלי חברות הגמל מקווים שעליות השערים של התקופה האחרונה, והתשואות שהשתפרו מעט, יביאו לשינוי מגמה. לפי הערכות, עד סוף השבוע שעבר היו תשואות ענף הגמל בחודש דצמבר חיוביות, ונעו בין 0.5% ל־1.5%. עם זאת, מדובר רק בכמחצית מהחודש, ושינוי קיצוני לכאן או לכאן יכול לשנות את התמונה.

 

 

אחת המסקנות הברורות של המשבר הפיננסי היא הצורך לשקם את האמון בין עמיתי קופות הגמל לחברות הגמל. משרד האוצר מתכוון לצאת בזמן הקרוב בקמפיין בכיכובו של עידו רוזנבלום כדי להחזיר את האמון האבוד.

 

משקמים את מערכת היחסים עם הציבור

"ייקח הרבה זמן לשקם את הענף", אמר אתמול ל"כלכליסט" בכיר בענף הגמל. "נוצר משבר אמון בין הקליינטים ליצרנים, ובחודשים האחרונים מתחיל תהליך שיפור מערכת היחסים. הציבור איבד את האמון ביצרנים הפנסיוניים ומשך את הכסף, בין אם בצורה רציונלית ובין אם לא. שנת 2008 היתה בסימן של התערערות מערכת האמון, ובסוף השנה אנחנו רואים תהליך של שינוי ומקווים שזה יימשך לתוך 2009".

 

לדברי דן פנחסי, מנכ"ל כלל פנסיה וגמל, "זו שנה מורכבת שאפשר לחלק לשניים - עד ספטמבר, ומספטמבר עד היום. בחלק השני המסלולים הכלליים שאמורים ליצור איזון עבדו פחות טוב, ולכן הלקוחות עברו למסלולים סולידיים. גם קופות הגמל וקרנות ההשתלמות נאלצו לעשות מהלכי צמצום חשיפות ולעבור לאפיקי איגרות חוב ממשלתיות ופיקדונות, ורואים את הגידול במסלולים הסולידיים של הקופות.

 

עם זאת, אני מאמין במסלולים הכלליים, וחושב שהם כוללים את כל המרכיבים ואמורים לתת מענה לשוק שמתקן כלפי מעלה, בניגוד לקופות הסולידיות שמי שעבר אליהן למעשה לקח פוזיציה, ועשוי להרוויח פחות מהעליות".

 

"קופת הגמל היא מוצר פנסיוני ראוי לכל עניין ודבר", מסכם פנחסי. "עם זאת, השוק עדיין לא בשל לקופות הגמל האישיות, ולכן לדעתי הקופות המסלוליות הן הפתרון כרגע".

 

"תפיסת ניהול שגויה"

לדברי אמיר איל, יו"ר אינפיניטי, "כל תפיסת הניהול של קופות הגמל היא תפיסת ניהול מטעה, שגויה ולא נבונה. מדובר בקיבעון היסטורי על דרך עבודה שאיננה תואמת את המהות של העניין, שהיא ניהול כספים באופן אישי לטווח ארוך. לי ברור שגמל והשתלמות זה כמו תיק השקעות לטווח ארוך, עם הטבת מס. במשך 60 שנה הבנקים לא טרחו לשנות את השיטה, ואחרי ועדת בכר נוצרה מודעות גדולה לעומת חוסר הידע שהיה קודם. השילוב של שני הדברים יצר פאניקה. אחרי ההתפוצצות הזו הגיעה ההבנה שחייבים לעשות קופות גמל אישיות".

 

גיל ויסמן, מנכ"ל ישיר גמל, מתייחס לשינוי שעברו הקופות. לדבריו, "קופות הגמל בעולם שקדם לניהול הקופות על ידי הבנקים היו מכשיר ניהול השקעות לבני 30 ולבני 60 באותם אפיקי השקעה. 99.5% מהכספים של העמיתים נוהלו בקופות כלליות, אך עוד לפני המפולות היו בשוק הישראלי קופות גמל חכמות, כאלו שאמורות לתת תשואה יותר גבוהה בטווח הארוך לצעירים, אך גם להגן על הלקוחות הקרובים לגיל פרישה על ידי מסלול סולידי יותר".  

 

הקופות של פריזמה בסוף רשימת הגדולות

קופות הגדולות שמנהלות יותר ממיליארד שקל איבדו מתחילת השנה בין 13% ל־31%. מבין קופות הגמל הגדולות, דש תגמולים ממשיכה להוביל עם תשואה שלילית מצטברת של 13.37%, כאשר בנובמבר השיגה הקופה תשואה שלילית של 1.29%.

 

אחריה נמצאת מנורה מבטחים תגמולים ופיצויים, שאיבדה בנובמבר עוד כ־3% לתשואה שלילית מצטברת מתחילת השנה של 15.97%. במקום השלישי נמצאת קופת הגמל הגדולה בענף - גדיש של פסגות, שהשיגה בנובמבר תשואה שלילית של 2.21%. התשואה השלילית המצטברת שלה הגיעה ל־16.74%.

 

קופות הגמל של אקסלנס ופריזמה סוגרות את רשימת הקופות הגדולות. תגמולים של אקסלנס השיגה בנובמבר תשואה שלילית של 3.48%, מה שהביא לתשואה מצטברת שלילית של 24.31% מתחילת השנה. ארבע קופות הגמל הגדולות של בית ההשקעות פריזמה השיגו בחודש נובמבר תשואות שליליות של בין 3% ל־7%, מה שהביא את בחלק מהמקרים לתשואות שליליות מצטברות של 30%.

 

מתן של ישיר בראש הקופות הקטנות

מבין קופות הגמל שמנהלות בין 500 מיליון שקל למיליארד שקל, השיגו שתי קופות תשואות חיוביות מצטברות מתחילת השנה. 

 

קופת הגמל הסולידית יסודות של אקסלנס השיגה תשואה מצטברת חיובית של 3.75% (תשואה בחודש נובמבר של 0.97%) וקופת הגמל פרפקט קלאסי הגיעה החודש להיקף נכסים של יותר מ־500 מיליון שקל, עם תשואה מצטברת חיובית של 2.36% בחודשים פברואר עד נובמבר 2008 (תשואה של 1.21% בחודש נובמבר).

 

שלוש הקופות שהגיעו לתחתית רשימת הקופות הבינוניות הן אנליסט גמל כללי, פריזמה שגיא ופריזמה חרמון, שהתשואה השלילית המצטברת של כל אחת מהן מתחילת השנה הגיעה ליותר מ־27%.

 

מפריזמה נמסר בתגובה כי "מאז פרוץ המשבר, פריזמה ממשיכה בבחינה והתאמה מתמדת של הרכב ההשקעות למצב השוק הקיצוני שנוצר".  

 

בראש טבלת הקופות הקטנות (בין 200 מיליון שקל עד 500 מיליון שקל) נמצאת קופת הגמל מתן של ישיר עם תשואה חיובית מצטברת של 0.42% (תשואה בחודש נובמבר - 1.35%). אחריה נמצאת קופת הגמל חריש של הלמן אלדובי, עם תשואה שלילית מצטברת מתחילת השנה של 0.81%.

 

את הטבלה סוגרת אנליסט גמל כללי ב', קופה שמכילה אחוז גבוה יחסית של מניות ואג"ח קונצרניות, שהשיגה בנובמבר תשואה שלילית של 8.82%, מה שהביא לכך שהתשואה השלילית המצטברת של הקופה שמנהלת 386 מיליון שקל הגיעה ל־37.58%.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים