שתף קטע נבחר

מה הכי בריא לאוזן המן: פרג, תמרים או אגוזים?

מה בין אזני המן לבריאות? לא מעט. מסתבר שלשלושת המילויים הפופולריים של מעדן הפורים יש יתרונות בריאותיים משלהם. לקרוא לפני שממלאים

אז עם מה למלא את אזני ההמן? החדשות הטובות - בין אם תבחרו בפרג, בתמרים או באגוזים, עשיתם החלטה נבונה מבחינה בריאותית. הבצק? על זה לא דיברנו. אנחנו רק בענייני מילוי:

 

פרג: מכיל פי 10 סידן ממוצרי חלב

אחד מסממני החג הידועים בפורים היא המנהג להשתכר ולאבד את הדעת "עד לא ידע להבדיל בין ברוך מרדכי לארור המן". במקורות (מסכת מגילה) מוזכרים לא מעט סיפורים, לעיתים הזויים, על מנהג זה שכלל אז שתייה בעיקר של יין בכמויות מכובדות.

 

יחד עם זאת, לא ברור מתי ואיך בדיוק השתרש המנהג לאכול אוזני המן בפורים, האם להמן היו אכן אוזניים שכאלה ומדוע דווקא פרג?

 

המעניין הוא שברפואה המסורתית והמודרנית המרחק בין תחושות של "עד לא ידע" ופרג הוא די קטן.


סידן בשפע וגם אשלגן. פרג (צילום: אסף אמברם)

 

משפחת הפרגיים מונה כ-120 מינים של פרג, אשר חלקם ידועים ברפואת הצמחים למטרות הרגעה, הרפייה של נוקשות מחשבתית ופיזית, שחרור כיווצי שרירים ועוד. מיני הפרג היה נפוצים בשימוש ברפואה המסורתית לבעיות שינה, חוסר שקט וחלקם אף כסם המעורר הזיות (אופיום).

 

אחד ממיני הפרג הידועים המפורסמים הוא הפרג תרבותי (Papaver somniferum) המשמש אותנו למילוי אוזני ההמן. מאותו הצמח בדיוק (מהשרף של הפרח) מפיקים את האופיום הידוע, אשר ממנו מזקקים בתהליך כימי את ההרואין, וכן תרופות אחרות כמו מורפיום, קודאין, פאפאברין, תבאין ועוד. תרופות אלו, המכונות סמים אופיאטיים, משמשות את הרפואה כיום כמשככי כאבים חזקים במיוחד. יחד עם זאת, חלקן ידועות כגורמות לתחושת חמימות, הרגשה כללית טובה, אופוריה ואף להזיות (הרואין בעיקר).

 

כל זה היה נחמד מאוד אם היינו זוכים לאותה תחושת התעלות ורוממות הרוח מאכילת אוזני המן המכילים פרג. אך לצערנו, מי מאיתנו שירצה להתבסם בפורים ייאלץ להסתפק ביין ואמצעיים חוקיים אחרים. בזרעי הפרג אין כלל את אותם החומרים המשפיעים בצורה כה דרמטית על מערכת העצבים.

 

אבל כן יש בהם ערכים תזונתיים מגוונים, בעיקר סידן. ב-100 גרם פרג יש 1,500 מ"ג סידן (פי 10 כמעט ממרבית מוצרי החלב). בנוסף זרעי הפרג עשירים במינרלים נוספים כגון: אשלגן, זרחן, מנגן ומגנזיום. לא לשכוח להקפיד שהבצק יהיה מחיטה מלאה.

 

תמר: עמוס בסוכר מהסוג הבריא

מוצאו של התמר הוא ככל הנראה בעיראק, משם הופץ לכל ארצות מזרח התיכון ומהן לעולם. התמר מוכר על ידי כל הדתות וההיבט המיסטי שלו נמצא בכולן: ביהדות כפותיו מסמלות שפע והוא אלמנט קישוטי מוכר עוד מימי בית המקדש. המוסלמים היו נוהגים לכסות את מתיהם בכפות התמרים והיו מגדירים זמן לבקשת מחילה מן המתים על ריקבון שהיה פושט בכפות התמרים. הנוצרים האמינו כי דרכו של ישו לירושלים הייתה ספונה בכפות תמרים.


עצי תמר. פרי עמוס סוכר, אבל איכותי

 

ישראל נחשבת למעצמה חדשה בתחום גידולי התמרים האורגניים, תעשייה שתופסת תאוצה. צרכני המזון הבריא מעלים את הביקוש לתמרים בכל שנה במאות אחוזים. ארצות הברית היא היצרנית הגדולה בעולם גידול התמרים האורגניים.

 

התמר אינו פרי דיאטטי, הוא בעל ערך קלורי רב, אך יחד עם זאת הוא מכיל את הערכים הנכונים. הסוכר המצוי בתמר הוא –פרוקטוז, שהוא סוכר הפירות, סוכר זה בריא לנו יותר מהסוכר הרגיל מפני שבכמויות קטנות יודע להיכנס לתאים על-ידי כניסה פסיבית ללא אינסולין.

 

יתרונו המרכזי של התמר לפיכך הוא גם באחוזי שומן נמוכים במיוחד. בעוד שבשוקולד אחוזי השומן מגיעים ל 22% שומן הרי שבסוכר תמרים האחוז הוא מזערי כ-0.2% אחוז בלבד.

 

התמרים עשירים באשלגן, סיבים תזונתיים, ויטמיני B ו-C סידן ואף ברזל. בשל רכיביו הטובים התמר נחשב כמזון מעולה לספורטאים, נשים הרות, נשים אחרי לידה ואחרים הזקוקים לריכוז גבוה של סוכרים מאנרגיה טבעית ככל שניתן.

 

אגוזי מלך: ים של אומגה 3

מחקרים שנערכו במשך שנים מוכיחים שאכילה יומית של שבעה אגוזים ביום מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב עד פי שניים.

 

בין האגוזים בולט אגוז המלך המכונה אגוז קליפורניה. אגוז המלך יוצא דופן בזכות תכולה עשירה מאוד של אומגה 3, חומצת שומן חיונית חכמה שאינה מיוצרת

בגופנו וקיימת במספר קטן של מזונות כמו אגוזי המלך, דגי ים וזרעי פשתן טחונים. אומגה 3 חשובה להפחתת דלקות, לשמירה על דילול הדם, הכרחית להתפתחות מוח העובר ונחקרת במניעת מחלות לב, שבץ מוחי מחלות נפש ואף סרטן.

 

אגוז מלך הוא גם האגוז העשיר ביותר בנוגדי חמצון בהשוואה לשאר האגוזים. באגוזי המלך יש נוגדי חמצון המסייעים במניעה של נזק חמצוני לתאי הגוף, עד פי 50 משקדים או מאגוזי לוז ופי 2 מרימון או מכוס יין אדום (לחיים). כמו כן, אגוזי מלך מכילים כמות גדולה של חומצה פולית, מגנזיום, כרום, סיבים תזונתיים ואשלגן.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ובעלים של חברת ברא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזני המן. המילוי דווקא בריא
צילום: דניאל לילה
ד"ר רק שאלה
מומלצים