שתף קטע נבחר

האם בקרוב ינתחו אותנו בלי חתכים?

שיטות ניתוח חדשות מבטיחות פעולה כירוגית ללא חתכים וזיהומים. "ככל שחותכים פחות זה יותר טוב", מסביר כירורג שהשתמש באחת מהשיטות. אבל לא כל המנתחים מתלהבים: "הטכנולוגיות האלו עדיין לא הוכיחו שהן בטוחות וטובות מהקיימות". המהפכה כבר כאן?

בחודשים האחרונים נראה כי תחום הכירורגיה בארץ עומד בפני קפיצת מדרגה. בתי החולים מתגאים בשיטות ניתוחיות חדשות כדי לנתח עם מינימום חתכים בבטן, ואף ללא חתכים כלל. האם מדובר במהפכת הדור השלישי בתחום הכירורגיה או בהתפתחות טכנולוגית שעדיין טעונה הוכחה? בבתי החולים שאימצו את הטכנולוגיות חושבים שמדובר במהפך ואלו שטרם עשו זאת ממתינים לראות אם השיטה אכן בטוחה ויעילה יותר מהניתוחים הקיימים. מה שבטוח הוא שאימוץ השיטות החדשות מגדיל את התחרות בין בתי החולים. 

 

בשבוע האחרון נותח בבית החוליים וולפסון בחולון גבר בן 72 חולה דיאליזה, שביותרת הכלייה שלו אובחן גידול בקוטר 4.6 ס"מ. לאור מצבו הבריאותי ומחלתו, עלה חשש כי לגופו יהיה קשה להתאושש מניתוח רגיל והוחלט לנתחו באופן חדשני וכמעט נטול צלקות: דרך חתך אחד בגודל שני סנטימטרים באזור הטבור הוכנסו לגופו כמה מכשירים וביניהם מצלמה, מכשיר לחיתוך ומכשיר לצריבת החתך. הגידול הוצא דרך החתך, במקום דרך חתך גדול יותר בדופן הבטן, כפי שנהוג. הניתוח ארך שעתיים והמטופל שוחרר לביתו כעבור יממה. מהספרות המקצועית עולה כי הניתוח, שבוצע על ידי ד"ר אלכסנדר ציביאן, הוא השני בעולם בשיטה זו ביותרת הכלייה. 

הניתוח בוולפסון. מימין לשמאל: ד"ר אלכסנדר ציביאן, ד"ר אלכסנדר חפץ,

ד"ר בנימין שלווה, ג'ניה סרקורוב - אחות חדר ניתוח (צילם: ברק נונא)

 

השיטה הניתוחית החדשה נקראת single port (פתח יחיד) או LESS (laparo endoscpic single site surgery) וכשמה כן היא: בעלת פחות חתכים מבניתוח לפרוסקופי רגיל. בניתוח רגיל מוכנסים המכשירים הלפרוסקופיים דרך ארבעה חתכים של כמה מילימטרים והאיבר הכרות מוצא דרך אחד מהפתחים שמורחב לצורך כך. בשיטה החדשה, כאמור, מוכנס המיכשור דרך פתח אחד בלבד.   

 

"כל נקב הוא פוטנציאל לסיבוכים דוגמת זיהום או הרניה. ככל שיש פחות נקבים זה יותר טוב", מסביר פרופ' עמי סידי, מנהל המחלקה האורולוגית בוולפסון.

 "החולה שנותח נבחר משום שהוא מטופל דיאליזה, שריפוי הפצעים שלו לא כל כך טוב. הוא נוטל מדללי דם ובניתוח כזה הסיכון לדימום אינו רב. אמנם אצל המנותח הזה האספקט הקוסמטי לא היה בעל חשיבות, אבל מדובר בניתוח שאינו מותיר צלקות שנראות לעין".

  

המיכשור לניתוחי "סינגל פורט" מצוי כיום רק בבית החולים וולפסון, שם מתכננים לבצע באמצעותו בקרוב ניתוחים אורולוגיים בכליות ובערמונית, ובבית החולים הדסה עין-כרם, שם ביצע ד"ר יואב מינץ כעשרים ניתוחים עד היום להוצאת כיס המרה ותוספתן.

  

שיטת ניתוח חדשה נוספת, שנעשית בינתיים רק בהדסה עין כרם, נקראת נוטס (NOTES). מדובר בשיטה נטולת חתכים חיצוניים לחלוטין, שבה מוכנס המיכשור דרך הפתחים הטבעיים של הגוף: חלל הפה, פי הטבעת או הנרתיק. בשלב זה נעשה בהדסה ניתוח לכריתת כיס מרה, שבוצע דרך הנרתיק.

  

בבית החולים "שיבא" משלבים בין השיטה הלפרוסקופית לעקרונות הנוטס. לאחרונה בוצע שם ניתוח לכריתת גידול בקיבה שהוצא דרך הנרתיק. באותה צורה בוצעו מספר ניתוחים במעי הגס בנשים.

 

האם השיטות החדשות והנסיוניות גם מומלצות? "יש לי ספק אם העסק יתפוס", אומר פרופ' עמרם איילון, מנהל מחלקה כירורגית בשיבא. על שיטת הנוטס אמר כי "היא דורשת מיומנות של שימוש בציוד אנדוסקופי ואני גם לא רואה את היתרון הגדול. אני לא בטוח איזה יתרון נותנת שיטת הסינגל פורט, כשעושים חתך של שני סנטימטר יכול להיווצר גם בו זיהום בפצע או בקע ניתוחי, מה שלא קורה בחתכים לפרוסקופיים רגילים של 5 מילימטרים". למרות זאת ציין כי הוא מעוניין ללמוד את השיטה ואולי אף להתנסות בה. 

 

בתי החולים של שירותי בריאות כללית לא ממהרים לאמץ את הטכנולוגיות וממתינים שיעילותן תוכח מחקרית. ד"ר זיו רוזנבוים, ראש אגף טכנולוגיות רפואיות בשירותי בריאות כללית ונוירוכירורג בכיר בבית החולים בילינסון, מספר שהנוטס וטכנולוגיית הסינגל פורט החלו להתפתח רק לפני שנתיים-שלוש. "יש מגמה בכירורגיה לעבור לכירורגיה זעיר-פולשנית, מתוך מחשבה שככל שהגישה אל איבר המטרה תהיה דרך פתח קטן יותר, ההחלמה תהיה טובה יותר, עם פחות כאבים לאחר הניתוח ותוצאה הקוסמטית טובה יותר".

 

אך גם הוא מציין כי לשתי הגישות החדשות יש גם חסרונות. "בפתיחה קטנה יש למנתח פחות שליטה על הניתוח וההתבוננות שלו עשוייה להיות מוגבלת. מלבד זאת, העלות של הניתוחים האלו גבוהה יותר, משום שמשתמשים בהם בציוד חדשני. בעיה נוספת עלולה להיות קושי של המנתח בטיפול בסיבוך משמעותי שמתרחש תוך כדי הניתוח. במקרה כזה יכול להיות שיהיה צורך לעבור לניתוח פתוח רגיל. הטכנולוגיות האלו עדיין לא הוכיחו שהן בטוחות וטובות יותר מהקיימות. המהפכה עוד לא כאן. זה שינוי תפיסה שדורש הוכחה". 

 

איך אתה מסביר את ההתעוררות הפתאומית של בתי החולים בתחום?

"זה רצון לאמץ חידושים. בוודאי שמדובר פה גם ביוקרה ובתדמית של בית החולים. לשיקולי יוקרה בהחלט יש משמעות".  

 

ממשרד הבריאות נמסר כי טכניקת הנוטס נחשבת לטכנולוגיה ניסיונית וכדי לבצע אותה יש צורך באישור של ועדת הלסינקי (המאשרת ניסויים בבני אדם). לעומת זאת, לגבי שיטת הסינגל פורט והשיטה ההיברידית המבוצעת בשיבא נמסר כי אין צורך באישורים כאלו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזהו סופו של סכין המנתחים?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים