שתף קטע נבחר

סוכרתי צריך לצמצם בפחמימות? 11 מיתוסי סוכרת

חולה סוכרת אינו חייב להזריק אינסולין, אינו צריך להימנע מאכילת פחמימות, יכול לאכול ירקות מתקתקים, וכדאי שלא יתפרע עם החלבונים. מיתוסים על סוכרת

יותר ויותר אנשים, מטפלים ומטופלים, מבינים את חשיבות המניעה והטיפול בסוכרת מסוג 2, כדי להקטין את נזקיה הקשים. מספר החולים בסוכרת הולך וגדל בכל העולם, במקביל להשמנה ולשינוים בתזונה. מחלה זו, שפעם הייתה נחלת מבוגרים בלבד (מכאן שמה הישן – סוכרת מבוגרים) פוגעת כיום גם בילדים רבים עקב ההשמנה ממנה רבים מהם סובלים. לפי התחזיות, מספר חולי הסוכרת בשנת 2030 באזורנו יגדל פי 3.

 

ישנם כמה מיתוסים ואי הבנות נפוצים מאוד שלעתים מפריעים להתמקד בטיפול בסוכרת, גורמים לפחדים מיותרים, לייאוש ולקשיים.

 

1. אם לא נותנים לי תרופות – אני לא חולה סוכרת. מחלת הסוכרת עוברת כמה שלבים, שהראשון ביניהם הוא טרום סוכרת, או סוכרת סמויה. בשלב זה לא נותנים תרופות, אך מי שנמצא בו הנו חולה סוכרת בשלב בו המחלה עוד לא כבשה את עמדותיה, אבל בסיכון גבוה להתפתח בעתיד. בשלב זה עדיין אפשר למנוע את התפתחות המחלה, עם כל סיבוכיה, על ידי שינוי בתזונה, פעילות גופנית וגישה לחיים. אפשר להגיד שיש לאותו האדם סוכרת רדומה שעוד לא הרימה את ראשה. כדאי לתפוס את המחלה מוקדם ככל האפשר, לא להכחיש, אחרת זה יקטין את הרצון והמחויבות לטפל במחלה הקיימת. חשוב להבין שטרום סוכרת היא סוכרת לכל דבר, אבל היא עדיין "מרמה" אתכם. אל תתנו לה. תתחילו לטפל בעצמכם במלוא הכוח: שינוי בתזונה, הוספת פעילות גופנית והורדת מתחים יעשו את העבודה.


אפשר גם בלי אינסולין (צילום: אייבלסטוק)

 

2. אם אני חולה סוכרת אני צריך להזריק אינסולין. לא ולא. לפני שמגיעים להזרקת האינסולין, אם בכלל, ישנן תרופות רבות שעוזרות לאזן סוכרת, וכיום יש תרופות חדשות ויעילות מאוד העוזרות לדחות את הזרקת האינסולין. אך התרופה הראשונה והיעילה ביותר – שינוי בתזונה.

 

3. אם אני לוקח תרופות לסוכרת ו/או מזריק אינסולין – לא אוכל להיפטר מהמחלה לעולם. לא מדוייק. מטופלים רבים מקטינים את מינוני התרופות ו/או האינסולין, ואף מורידים אותן לחלוטין (רק באישור הרופא, לאחר שהבדיקות משתפרות) בעקבות שמירה על דיאטה נכונה, ירידה במשקל ועשיית פעילות גופנית. זה קורה כל הזמן.

 

4. אם אני חולה סוכרת – אסור לי לאכול פחמימות. ממש לא נכון. דווקא פחמימות הן הבסיס לתזונה של חולה סוכרתי. תלוי איזה פחמימות ואיך מחלקים אותן במשך היממה. בניגוד למה שרבים חושבים, הסובלים מסוכרת ומטרום סוכרת

 חייבים לבסס את הדיאטה שלהם על פחמימות מורכבות, בעלות מדד גליקמי נמוך: לחם מחיטה מלאה, גריסים לסוגיהם, כל סוגי הקטניות, פסטה מקמח דורום או קמח מלא, שיבולת שועל, אורז בסמטי או מלא, בטטה וכדומה. ההמלצות האחרונות של האגודה האמריקאית לסוכרת מדברות על 55%-65% פחמימות מורכבות בדיאטה לחולה סוכרת, גלויה או סמויה, רופאים רבים עדיין לא מודעים לחשיבות הפחמימות ואוסרים על המטופלים שלהם לאכול לחם ופחמימות אחרות, מה שמחריף את המצב הסוכרתי.

 

5. הדיאטה המתאימה ביותר לחולה סוכרת היא דיאטה דלת פחמימות ועשירה בחלבון. ההיפך הוא הנכון. דיאטת חלבונים מעמיסה על הכליות וגורמת להן נזק בלתי הפיך. מאחר וגוף האדם זקוק לפחמימות לפעילות השוטפת, דיאטה דלה בפחמימות תגרום להאצת תהליך פירוק השריר לצורך הפיכתו לסוכר. תהליך זה יגרום להקטנת מסת השריר, לאי ירידה במשקל, וליציאה מהאיזון של רמות הסוכר.

 

6. אם אני מזריק אינסולין או נוטל תרופות לסוכרת, אני יכול לאכול כל דבר שבא לי. לא נכון. ללא הדיאטה המתאימה לא ניתן לאזן את רמת הסוכר בדם.

 

7. אנשים שיש להם סוכרת סמויה (טרום סוכרת) או נטייה משפחתית – תמיד יפתחו סוכרת. נכון רק ללא טיפול. אם אומרים לכם שיש לכם "סוכר גבולי" או טרום סוכרת – זה סימן אזהרה בלבד. אם תיקחו את עצמכם לידיים, תשנו את התפריט, תרדו במשקל ותשמרו עליו, תתחילו להיות יותר פעילים מבחינה גופנית – תוכלו ללא ספק למנוע את התפתחות הסוכרת או לפחות לדחות אותה לגיל מבוגר מאוד. מי שיש לו היסטוריה משפחתית של סוכרת לא צריך לתת לתורשה לגבור עליו, אלא להיות יותר מבין, יותר חזק ויותר נחוש לגבור על המחלה. אתם שולטים, לא המחלה.

 

8. אם אני חולה סוכרת אסור לי לאכול גזר וסלק משום שהם מתוקים. זה לא ממש נכון, אפשר לאכול אותם למרות שהם מתוקים יותר מהירקות האחרים. הם בעלי ערכים תזונתיים גבוהים מאוד, מכילים ויטמינים, מינראלים וסיבים תזונתיים. נוכחות הסיבים מונעת ספיגה מהירה שלהם במערכת העיכול ואף מורידה את מדדם הגליקמי. לכן אין פגם בלאכול או להוסיף גזר וסלק לבישולים וסלטים.

 

9. פירות זה דבר בריא שאפשר לאכול כמה שרוצים. ממש לא נכון לגבי סוכרתיים ובעלי עודף משקל. צריכת הפירות מוגבלת ל-1-2 ביום, אם בכלל, עקב תכולה גבוהה יחסית של סוכר פירות, פרוקטוזה, התורם להשמנה באזור הכרס אפילו יותר מסוכרים אחרים. לא כדאי גם לשתות מיצי פירות.

 

10. חולה סוכרת צריך לשים לב בעיקר לפחמימות, את יתר המאכלים הוא יכול לאכול חופשי. לא מדויק. חשוב לשים לב גם לסך הקלוריות שהחולה הסוכרתי אוכל. עודף חלבונים ושומנים גורמים להשמנה ובמקרה של עודף חלבון גם לעומס יתר על הכליות, הפגיעות אצל חולה סוכרת. מאחר וסוכרתיים נמצאים

 בסיכון מוגבר למחלת לב, חשוב שיבחרו שומנים "טובים" כמו שמן זית וקנולה, אבוקדו, טחינה וכדומה, וסוגים רזים של חלבונים כמו עוף, הודו ודגים.

 

11. לחולה סוכרת אסור לאכול בשעות המאוחרות של הערב. ההפך הוא הנכון: חולה סוכרת חייב לאכול כשעה לפני השינה, רצוי אוכל פחמימתי, כמו לחם או דייסת קוואקר, יוגורט עם ברנפלקס ללא סוכר. ארוחה זו תמנע ירידת הסוכר בלילה והעלייה בסוכר בבוקר (תסמונת השחר).

 

  • הכותבת היא תזונאית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, ראש המחלקה לתזונה במרכז האוניברסיטאי באריאל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להימנע, אך לבחור את הפחמימות המתאימות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים