שתף קטע נבחר

אחיו של המרגל: הוא אסיר בגלל רדיפה פוליטית

סאלח פרחאת טוען כי אחיו עטא נידון ל-3 שנות מאסר על רקע פעילותו העיתונאית. "הישראלים נתנו לו תעודת עיתונאי", אמר, "הוא נעצר כדי להרתיע". שכניו לא הבינו לאן נעלם

סאלח פרחאת, אחיו של העיתונאי עטא נג'יב פרחאת, הכחיש היום (ה') בתוקף בשיחה עם ynet כי אחיו ניהל קשר עם קצין סורי ומסר לו מידע ביטחוני - עבירות בהן הורשע. לדבריו, מדובר במעצר פוליטי שהרקע היחיד שלו הוא הפעילות העיתונאית של אחיו ומעורבותו בפעילות פוליטית למען החזרת הגולן לסוריה. פרחאת הורשע גם ב-2002 במסירת מידע לאויב.

 

"הישראלים נתנו לעטא תעודת עיתונאי ועצרו אותו על רקע היותו עיתונאי בגלל שצילם באחת ההפגנות", טען. סאלח אומר כי אחת ההאשמות המיוחסות לאחיו היא צילום בהפגנה. לדבריו, הגורם הסורי היחיד שאחיו היה עמו בקשר הוא כלי התקשורת הסוריים עמם הוא עבד, עיתון אל-ואטן והטלוויזיה הסורית וכי "הישראלים העניקו לו תעודת עיתונאי בעצמם".


גבול סוריה-ישראל (צילום: AFP) 

 

"קיים קשר רציף עם עיתונאים"

פרחאת, בן 37 מהיישוב בוקעתא, נידון לשלוש שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירה של מגע עם סוכן חוץ במספר רב של הזדמנויות. הוא נעצר לפני כשנה וחצי והודה במיוחס לו במסגרת עסקת טיעון. רק היום הותרו הפרטים לפרסום, בתום דיונים משפטיים שהחלו לבקשת ynet. יחד עמו יוסף סלאח שמס, בן 57 ממג'דל שמס, שנדון לארבע שנות מאסר.

 

פרחאת התייחס להשתתפותו של אחיו בהפגנות ברמת הגולן, ואמר כי "אחי היה מעורב בהרבה פעילויות שכולן היו פוליטיות, באישור שלטונות החוק הישראלים ובהשתתפות כלי תקשורת ישראלים. עטא קיים קשר רציף עם עיתונאים ישראלים ולא היה מעורב בשום פעילות שאינה חוקית".

 

לדבריו, אחיו יושב בכלא ללא סיבה אמיתית, רק מתוך רדיפה פוליטית. הוא האשים את השלטון ואמר, כי "כל מטרת המעצר היא להרתיע את האנשים דוגמת עטא הדוגלים בהיותו של הגולן אדמה סורית שחייבת לחזור לסוריה וזוהי עמדת כל תושבי הגולן". סאלח אומר כי מעולם לא היה למשפחה כל מגע עם גורמים סורים וכי אין אפשרות לתקשר בין ישראל לסוריה.

 

השכנים לא ידעו על המעצר

עטא פרחאת הוא פעיל ידוע ברמת הגולן למען החזרת הגולן לסוריה. הוא היה ממארגני ההפגנה של הנשים הדרוזיות בכפר מסעדה, למען איחוד עם משפחתן, אותן לא ראו מאז נישאו לדרוזים תושבי הגולן,

וכן עבור אלה שנפרדו מבנותיהן ונישאו לסורים בדמשק ומאז לא שבו ארצה. הוא התחתן שבוע לפני מעצרו ודודתו נחשבת להרוגה הסורית הראשונה בהפגנות המחאה שהיו בגולן נגד שלטון ישראל בשנות ה-80.

 

האסיר השני, יוסף שמס בן ה-57, הוא מוכר מענף תפוחי העץ המשגשג בצפון הגולן ומכניס לקופת החקלאים הדרוזים ולמדינת ישראל כסף רב. מאז החלה מדינת ישראל לייצא תפוחים לסוריה דרך מעבר קוניטרה היה שמס זה שעומד מאחורי עידוד הייצוא והיה המקשר בין משרדי החקלאות בישראל ובסוריה דבר שהקל עליו ביצירת קשרים רבים עם גורמים בשלטון בראשו עומדת משפחת אסד.

 

השניים הוזהרו מספר פעמים על-ידי שלטונות ישראל לחדול ממעשיהם, אך לדברי גורמים שונים הם לא היססו והמשיכו לפעול נגד מדינת ישראל. משטרת מרחב גליל עצרה את השניים  לאחר שבית המשפט הוציא צו מעצר וצו איסור פרסום גורף הוצא על הפרשה. עניינם נחקר על-ידי צמרת השירותים הביטחוניים של ישראל. רבים בכפרם שידעו על נטייתם לטובת סוריה לא ידעו בתחילה כי נעצרו והתקשו בשל צו איסור הפרסום לעקוב אחר התנהלות משפטם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סאלח פרחאת
עטא נג'יב פרחאת. השתתף בהפגנות
צילום: סאלח פרחאת
שמס. מוכר תפוחים
צילום: סאלח פרחאת
מומלצים