שתף קטע נבחר

ג'ורג' מיטשל: אמן הפשרות, הבוררות והפיתויים

הקריירה המרשימה של מיטשל - עורך דין, שופט, קצין מודיעין וסנאטור מוביל - והסכם שלום היסטורי בצפון אירלנד, העניקו לו את המוניטין של הבורר מספר 1 באמריקה. למזרח התיכון הוא מגיע עם סמכויות נרחבות מהנשיא אובמה, ולא בוחל בשום אמצעי. האם ידבר חמאס?

השליח המיוחד של הממשל האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, ביקר השבוע בבית הלבן וקיבל את ברכת הדרך מהנשיא ברק אובמה ומזכירת המדינה הילרי קלינטון. לישראל הוא מגיע כשברשותו סמכויות נרחבות לפתרון הסכסוך הישראלי-ערבי בכלל והישראלי-פלסטיני בפרט.

 

בגיל 75, אחרי קריירה מרשימה ורבת מעללים, מיטשל כלל לא היה מוכן להכניס את ראשו הבריא למיטה החולה של המזרח התיכון. הוא לא היה מוותר על חיי הרווחה והנוחות בניו יורק כדי לבזבז את זקנתו במסעות סיזיפיים בבזאר לבנטיני, אלמלא האמין בסיכוייו להצליח ואלמלא קיבל מנדט נרחב במיוחד מהנשיא ומזכירת המדינה.

 

אובמה טרוד בכלכלה, אבל בפגישה עם מיטשל אמר שהשגת שלום בין ישראל למדינות ערב היא עניין אישי עבורו. בעת שהשליח המיוחד עשה את דרכו לקהיר, חיזק אותו אובמה בראיון ראשון שהעניק לרשת הטלוויזיה הערבית "אל ערבייה". קלינטון מצדה אינה ממהרת לפגוע ביוקרתה בחום המזרח תיכוני, כפי שעשתה קודמתה, קונדוליזה רייס, הנוסעת המתמידה לאזורנו. לכן היא שלפה את מיטשל - איש חכם, מנוסה וסבלני שמגיע אלינו עם מנדט נרחב.

 

"700 יום של כשלונות, יום אחד של הצלחה"

הוא נולד במדינת מיין שבצפון-מזרח ארה"ב, למהגרת לבנונית בת 18. מיטשל התייתם מאביו, מהגר אירי, ואומץ על ידי משפחתו הלבנונית. כל המודאגים מדרישתו הצפויה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, יעלו מן הסתם את הרקע המשפחתי שלו. זאת למרות שנושא זה כלל לא עלה במשך 15 שנותיו בסנאט האמריקני (1995-1980) ובמיוחד בשש השנים האחרונות שבהן כיהן כמנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט. שנים אלה של מיטשל בקונגרס התאפיינו בתמיכה מוחלטת בישראל, בסיוע הצבאי והאזרחי לישראל ובהתנגדות לסיוע צבאי לסעודיה בשל החשש שיפגע ביתרון האיכותי הישראלי. הוא מעולם לא תמך מעולם בארגונים ערבים בארה"ב. 


ממשל חדש, אג'נדה חדשה. מיטשל, אובמה וקלינטון (צילום: AP)

 

מיטשל הוא קתולי, אבל עובדה זו לא הפריעה לפרוטסטנטים בצפון אירלנד לסמוך על האובייקטיביות שלו. הוא אכן הצליח לתווך בין הקתולים לפרוטסטנטים ולהביאם להסכם שלום בתום עימות אלים ורווי דם שנמשך 800 שנה. "זה לקח 700 ימים של כשלונות ויום אחד של הצלחה", סיכם מיטשל את השנתיים שבהן עבד על ההסכם בין הפלגים היריבים.

 

באמצע שנות ה-90 הוא חצה את האוקיינוס האטלנטי בין ארה"ב לצפון אירלנד לפחות מאה פעמים, בשליחותו של הנשיא דאז ביל קלינטון. את השלום באירלנד הוא השיג ברגע האחרון, כשהודיע לצדדים שהוא עוזב והם יצטרכו להסביר לעולם מדוע לא קיבלו את הפשרה שלו.

 

מיטשל הוא אמן הפשרות, הבוררות והפיתויים, אמנות אותה רכש משנותיו כעורך דין ושופט פדרלי, קצין מודיעין ופוליטיקאי שהפך למנהיג הרוב בסנאט. עם פרישתו מהסנאט ב-1995, שמו הוזכר כמועמד למזכיר המדינה ולשופט בבית המשפט העליון. אולם בסופו של דבר הוא נודע בתור האיש הטוב ביותר בארה"ב לפתור בעיות הרות עולם.

 

אנחנו זוכרים אותו מאירלנד ומהמזרח התיכון. האמריקנים זוכרים אותו כמי שעמד בראש ועדת חקירה שבדקה שימוש בסטרואידים בליגת הבייסבול וכמי שהוביל את דיסני בתקופה של עימותים קשים בתוך החברה - ולא בין מיקי ודונלד - ושחיתות במשחקים האולימפיים.

 

העמיתים מעריכים: יגיע גם לחמאס

את סוגיות המזרח התיכון הוא לומד לעומק, מגיע למסקנות ומנסה להשיג פשרות. הוא קשוח ועדין בהתאם לצורכי השעה. הוא סבלני, אבל לא כדאי לשחק אתו. תסמכו על ג'ורג' מיטשל שישתמש בכל הכלים העומדים לרשותו: איומים בנטישת שולחן הדיונים, פיתויים כלכליים ואפילו מפגשי גיבוש חברתיים בין הצדדים שבהם ידברו על עניינים אישים. הוא יפעיל את מלוא כישוריו כעורך דין, שופט ובורר, כפוליטיקאי ודיפלומט, ובעיקר כנציג אישי רב-עוצמה של נשיא ארה"ב.

 

מיטשל כבר היה בישראל בעקבות פיצוץ פסגת "קמפ דייויד" והאנתיפאדה שפרצה בעקבותיה. קלינטון ביקש ממנו בזמנו לעמוד בראש ועדה שתנסח דו"ח בנוגע לדרכים להרגעת הרוחות ולחזור למשא ומתן. הימים היו שלהי כהונתו של הנשיא ודו"ח מיטשל הוגש כבר ליורשו, ג'ורג' בוש. מסמך זה היווה את הבסיס ל"מפת הדרכים".  

 

השלב הראשון של מפת הדרכים הוא הקפאת הבניה בהתנחלויות בצד ישראל והפסקת הטרור בצד הפלסטיני. זו המשוואה שיצר מיטשל. נכון לעכשיו, הממשל האמריקני מסרב לדבר עם חמאס. אובמה וקלינטון אף אמרו את זה מפורשות. אבל העיתון "בוסטון גלוב", ששוחח עם אנשים שלקחו חלק במו"מ בצפון אירלנד, סבורים שמיטשל יגיע גם לחמאס.

 

בצפון אירלנד שוחח מיטשל עם גורמי טרור מהמחתרת האירית (IRA). הוא זה ששכנע אותם להניח את נשקם. כשנשלח על ידי קלינטון לבדוק את המצב

במזרח התיכון, הוא ביקר ברצועת עזה ונועד עם 35 מנהיגים פלסטינים, בהם אנשי חמאס.

 

במאמר שכתב ב-2007 דיבר מיטשל על "הלקח האירי לשלום". הוא הזכיר את הכנסת ה-IRA לשיחות, מבלי שנקב בחמאס. שלשום הוא נפגש עם הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר, שמאמין כי חמאס יסכים ליישר קו עם הסכם שיושג בין ישראל לרשות הפלסטינית, בתנאי שזה יאושר במשאל עם. לפי שעה, זה נראה רחוק ובלתי אפשרי. אבל מיטשל אמר בטקס שבו הוצג לעולם כשליח המיוחד למזרח התיכון, שבני אדם יוצרים עימותים ובני אדם מסוגלים לפתור אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעשה סדר? מיטשל
צילום: AFP
מאציל סמכויות. אובמה
צילום: AP
לא רוצה להתלכלך. הילרי קלינטון
צילום: רויטרס
הבעיה עברה לבוש. ביל קלינטון
צילום: AP
תומך בדיאלוג עם חמאס. קרטר
צילום: רויטרס
מומלצים