שתף קטע נבחר

נפתחה ועידת הוותיקן בנושא הדרוויניזם

בוועידה ידונו מדענים, פילוסופים ותיאולוגים בשאלה: האם יכול אדם להאמין גם בבריאת העולם וגם באבולוציה?

2009 היא שנה של אירועים חגיגיים בעולם המדע. איגוד האסטרונומיה העולמי וארגון אונסק"ו מציינים 400 שנה לתצפיות הראשונות של גליליאו גליליי והכריזו על 2009 כעל "שנת האסטרונומיה העולמית". מנגד, רבים מציינים את "שנת דרווין", במלאות 200 שנה להולדתו של אבי תורת האבולוציה ו-150 שנה לפרסום ספרו השערורייתי "מוצא המינים".

 

כתבות נוספות:

 

 

נוכח האירועים הללו, לא יכול היה מוסד הוותיקן להישאר אדיש. דוברי הגוף, שנחשב לסמכות המדעית והרוחנית העליונה בעולם הנוצרי מראשית ימי הביניים ועד למהפכה המדעית של המאה ה-17, הכריזו בתחילת השנה כי הכסא הקדוש ברומא יכנס שתי ועידות בהן ידונו מדענים ואנשי כנסייה במורשתם המדעית של גליליאו ודרווין.

 

הועידה הראשונה, המוקדשת ליחסים בין דרוויניזם לסיפור הבריאה, נפתחה היום (3 במרס) באוניברסיטה הגרגוריאנית שבקריית הוותיקן. הועידה היא שלב חשוב במסכת היחסים הבעייתית שבין דרווין לכסא הקדוש. בניגוד לגליליאו, דרווין מעולם לא הוחרם באופן רשמי על ידי האפיפיור. השוני ביחס לשני המדענים נובע בעיקר מההבדלים בכוחו ובהשפעתו של הכסא הקדוש בתקופות השונות.

 

כשפרסם גליליאו את רעיונותיו על מבנה מערכת השמש, בראשית המאה ה-17, היה כבר תור הזהב של הכנסייה הקתולית בדמדומים אך עדיין היה לה מספיק כוח להחרים אדם שיצא נגד תפישת עולמה. כשיצא לאור ספרו של דרווין "מוצא המינים", באמצע המאה ה-19, הפך כבר החרם הכנסייתי להצהרה ריקה מתוכן. האפיפיור פיוס ה-9, שישב על הכסא בזמן פרסום "מוצא המינים", רצה ודאי להחרים את דרווין, אך ידע שמעשה כזה רק יחשוף את חולשת הכנסייה וכך נותר דרווין מחוץ לרשימת המוחרמים, ממנה הוצא גליליאו רק ב-1992.

 

יוחנן פאולוס ה-2, האפיפיור שביטל את החרם על גליליאו, התייחס בזמנו לדרוויניזם ואמר כי "זו יותר מסתם היפותזה". בתקופתו גובש מחדש יחסה של הכנסייה לאבולוציה, שהוגדר כ"אבולוציה תאיסטית"- כלומר, הכרה באבולוציה כגישה מדעית לגיטימית לתיאור בריאתו של האל, עם סייגים מסוימים.

 

הועידה שנפתחה היום, תיערך תחת אקלים סובלני פחות מזה ששרר בקדנציה של יוחנן פאולוס ה-2 וצפויים בה עימותים לא קלים בין המשתתפים. האפיפיור הנוכחי בנדיקט ה-16 נחשב לשמרן מקודמו ומקורביו התבטאו לאחרונה נגד שילוב הדרוויניזם בדוגמטיקה הכנסייתית.

 

אחד ממקורבים אלה, הקרדינל של וינה קריסטוף שונברון (Christoff Schoenborn), טען לאחרונה כי לא יתכן שאדם יאמין בו זמנית בבריאת העולם ובדרוויניזם. שונבורן משתתף עתה בכנס הנערך הוותיקן, לצד המדען פרנסיסקו איילה (Francisco Ayala) שסיפר לכתבי ה-BBC כי הוא ינסה להסביר למשתתפי הכנס מדוע לא ניתן לקבל את הרעיון שישות אינטליגנטית יצרה את העולם. יהיה סוער.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנדיקט ה-16. אקלים סוער לוועידת מדע
צילום: AFP
מומלצים