שתף קטע נבחר

בדיקה: האם משקאות האנרגיה מזיקים?

המשק בצמצומים, אבל שוק משקאות האנרגיה ממשיך לתסוס, והצריכה עולה בעשרות אחוזים • עד כמה המשקאות האלה באמת מעוררים והאם הם עלולים להזיק? שושנה חן והדיאטנית הקלינית מריאנה אורבך מפוצצות את הבועה

לא שהם היו זקוקים לקידום מכירות. אבל נראה שווידויו של ג'ון פברו, כותב הנאומים הצעיר והמבריק של ברק אובמה, על כך שמה שהחזיק אותו ער לילה אחר לילה בזמן מסע הבחירות של הנשיא, היו משקאות האנרגיה - לא הזיק לשוק התוסס ממילא.

 

מדובר באחד התחומים הבודדים בקטגוריית המזון והמשקאות שהמיתון לא משפיע עליו כלל, והוא ממשיך לצבור תאוצה. בישראל גדלה מכירת משקאות האנרגיה בשנת 2008 ב‭14%-‬ עד ‭- 30%‬ תלוי את מי שואלים. השנה, צופה ענאן שמשום - מי שנחשב ל"ילד הרע" של הענף - עלייה דרמטית של ‭20%‬

נוספים. שמשום הכניס לאחרונה לשוק מותג פרטי חדש בשם "בלו‭,"‬ תוך שהוא מנהל מלחמות ותביעות הדדיות עם חברת ‭,"XL"‬ המותג הקודם שהכניס לשוק הישראלי והביס את "רד בול" הוותיקה.

 

"אין ספק שהשוק יגדל מאוד אם המלחמה בין XL לביני תימשך‭,"‬ אומר שמשום, שמעריך שנהיה עדים לפרסום שבו יושקעו לא פחות מ‭40-‬ מיליון שקל. במקביל שואפת גם "רד בול‭,"‬ מי שהייתה מלכת משקאות האנרגיה ונדחקה למקום השלישי - להחזיר עטרה ליושנה, יעלה כמה שיעלה. על פי נתוני סטורנקסט, כיום משווקים בישראל לפחות 17 משקאות אנרגיה, והמוצר הפך לחלק מתרבות הצריכה היומיומית של אוכלוסיות רחבות. פערי המחירים בין המוצרים השונים מגיעים ל‭:148%-‬ פחית רד בול נמכרת ב‭9.90-‬ שקלים ואילו XI נמכר ב‭3.99-‬ שקלים. האם יש הבדלים מהותיים בין המוצרים? האם אלה מביניהם שמציגים עצמם כבריאים הם אכן כאלה? לפניכם ניסיון לענות על השאלות, באמצעות הדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית, שבדקה 11 משקאות עד הבועה האחרונה.

 

איך זה עובד באמת

כמויות גדולות של קפאין, הרבה סוכר, וגם טאורין, שהוכח כבעל השפעה מעוררת ועוזר בספיגת קפאין - זה סוד קסמם של משקאות האנרגיה. אבל למי בכלל אכפת אם באופן מצער, החברות המייצרות את המשקאות כלל לא צריכות להוכיח את יעילות המשקאות.

 

סמנכ"ל רד בול ישראל ניר לאור, טוען שספורטאים מובילים רבים בעולם שותים משקאות אנרגיה לפני אימונים או תחרות ספורטיבית לשם שיפור הביצועים, אבל לא כולם משוכנעים שהחיבור בין משקאות אנרגיה וספורט הוא חיובי.

 

יעל דרור-סרוסי, דיאטנית קלינית וספורט ומנהלת תזונה מרכז רפואי "מדיקס‭,"‬ לא ממליצה על שימוש במשקאות אנרגיה במהלך אימון ספורטיבי. "ריבוי הקפאין לא בהכרח יביא את הספורטאי להישגים. כשאתה עובר את סף קיבולת הקפאין, אתה יותר חשוף לעצבנות ולרעד, ומשיג את התוצאה ההפוכה מהמקווה. הספורטאים המקצועיים לא לוקחים סיכונים. דווקא החובבנים המושפעים מהפרסום, עלולים להשתמש במשקאות ולהזיק לעצמם".

 

מולי אפשטיין, פיזיולוג מהמרכז לרפואת ספורט וינגייט: "ריכוז הסוכרים הגבוה במשקאות האנרגיה גורם להם להיספג באיטיות רבה יותר בדם, בהשוואה למשקאות הספורט (האיזוטוניים‭,(‬ ולהתפנות באיטיות יחסית מהקיבה. הם לא מומלצים למבצעי אימון גופני בחדר כושר, אבל כן יכולים להועיל למי שעוסק בפעילות ספורטיבית בתנועה, כמו ריצה, בתנאי שיקפיד על תזמון, עיתוי ומינון, וילגום מהמשקה בכמויות קטנות ‭150 -100 -‬ מ"ג בכל פעם, אחת לרבע שעה. הם מומלצים גם למי שמרגיש מנומנם לפני אימון ומבקש לקבל זריקת עידוד, כל עוד מדובר בכמות קטנה של פחות מפחית".

 

בכמה מדינות באירופה הוטלו הגבלות על שיווק משקאות אנרגיה או על חלק מהרכיבים. בנורווגיה אסור להוסיף טאורין וויטמינים למשקאות האנרגיה. בדנמרק ובאורוגוואי אסור לשווק משקאות אנרגיה כלל. ברד בול טוענים שהמגבלות בדנמרק כבר הוסרו. בחלק ממדינות ארה"ב הוטל איסור לשווק משקאות אלו בתי ספר או סמוך להם.

 

דוברת משרד הבריאות עינב שימרון-גרינבוים, מוסרת שעקב דיווחים מוגבלים על הרעלה כתוצאה משילוב של אלכוהול ומשקאות אנרגיה ותוצאות מחקר מוגבלות ביותר, בשלב זה לא ניתן להצדיק אזהרה מיוחדת נגד המנהג. "עם זאת, יצוין שבעת התעמלות מתמשכת ללא צריכת מים, צריכת המשקה ללא שתיית מים עלולה לגרום להתייבשות הגוף‭,"‬ אומרת שימרון-גרינבוים.

 

דרור-סרוסי: "מדובר בקטגוריות של משקאות שנהנים משיווק מאוד תמים, ספורטיבי וצעיר, אבל בפועל מדובר במשקה עם טעם של תרופה שנותן זריקה של קפאין וסוכר, ועלול להיות מסוכן ממש - ועדות לכך היא כמות האזהרות על הפחיות. לפני כניסת משקאות האנרגיה לשוק המשקאות בארץ, עמדה צריכת הקפאין היומית הממוצעת של הישראלי על ‭177.9‬ מ"ג, (שוות ערך לשתי כוסות קפה, קצת קולה ומעט שוקולד‭,(‬ ומאז עלתה פלאים. כמות הקפאין שמכילה פחית משקה אנרגיה שווה לכוס וחצי של נס קפה, אבל המשקה נצרך בכמויות ובקלות. המשקאות לא מומלצים גם לחולי לב ולסובלים מיתר לחץ דם, שכן הם עלולים להאיץ את פעילות הלב ולהעלות את לחץ הדם".

 

ההבדל הקטן מאוד

כל עוד מדובר במשקה אנרגיה המכיל חומרים מעוררים באמת - אין משמעות להבדלי המחירים, טוענים המומחים שלנו. זאת משום שהמשקאות לא נבדלים באופן משמעותי במרכיביהם. ענאן שמשום, יצרן "בלו" ובעבר יבואן ‭,"XL"‬ טוען שהמוצר הנוכחי שלו זהה לחלוטין לקודם, "אין הבדל בין המשקאות עצמם".

 

ניר לאור מרד בול ישראל, טוען שמדובר בהבדלים מהותיים‭".‬אנחנו היחידים שעברנו אישור וסטנדרטיזציה ב‭150-‬ מדינות, ועומדים בתקנים של 150 משרדי בריאות בעולם. המוצרים נראים דומים, אבל השאלה היא איך מפיקים את החומרים, ומה הסינרגיה ביניהם. המוצר שלנו יקר יותר כי הפקתו עולה יותר. מהחברה הבינלאומית של רד בול נמסר: "חברת רד בול מייצגת את המתכון המקורי למשקה אנרגיה, וכל שאר המוצרים בשוק הם פחות או יותר חיקויים של המקורי. לנו יש תהליך ייצור ייחודי החל מבחירת וניטור הרכיבים, מי האלפים הטהורים שאינם עוברים כל טיפול ומשמשים את המשקאות, וסנטדרטים גבוהים של ייצור יותר מאשר אפילו אלו של יצרני המשקאות הקלים".

 

כמעט בכל המשקאות ניתן למצוא גם הוספה של ויטמינים - בדרך כלל מקבוצת ויטמין ‭" .B‬משקאות אנרגיה הם לא מקור טוב לוויטמינים‭,"‬ אומרת הדיאטנית מריאנה אורבך. "ממילא חלק גדול מוויטמין ה‭B-‬ מבוזבז על פירוק הפחמימות, אז מה הטעם בנטילתו עם המון סוכר?"

 

משקה נוסף שנבדק הוא הפחית הגדולה של ‭,XO‬ המכילה ‭33%‬ תוספת משקה. "יש לכך משמעות גרועה, שכן המשקה מספק מינון גדול מאוד של קפה וסוכר, אם כי פחות מכמות הפחמימות להן זקוק ספורטאי אחרי אימון גופני. הגודל הפך את המשקה לאחד הגרועים בקבוצה".

 

- ומה לגבי המשקה המתיימר להיות טבעי - הרבל אנרג'יום?

"משקה זה אמנם נטול קפאין, ומבוסס על העולש ציקוריה, והוא למעשה משקה ממותק בסוכר, בטעם קפה. אין שום הבדל בינו לבין כל משקה ממותק אחר, ובכך הוא עדיף על פני משקאות האנרגיה הרגילים, אבל גם לא מעורר כמותם. אם רוצים משקה בטעם של קפה, אפשר לקנות ציקוריה שהוא מוצר עממי במחיר זול, ולקבל תוצאה דומה במחיר זול יותר".

 

למשקאות אנרגיה נטולי סוכר אין, לטעמה של אורבך, משמעות למושג "אנרגיה‭."‬ "מדובר במשקאות שהם שילוב של קפאין וממתיק מלאכותי. יש אנשים רבים שיגיבו בשלשולים לצירוף של גזים ואצסולפם קיי, הממתיק המופיע ב"רד בול" ללא סוכר. במשקה XL נטול הסוכר לא צוין סוג הממתיק‭."‬

 

כמות ללא איכות

גם שאלת ההתמכרות למשקאות אלה עוד לא באה על פתרונה. "אין מספיק מחקרים בנושא‭,"‬ אומר ד"ר פיני הלפרין מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי בתל-אביב‭",‬אבל מי ששותה כמה משקאות אנרגיה ביום במשך תקופה ארוכה, עלול להתמכר להם, בדיוק כפי שמתמכרים לקפה. ברור שאין לשתות יותר משתי פחיות ליום, בוודאי לא עם אלכוהול. אנשים שכבר אינם צעירים, צריכים לשתות עוד פחות".

 

מריאנה אורבך אומרת שכדאי לוותר על המשקאות בכלל. "‬המשקה מיותר, והשם מטעה בעיניי. כשמדובר באוכלוסייה הרחבה, טוב להמעיט עד כמה שניתן בצריכת משקאות ממותקים, שאין בהם שום תועלת בריאותית. לעוסקים בספורט מומלץ על צבירת אנרגיה בדרך הטבעית: מנוחה, אכילה מסודרת ושתייה מרובה‭."‬

 

- מה הם החומרים הבעייתיים במשקאות האנרגיה?

אורבך: "הראשון הוא הקפאין. מדובר בחומר מעורר המשפיע על מערכת העצבים המרכזית, וצריכתו מעלה זמנית את תחושת הערנות. פחית משקה אנרגיה מכילה ‭80-75‬ מ"ג קפאין. מחקרים קבעו שצריכה של למעלה משישה

מ"ג קפאין ליום לק"ג משקל גוף, היא מסוכנת. אלא שקפאין נצרך גם ממקורות אחרים: קפה, משקאות קלים, אפילו תה ירוק. צריכת קפאין בכמות גבוהה גורמת לאיבוד נוזלים (בהיותו חומר משתן‭,(‬ דיכאון, כאבי ראש, וכן נזק מצטבר. כל המשקאות האלה מכילים גם טאורין, המעלה למקסימום את ספיגת הקפאין בגוף.

 

כמות הקלוריות שבמשקאות ‭130 -102 -‬ בפחית - דווקא לא מדאיגה את אורבך‭".‬לא מדובר על כמות גדולה, כשמדובר באנשים צעירים ובריאים. אלא שמקורן של הקלוריות במפחמימות ריקות. כמות הקלוריות בכל פחית של משקה אנרגיה מקבילה לפרוסת לחם מרוחה בריבה. אם מדובר בהפגת עייפות - עדיף לשתות כוס קפה עם ‭5.5‬ כפיות סוכר, או שתי כוסות קפה כל אחת עם ‭2.5‬ כפיות סוכר".

 

רבים מהמשקאות מכילים גם נתרן. "מדובר בחומר שכדאי להימנע ממנו, אבל למי שעושה פעילות גופנית, מדובר בכמויות קטנות יחסית שיכולות לסייע בספיגה למי שאיבד הרבה נוזלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Xi. משקה אנרגיה נוסף בשוק
צילום: אורן אגמון
רד בול. הראשון במעוררים
צילום: אורן אגמון
ד"ר רק שאלה
מומלצים