שתף קטע נבחר

עובד ביום הבחירות? דע את זכויותיך

יום הבחירות מוגדר כיום שבתון, אבל חלק גדול מהעובדים יגיעו לעבודה. מי צריך להגיע לעבודה ביום הבחירות ומי לא? מה מגיע למי שעובד ומה מגיע למי שלא עובד? מדריך

יום הבחירות לכנסת ה-18, שיחול ביום שלישי הקרוב, מוגדר על פי החוק כיום שבתון, ומרבית העובדים במשק ייהנו בו מיום חופשה, אבל יש לא מעט עובדים שייאלצו למהר לאחר ההצבעה למקום עבודתם. מי מחויב לעבוד ביום הזה? כיצד מתוגמלים עובדים המחויבים לצאת לחופשה? ואיך ניתן להתמודד עם הפרת החוק מצד מעסיקים? המדריך שלפניכם, שהוכן בסיוע הממונה על יחסי עבודה במשרד התמ"ת, שלמה יצחקי, מנסה לענות על השאלות הללו.  

 

מי נהנה מחופש ומי חייב לעבוד ביום הבחירות?

 

יום הבחירות הוא יום שבתון לפי הקבוע בחוק יסוד הכנסת. משמעותו של יום שבתון היא שלמעסיק אסור לחייב עובדים להגיע לעבודה. אלא שוועדת הבחירות המרכזית קבעה רשימה של שירותים ציבוריים שחורגים מהכלל הזה ויכולים לחייב בהגעה לעבודה.

 

בין השירותים שיפעלו ביום הבחירות נמנים שירותי תחבורה, חניונים ותחנות דלק; כוחות הביטחון ושירותי הצלה; אפיית לחם והובלתו ויצור מוצרי חלב; שירותי תקשורת; מפעלי מים וחשמל; אספקת דלק והעברתו; עיתונות, רדיו וטלביזיה; בתי אוכל ומסעדות, בתי קפה וקיוסקים, בתי מלון ופנסיונים; תיאטראות, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים; מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי היצור בהם מתנהלים ברציפות; הובלת פירות, ירקות ותוצרת חלב (עד שעות הצהריים); חנויות לממכר מזון (עד הצהריים).

 

שירותים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת, יפעלו ביום הבחירות באותה מתכונת.

 

מי לא צריך לעבוד?

 

 

כל השאר. למשל: בתי ספר ואוניברסיטאות, גני ילדים ומעונות יום, מפעלים, חברות היי-טק ותקשורת, הבנקים והדואר, משרדי ממשלה ורשויות מקומיות, קופות החולים, חברות בנייה, חנויות, מקומות בילוי ומוקדי שירות הסגורים בשבתות, ועוד ועוד.

 

מדוע מקומות הבילוי נכללים ברשימת המקומות החיוניים?

 

רשימת השירותים הפועלים ביום הבחירות נקבעת בצו שמוציאה ועדת הבחירות המרכזית לפני כל מערכת בחירות. בתי העינוגים ובתי הקפה פתוחים ביום השבתון של הבחירות בדיוק כשם שהם פתוחים בכל יום שבת, וכך הם יכולים לספק שירותים לציבור הצרכנים, שרובם עובדים הנהנים מיום חופש עם בני המשפחה והילדים.

 

האם ניתן לחייב עובדים בענפים אחרים להגיע לעבודה?

 

לא. מעסיק אינו יכול להכריח לעבוד ביום השבתון, אך מצד שני אין גם איסור על עבודה ביום הזה. הדברים נתונים להסכמה בין הצדדים.

 

האם מי שעובד ביום הבחירות יספיק להצביע?

 

בכל השירותים הפועלים ביום הבחירות המוזכרים לעיל, צריכה להינתן לעובדים האפשרות להצביע.

 

האם העובדים היוצאים ליום שבתון מאבדים יום חופש על חשבונם?

 

על פי חוק הבחירות, המעסיק צריך לשלם לכל עובד שעבד אצלו לפחות 14 יום ברציפות עבור יום השבתון את השכר הרגיל שהוא משתכר אצלו ביום עבודה רגיל.

 

כמה משתכר מי שעובד ביום הבחירות?

 

 

החוק אינו מתייחס לסוגיית תשלום השכר לעובדים שכן הגיעו לעבודה, אבל במשך השנים נוצרו נהלים המחייבים את המעסיקים לשלם לעובדים שכר של 200%. הנוהל מבוסס על הסכמה בין ההסתדרות וארגוני המעסיקים, הוראות שנקבעו בתקשי"ר לעובדי המדינה ופרשנות של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת. לחילופין, יכולים למעסיקים לשלם לעובדים שכר רגיל בתוספת שעות חופשה בתמורה לשעות העבודה שעבדו בפועל ביום הבחירות.

 

נוהג התשלום הכפול חל גם לגבי עובדים בשירותים שוועדת הבחירות המרכזית התירה למעסיקיהם לחייב אותם להגיע לעבודה, וגם לגבי עובדים המסכימים לעבוד מרצונם. הואיל ועובד שמחויב לעבוד מקבל 200% שכר, עובד שהתנדב ומסכים לעבוד מרצונו יקבל גם הוא לפחות 200% וייתכן שאף יותר, תלוי בהסכמה בין הצדדים.

 

מערכת הבחירות מייצרת מקומות עבודה זמניים רבים כמו סקרים וקמפיינים של מפלגות. האם מי שעבד במקום עבודה פחות מ-14 יום ברציפות זכאי לשכר עבור יום השבתון?

 

לא.  

 

והאם מעסיקים כאלה, ששוכרים עובדים באופן זמני ביום הבחירות בלבד, או כמה ימים לפני הבחירות, צריכים לשלם להם ביום הבחירות שכר כפול?

 

כן. לפי הנוהל, כל עובד שמגיע לעבודה ביום הבחירות צריך לקבל שכר כפול.

 

יש מקרים שבהם שני בני זוג עובדים במקומות שפועלים ביום הבחירות, אבל בתי הספר וגני הילדים סגורים. מה הם יכולים לעשות עם הילדים?

 

הם יאלצו לעשות מה שעושים הורים רבים בפורים, בחודש אוגוסט, אחר הצהריים ובשאר אירועים שבהם ההורים צריכים לעבוד והילדים בבית: לנסות לקבל יום חופש, לשלוח את הילדים לסבתא, או להזעיק את הבייביסיטר.  

 

מה יעשה עובד שלא הגיע לעבודה ביום השבתון ולא קיבל שכר?

 

אם מדובר במקום עבודה שאסור לו לחייב עובדים לעבוד, מדובר בעבירה פלילית, ולכן העובד יכול להתלונן במשרד התמ"ת או להגיש תביעה בבית הדין לעבודה.

 

ומה יעשה מי שהגיע לעבודה ולא קיבל תגמול כפול עבור עבודה ביום השבתון?

 

עובד שלא קיבל שכר ראוי בגין עבודה ביום השבתון יכול לפנות לבית הדין לעבודה. אין מדובר בעבירה פלילית, אבל זו עוולה אזרחית, ובתי הדין לעבודה נוהגים לאכוף הסכמות קבועות שהשתרשו למרות שאינן מעוגנות בחוק.

 

קיימת מחלוקת בין ארגוני העובדים והמעסיקים לגבי שעות המשמרות - מתי מתחיל יום הבחירות ומתי הוא מסתיים. יצחקי סגור שכפי שהגדירו את יום השבת בפסיקה לא מחצות הלילה ועד חצות הלילה הבא, אלא מכניסת השבת ועד לצאת השבת, כך גם צריך להגדיר את יום הבחירות לפי שעות ההצבעה שנקבעו בחוק הבחירות. לכן ניתן לומר כי זמן השבתון הוא זמן ההצבעה, מ-07:00 עד 22:00.

 

האם מעסיקים רבים נוהגים להפר את החוק?

 

חנה זוהר מארגון קו לעובד טוענת כי: "בכל מערכת בחירות מגיעות אלינו עשרות, ואף מאות מקרים של הפרות מצד מעסיקים, וזה רק לארגון שלנו. התלונות מגיעות בדרך כלל מעובדים שמקבלים שכר לפי שעות, ושהועסקו ביום הבחירות ולא קיבלו תוספת תגמול, או שלא עבדו ביום השבתון ולא קיבלו שכר".

 

"הבעיה הכי גדולה היא של עובדים שהאמינו שזה יום שבתון, לקחו את הילדים והמשפחה לבלות, ניצלו את היום ואחר כך לא קיבלו תשלום עבור יום החופש. לדעתי, כשם שמשרד התמ"ת פועל נגד הפרת חוק שעות עבודה ומנוחה בשבת, כך הוא גם צריך לאכוף את החוק במקרים כאלה".

 

כיצד צריכים המתלוננים לפעול?

 

"אנחנו מסייעים למתלוננים להגיש תביעות לבית הדין, או שאנו שולחים מכתב למעסיק ומודיעים שבכוונתנו לחשוף את המקרה. אני לא זוכרת הרבה מקרים בהם הגענו לבתי הדין, כיוון שברוב המקרים פנינו למעסיקים והדברים נפתרו בהסכמה".

 

כמה כסף מפסיד המשק מכל מקומות העבודה הסגורים בבחירות?

 

בדיקה שנערכה לאחרונה בהתאחדות התעשיינים מגלה כי יום השבתון יעלה למעסיקים לא פחות מ-1.3 מיליארד שקלים.

 

מה ההגיון בכך שיום הבחירות הוא יום שבתון שלם? מדוע לא לאפשר למעסיקים להפעיל את עסקיהם כרגיל, בתנאי שיאפשרו לכל העובדים להצביע?

 

במרבית מדינות אירופה נהוג לקיים את הבחירות ביום ראשון כדי לעודד את ההשתתפות בבחירות. בישראל לא ניתן לקיים בחירות בשבת, מסיבות דתיות. מייסדי המדינה החליטו להפוך את יום הבחירות ליום שבתון כדי להעתיק את הנוהג המערבי מבלי לחלל שבת.

 

ואולם, אין הוכחה לכך שיום השבתון בבחירות מעודד אנשים להצביע. הבחירות ברשויות המקומיות מתקיימות ביום עבודה רגיל. שיעורי ההצבעה בבחירות ברשויות המקומיות נמוכים מבחירות לכנסת, אך ייתכן שהסיבה לכך אינה קשורה ביום השבתון.

 

פקידים לא מעטים בממשלה סבורים שיום השבתון בבחירות מיותר ומציעים לבטל אותו כדי לחסוך את ההפסד הכספי למשק. ייתכן שבבחירות הבאות לא יתקיים שבתון וגם מי שלא ירצה להצביע יאלץ להגיע לעבודה.


פורסם לראשונה 06/02/2009 13:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים ביום הבחירות: יקבלו 200%
צילום: חגי דקל
עובדים ביום הבחירות: לא קיבלת 200%? תביעה
צילום: חגי דקל
עובדים ביום הבחירות: כדאי למצוא בייביסטר, או סבתא
צילום: חגי דקל
מומלצים