שתף קטע נבחר

45 לוויתני ראשתן גדול ראש מתו בחופי אוסטרליה

בסוף השבוע נסחפה להקה גדולה של 45 לוויתנים ממין ראשתן גדול ראש אל חופיה החוליים של טסמניה. משקלם העצום של הלוויתנים ומיקומו המרוחק של החוף מנעו מהמחלצים להשיב את היונקים אל המים. מתוך הלהקה נותרו בחיים שבעה לוויתנים, אך כולם מתו במהלך הימים האחרונים

45 לוויתנים ממין ראשתן גדול ראש שנמצאו במהלך סוף השבוע בסמוך לחופיה הצפון מערביים של טסמניה, מתו היום (א') למרות נסיונות רבים להצילם ולהשיבם אל המים העמוקים.

 

להק הלוויתנים נמצא על שרטון חולי ביום חמישי שעבר ואנשי רשות הטבע המקומיים שהוזעקו למקום גילו כי מבין עשרות הלוויתנים, רק שבעה בלבד נותרו בחיים. היונקים הימיים הגדולים שגילו סימני חיים היו שקועים למחצה בתוך המים הרדודים ואנשי הרשות הקפידו לשפוך עליהם מים בתדירות גבוהה, על מנת לצנן את גופם של הלוויתנים.

 


(צילום: AP)

 

המבצע התארך, הלוויתנים גססו

התוכנית להשבת הלוויתנים אל המים העמוקים עלתה בתוהו ומספר הלוויתנים ששרדו את אירוע ההחפה המוני צנח מדי יום, עד שהלוויתן האחרון בחבורה מת הבוקר. "ניסינו להתמקד בהצלתם הלוויתנים, אך ככל שמבצע ההצלה התארך, כך גם פחתו סיכויי ההצלה של הלוויתנים והלוויתן האחרון מת", אמר ברינאן וואריק, דובר הרשות בטסמניה.

 

הראשתנים הם לוויתנים עצומים בגודלם – הזכרים המגיעים לאורך של כ-18 מטר ולמשקל של כ-57 טון ואילו הנקבות קטנות יותר, מגיעות לאורך של כ-11 מטר ולמשקל של -24 טון. הלוויתנים נפוצים בכל העולם וגם באזור הים התיכון. עיקר המזון שלהם מורכב מדיונוני ענק, אך הם גם ניזונים מתמנונים, דגים, סרטנים, חסילונים ואפילו כרישים קטנים. על פי נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN) הם נחשבים בסכנת פגיעות בטבע ומאז שנת 1981 נאסר ציד לוויתנים ברחבי העולם.
 
לדברי רשות הטבע בטסמניה, מבין כל האיים ביבשת אוסטרליה, עיקר ההחפות מתרחשות בתדירות גבוהה ביותר בטסמניה. בין אם מדובר בהחפות בודדות ונפוצות של דולפינים ממין דולפינן מצוי או לוויתנים קטנים ממין "Right Whale", המספרים הגדולים של יונקים ימיים הנסחפים על חופי האיים הם לוויתנים ממין ראשתן גדול ראש ולוויתנים ממין נתב ארוך-סנפיר המתגלים בלהקות גדולות של עשרות פרטים. אחד השיאים הגדולים שנרשמו בשנת 1992 היתה החפה של 198 פרטים. 
 


 

פגר לוויתן ראשתן גדול ראש בסין (צילום: AFP)
 

משקלם העצום מנע מהמחלצים להשיבם למים

טסמניה ידועה כאזור החפה של לוויתנים, והלוויתנים ממין זה נוהגים - מסיבה בלתי ברורה - להעדיף את חופי האי להחפות המוניות, במיוחד בחודשי הקיץ. עד שנת 2003 נרשמו בטסמניה 556 אירועים של יונקים ימיים שנסחפו אל החוף. מתוך 4,661 היונקים ימיים שעלו על החוף, היו 277 לוויתנים ממין ראשתן גדול ראש.

 

בשנה שעברה, חוקרים באגודה הזואולוגית בלונדון (ZSL) פיתחו שיטה ייחודית לבדיקת מצבם הבריאותי של לוויתני ראשתן גדולי ראש בלב ים. מסוק צעצוע המופעל בשלט רחוק מוטס מעל היונק הימי אוסף את דגימות הרוק המצויות ברסס הנשיפה, במטרה לזהות את הגורמים המחוללים מחלות בקרב לוויתנים.

 

משקלם העצום של הלוויתנים והמיקום המרוחק של החוף, לא איפשר למחלצים לגרור את הלוויתנים בחזרה אל המים העמוקים מעבר לשרטון החולי. לוויתני ממין ראשתן גדול ראש ניחנו בשכבת שומן גדולה המאפשרת להם לשמור על חום גופם במים בעלי טמפרטורות קרות, אך מה שנחשב ליתרון בים הארקטי, הפך לחיסרון קטלני. "שכבת השומן גרמה להם להתחמם במהירות", ציין וואריק בראיון לאמצעי התקשורת באוסטרליה. פגרי הלוויתנים לא ייטמנו בחוף, אלא יושארו במקומם על מנת לאפשר להם להירקב באופן טבעי ולשמש מזון לבעלי חיים טורפים בסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוויתנים גוססים בחופי אוסטרליה
צילום: AFP
מומלצים