שתף קטע נבחר

מחפש עבודה? בוא למסיבת מפוטרים

המיתון בארה"ב הולך ומחריף, ועימו גדלה גם האבטלה. לנוכח הנתונים החמורים, לא מפתיע שמפוטרי וול סטריט החליטו להטביע את יגונם באלכוהול. ואם כבר, אז למה לא לנצל את הזמן ואת החֶבְרה לחיפוש עבודה חדשה?

המיתון בארה"ב הולך ומחריף, ועימו גדלה גם האבטלה. רק ביום חמישי האחרון דיווח משרד העבודה האמריקני על עליית מספר מקבלי דמי אבטלה בארה"ב ל-4.81 מיליון איש - הנתון הגבוה ביותר שנרשם מאז החלו הרישומים ב-1967.

 

 

בשבוע שעבר דיווח המשרד כי כלכלת ארה"ב איבדה בינואר 598 אלף משרות - המספר הגדול ביותר של משרות שאבד בחודש אחד מאז דצמבר 1974 - וכי שיעור האבטלה זינק ל-7.6%, לעומת 7.2% בחודש קודם. בסך הכל, אבדו מאז פרוץ המיתון בדצמבר 2007 כ-3.6 מיליון משרות, כאשר כמחצית מהפיטורים התבצעו בשלושת החודשים האחרונים.

 

מנתוני משרד העבודה שפורסמו בשבוע שעבר עולה כי אובדן המשרות הגדול ביותר נרשם במגזר היצרני - 207 אלף מפוטרים. המגזר הפיננסי, שממנו החל המשבר,קיצץ 42 אלף משרות בחודש שעבר, ו-388 אלף משרות מאז שהגיע לשיא בדצמבר 2006.

 

פיטורים בדרך

והסחף לא נפסק: לפי חברת ההשמה צ'לנג'ר גריי אנד כריסמס, בינואר הודיעו חברות אמריקניות על פיטורים מתוכננים של 241,749 עובדים, עלייה של 45% לעומת דצמבר, ויותר מפי 3 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

לנוכח הנתונים החמורים, לא מפתיע שמפוטרי וול סטריט החליטו להטביע את יגונם באלכוהול. ואם כבר, אז למה לא לנצל את הזמן ואת החברה לחיפוש עבודה חדשה? ואם אפשר לשלב בין השניים, מה טוב. ובכן, מסתבר שאפשר - במסיבת "פתק ורוד" (כינוי למכתב פיטורים בארה"ב), טרנד שהולך ותופס תאוצה בברים, מסעדות ומלונות בכל רחבי ארה"ב - מניו יורק ועד קליפורניה.

 

אווירה עגומה, בירות זולות

במסיבה כזו שהתקיימה החודש במנהטן התקבצו אנשי מקצוע בלבוש אופנתי בבר, לגמו מהבירה ב-2 דולר או מהקוקטייל ב-4 דולר, והציגו לראווה את הצמידים הוורודים הזוהרים בחושך, שסימנו אותם כמחפשי עבודה. הם עטו על המגייסים, שענדו צמיד זוהר בצבע ירוק.

 


מחפש עבודה במסיבת "פתק ורוד" (צילום: AP)

 

האווירה היתה עגומה למדי. "וול סטריט, באופן ישיר ועקיף, הרסה את עשר השנים הטובות ביותר של חיי. אני הרוסה", אמרה סוזן לנג בת ה-39, שפוטרה מענקית הביטוח AIG. "חברות מקפיאות גיוסים, כולם מקצצים ומפטרים. יש הרבה אנשים בשוק העבודה", אמרה אנה ארנדל בת ה-32, מעצבת גרפית שמחפשת עבודה מאז אוגוסט.

 

המסיבה בפברואר היתה המסיבה השניה שבה השתתפה סו דאונס, אם חד הורית לשני ילדים, שאיבדה את עבודתה כמנהלת טכנולוגית מידע בקרן גידור בסתיו 2007.

 

"הייתי הקנרית במכרה", אמרה דאונס, שניסתה מאז את מזלה כיועצת עצמאית. לדבריה, שוק העבודה התייבש באמת אחרי "יום שני השחור" בסוף ספטמבר, שבו איבד הדאו ג'ונס 777 נקודות. עכשיו היא עושה עבודת ייעוץ כפרילנסרית פעם בשבוע, ונאלצה לפדות חלק מחסכונות הפנסיה שלה וקרנות הקולג' של ילדיה, בני 14 ו-17.

 

הפגת הבדידות והגדלת הרשת

"יש מידה רבה של בדידות", אומרת צ'נדלי בריין, מאמנת קריירה ומסייעת בכתיבת קורות חיים. "זה הופך את התהליך למורכב יותר וקשה יותר, לנוכח העובדה שרוב האנשים מוצאים עבודה דרך רשתות חברתיות".

 

בריין, שעובדת עם Meetup.com, קבוצת מחפשי עבודה ניו יורקית, אומרת שפני הקבוצה השתנו מאז פרוץ המיתון. לפני המיתון, המשתתפים היו אנשים שבודקים אפשרות לשינוי קריירה בגלל רצון לחדש. היום, המשתתפים הם בעיקר אנשים שפוטרו או שחוששים שיפוטרו בקרוב. גם הנתונים שונים: הקבוצה הכפילה את גודלה ל-454 משתתפים מאז ספטמבר.

 

וזוהי גם הפואנטה של מסיבת "פתק וורוד". לא מדובר בתופעה חדשה לגמרי - הופעתן הראשונה היתה בזמן התפוצצות בועת הדוט.קום והמיתון שבא אחריה - אז הן זכו לפופולריות רבה, והתקיימו בארה"ב, באירופה ואפילו בבנגלור שבהודו.

 

לפי המארגנת רייצ'ל פיין, מאז התחדשות התופעה בנובמבר, נרשמת מגמה דומה: באירוע הראשון השתתפו סוגים של אנשים, כאשר רק כרבע מהם היו אנשים שפוטרו מעבודתם. במסיבה האחרונה, שהתקיימה ב-4 בפברואר, 85% עד 90% מ-400 המשתתפים היו מחפשי עבודה. "במסיבה הראשונה בנובמבר אנשים התייחסו לעניין בקלות. עכשיו, זה הרבה יותר רציני", אמרה פיין.

 

לדבריה, "אנשים צריכים לעשות ארגון מחדש גדול של הקריירות שלהם. תעשיית הבנקאות תמשיך להתקיים, אבל היא הולכת להשתנות".

 

מכרה זהב למגייסים

עבור המגייסים המעטים, מדובר במכרה זהב - מאגר גדול של אנשי מקצוע מיומנים, שאפשר להעסיק בעלות נמוכה יותר מאשר בעבר. אחד מהמגייסים, מתיו סמואלסון, שהשתתף במסיבה האחרונה, אמר שכאשר מועמד פוטנציאלי שואל אותו לאיזו משכורת עליו לצפות, הוא עונה: "לא אותה משכורת שהיתה לך בעבר. אבל כמה אתה מרוויח עכשיו?"

 

ומי שלא מוצא עבודה בדרך כלל יוצא עם קשרים חדשים, או לפחות עם תובנה שאינו לבד בסירה הזאת. עבור חלקם, גם הנחמה הקטנה הזו היא משהו חיובי.

 

בנוסף, מגייסים ויועצים שמשתתפים במסיבות מספקים למשתתפים עצות כיצד לשפר את סיכוייהם למצוא עבודה חדשה. דרישות הגיוניות היא אחת מהעצות הבולטות. גמישות תופסת גם היא מקום חשוב. חלק מהמגייסים מציעים גם עצות כיצד להתמודד עם התסכול הרגשי של קבלת מכתב הפיטורים. אחד מהם הציע למשל לשחרר את הכעס באמצעות כתיבת מכתב זועם לבוס, הכנסתו למעטפה וקריעת המעטפה לגזרים.

 

מסיבות ה"פתק הוורוד" מתקיימות בבר "פאבליק האוס" בלב מנהטן, והמשתתפים התבקשו לתרום 20 דולר לרונלד מקדונלד האוס, שמספק דיור זמני לילדים חולי סרטן ומשפחותיהם, שסובל גם הוא מירידה בהיקף התרומות בגלל המיתון.

 

מהו "פתק ורוד"?

הביטוי "פתק ורוד" הוא ביטוי שגור למכתב פיטורים בארה"ב, אך אף אחד לא באמת יודע את מקורו. לפי ה"ניו יורק טיימס", עורכי מילון רנדום האוס מתארכים את השימוש הביטוי לפחות החל מ-1910. השימוש הראשון שמצא מילון אוקספורד בביטוי היה ברומן משנת 1915 שעסק בבייסבול.

 

במרוצת השנים רבים הציעו דוגמאות לחברות שלכאורה השתמשו בפתקים בצבע ורוד כדי לפטר את עובדיהם, אך אף אחת מהדוגמאות לא אושרה. ההסבר השכיח ביותר, שגם הוא לא אושר מעולם, הוא מנהג של יצרנית הרכב פורד להערכת עובדי פס הייצור שלה - האגדה מספרת שלכל עובד היה שקע קטן, שבו בסוף יום העבודה המנהל היה שם פתק לבן להביע שביעות רצון מעבודתו או פתק ורוד כדי לומר לו שהוא מפוטר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יריד תעסוקה: חיפוש עבודה מסורתי יותר
צילום: AP
מומלצים