שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

גלעד: סיכוי להסדר בזכות שינוי תודעתי במצרים

המטבחון עדיין לא הכריע סופית אם להעמיק את המבצע. המגעים במצרים יימשכו, ונציג ישראל עמוס גלעד רואה הסדר באופק: "היום אפשר לסמוך עליהם בעניין ההברחות, הם מבינים את הסכנה שבחמאס", אמר ל-ynet. גורם פלסטיני: "שני הצדדים רוצים לרדת מהעץ, הישראלים קשוחים יותר"

שלב ב' וחצי. כך מכנים במערכת הביטחון את הפרק אליו נכנסה ישראל אמש (יום א'), עם שילובם של חיילי המילואים בלחימה ברצועת עזה. במקביל, המגעים במצרים להסדר מדיני לא פוסקים. נציג ישראל, אלוף במיל' עמוס גלעד, מדגיש בשיחה עם ynet את חשיבות השיחות בקהיר - לאור "שינוי תודעתי מהותי" במצרים, שמבינה את הסכנה הטמונה בחמאס.

 

היום ה-16 - כותרות מרכזיות:

 

"המטרה היא להדק את המצור על החמאס - אך זה עדיין לא השלב הבא כפי שהוא מוגדר בפקודות", הבהירו ל-ynet בכירים במערכת הביטחון. לאחר ישיבת המטבחון אמש אצל ראש הממשלה אהוד אולמרט, מתקרבת ישראל עוד יותר לרגע ההכרעה.

 היום ה-17 למבצע "עופרת יצוקה" יאפשר בחינה טובה יותר של היוזמה האמריקנית-מצרית-צרפתית, במקביל להמשך הפעילות הצבאית בפאתי העיר עזה.

 

היוזמה המדינית - שבבסיסה דיאלוג עקיף עם חמאס דרך מצרים - בעייתית לפי התפיסה הרשמית בישראל. אולם המטבחון המשולש, בראשות אולמרט ובהשתתפות לבני וברק, אישר לגלעד להוסיף ולדון עם המצרים. בירושלים לא רואים בכך נכונות להסכם עקיף עם חמאס. לפי גלעד, הנכונות לבחינת היוזמה מדינית נובעת מהאפשרות להשיג כך את מטרות המבצע בלי לשלם את המחיר הכבד הכרוך בכניסה עמוקה יותר לעזה.


מחכים להכרעה. חיילים על גבול הרצועה (צילום: AFP)

 

"כרגע נראה שאני לא נוסע היום, וזה לא מה שחשוב. אני נמצא בקשר הדוק עם המצרים", אמר גלעד ל-ynet, שעה קלה לאחר שמקורות רשמיים בקהיר הגדירו את פגישת שר המודיעין המצרי, הגנרל עומר סולימאן, עם נציגי החמאס, כ"שיחות חיוביות". זאת לפי דיווח בסוכנות הידיעות המצרית.

 

חמאס יודע שהוא לא בעמדת כוח

"כך או כך", הוסיף גלעד, "אין מדובר ברגיעה. התהדיאה הייתה נכונה לזמנה ועכשיו השתנו התנאים בעקבות המבצע שלנו. החמאס הוכה, הוא חש בסכנה קיומית ליישות שהקים בעזה. הוא רוצה לעצור את מכונת המלחמה הישראלית.

 הם צריכים להציל את מה שיש להם. אלא שהפעם, שלא כמו בתהדיאה, הם יודעים שהם לא בעמדת כוח. מבחינתנו, הדבר היחיד שקובע הוא אם המטרות של ישראל - שקט בדרום ומניעת התעצמות החמאס בעתיד - יתקיימו", אמר.

 

לדברי גלעד, "הטיפול במניעת ההברחות דרך ציר פילדלפי הוא רק עניין אחד שעולה בשיחות. זה ייפתר אולי באמצעות סיוע טכנולוגי של אמריקנים וגרמנים, כי כוח רב לאומי המצרים לא מוכנים לקבל מטעמי רגישות לריבונותם. בעניין הזה ניתן לסמוך היום הרבה יותר על המצרים, מכיוון שחל אצלם שינוי תודעתי. אחרי ההתעצמות של חמאס והסירוב לבוא לשיחות בקהיר, מצרים מבינה שזהו אויב שעלול לחבור לאויבים פנימיים כמו האחים המוסלמים. השינוי הזה הוא מהותי ועשוי לפעול לטובתנו".

 

ומה לגבי מעברי הגבול? גלעד, המשמש גם כמתאם הפעולות בשטחים בפועל, טוען שסוגיה זאת פתורה, כל עוד ישראל תוסיף להזרים סיוע הומניטארי לעזה כפי שהיא עושה היום. המצרים אינם סבורים כך, והחמאס ודאי שלא. "החמאס לא מוכן עתה לדבר על סוגית מעורבות הרשות הפלסטינית, בהתאם להסכם מ-2005, ולכן הנושא הזה לא נדון עתה", אמר.

 

לסיכום, טוען גלעד, יש אפשרות ריאלית למצוא ביוזמה המצרית מענה לתביעות ישראל. "מצרים היא מדינה מזרח תיכונית סופר-חשובה. אני לא קורא לזה הסכם, אלא ברית בין אירועים", הוא מדגיש.

 

חמאס מנסה לקשור עוד סוגיות למו"מ

על אף אותו דיווח אופטימי משיחות חמאס בקהיר, אמרו מקורות פלסטינים ל-ynet כי במצרים שוררת פסימיות. גורמים  שעמדו בקשר עם המצרים ציינו כי לפי שעה הצדדים מתבצרים בעמדותיהם: בעוד חמאס דורש נסיגה ישראלית והפסקת המתקפה, דורשת ישראל הסכמה על מנגנון הפיקוח בעניין הברחות הנשק ממצרים לישראל.

 

המקורות הפלסטינים אמרו כי גם בעניין משך הרגיעה ואופיה קיימת מחלוקת בין הצדדים. חמאס אינו מעוניין ברגיעה תמורת רגיעה, כפי שאמר אתמול ראש הלשכה המדינית, חאלד משעל. בסוגייה זו קיימת מחלוקת גם בין החמאס למצרים, כשהאחרונה מסרבת לדון בשלב הזה על פתיחת מעבר רפיח. גם המקורות הפלסטינים הדגישו את חוסר ההסכמה של חמאס לנוכחות המשמר הנשיאותי הפלסטיני השייך לאבו מאזן.

 

"בצל המלחמה, נשכחה העובדה שכבר יומיים חמאס אינו מכיר באבו מאזן כנשיא פלסטיני, שכן תוקף כהונתו פג ב-9 בינואר ולכן מבחינתם הוא אינו צד. אבל גם במצב הזה הם יהיו מוכנים להתגמש אם יקבלו חבילה הכוללת את הסרת כל היבטי המצור", אמרו.

 

המקורות הפלסטינים אמרו כי בחמאס דורשים גם הכרה בזכותה של הממשלה ברצועה

להמשיך ולהתנהל על בסיס תוצאות הבחירות עד לתום הכהונה, בינואר 2010. "בחמאס מעלים סוגיות שאינן קשורות ישירות למשא ומתן על הפסקת האש".

 

הגורמים העריכו כי המצב דורש עוד כמה ימי לוחמה, לפני ששני הצדדים יסכימו להתגמש. "שני הצדדים, כולל ישראל, מחפשים סולם לרדת מהעץ אבל הישראלים הם אלה שמפגינים עמדה קשוחה יותר, המקשה מעט יותר על המשא ומתן".

 

במצרים אמרו כי המאמצים לארגן ביקור של ראש הממשלה אולמרט בקהיר לא צלחו, ומעידים על כך שישראל מתכוונת להילחם עוד מספר ימים לפני שתהיה מוכנה לגשת לשולחן המשא ומתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מובארק. שינוי מהותי?
צילום: AP
אולמרט ולבני, בישיבת הממשלה
צילום: AFP
עמוס גלעד. המעברים לא על השולחן
צילום: גיל יוחנן
חייל צה"ל על גבול הרצועה
צילום: AFP
מומלצים