שתף קטע נבחר

בלי לגנוב את ההצגה: תוספות לארוחת החג

ארוחת ליל הסדר עמוסה במאכלים רבים, כך שלא נשאר הרבה כוח לאכול (ולהכין) את התוספות. אבל בגלל שאי אפשר לוותר עליהן, הנה כמה הצעות למנות טעימות, שלא יכבידו יותר מדי

ירקות אביב-פסח

מתכון של השף רפי כהן, באדיבות "אדום אדום"

 

המרכיבים:

1 ק"ג אפונה טריה

1 ק"ג פול ירוק קלוף פעמיים (ללא קליפה חיצונית ופנימית)

8 ראשי ארטישוק נקיים וחצויים לשניים

3 שורשי סלרי, קלופים וחתוכים לרבעים

8 גבעולי סלרי אמריקני חתוכים לגודל 4 ס"מ

3 כוסות בצל לבן קצוץ

2 ליטר מרק עוף צח (אפשר גם מאבקה)

1 כוס שמן זית

פלפל לבן גרוס

מלח

 

אופן ההכנה:
  1. מאדים את הבצל הלבן והסלרי האמריקני עם שמן הזית במשך 10 דקות, בסיר רחב על להבה בינונית.
  2. מוסיפים את ראשי הארטישוק ושורשי הסלרי, מלח ופלפל לבן, ומבשלים כ-20 דקות נוספות.
  3. יוצקים את ציר העוף ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את הפול והאפונה ל-10 דקות בישול נוספות.
  4. מעבירים לצלחות עם מחצית מכמות הנוזלים שבסיר ומזליפים מעל שמן זית טרי.

 

פירה בטטות עם פטריות

מתכון של יעל גרטי

 

המרכיבים (ל-4 מנות אישיות):

6 בטטות בינוניות-גדולות

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

30 גרם פטריות שיטאקה מיובשות

1 חב' פטריות פורטובלו

4 גבעולי בצל ירוק, חתוכים לחתיכות באורך 2 ס"מ

מעט שמן שומשום

2 כפות רוטב סויה

 

כלים: רינג בקוטר 8 ס"מ, בגובה 4-5 ס"מ (לא הכרחי)


(צילום: שלומי ברנטל)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  2. קולפים בטטות ופורסים לפרוסות בעובי 1-2 ס"מ. מניחים בתבנית תנור משומנת בשמן זית, מזליפים מעט שמן זית ומפזרים מלח ופלפל שחור גרוס גס. מערבבים ומכניסים לתנור לשעה עד שעה וחצי, עד שניתן לנעוץ מזלג בבטטות. מצננים.
  3. מעבירים את הבטטות למעבד מזון, מוסיפים 2-4 כפות שמנת לבישול, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומרסקים עד לקבלת מחית חלקה. טועמים ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך.
  4. משרים פטריות שיטאקה במים חמימים במשך 5-10 דקות. מוציאים, סוחטים היטב חותכים לרצועות דקיקות.
  5. חותכים את פטריות הפורטובלו לפרוסות בעובי חצי-1 ס"מ (לא שוטפים אותן, רק מנגבים בעדינות בעזרת מגבת נייר במידה וישנם לכלוכים). מחממים מעט שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב ומטגנים את הפורטובלו עד להשחמה קלה. מניחים במסננת בצד.
  6. מחממים מעט שמן שומשום במחבת גדולה או סיר רחב. מטגנים בצל ירוק במשך 2-3 דקות ומוסיפים שיטאקה. מטגנים במשך 2-3 דקות, מוסיפים רוטב סויה ומעט פלפל שחור גרוס גס ומניחים בצד.
  7. הרכבת המנה: מניחים רינג על גבי צלחת הגשה, ממלאים פירה בטטות עד לגובה 3 ס"מ. מיישרים ומהדקים היטב בעזרת כף. מניחים 2 כפות מתערובת הפטריות המוקפצות.

 

צימעס

המרכיבים:

5-6 גזרים גדולים, חתוכים לעיגולים דקים

8 שזיפים מיובשים מגולענים

1/2 כוס צימוקים

1 בצל יבש חתוך לטבעות דקיקות

מעט שמן לטיגון

מים

2 כפות סוכר חום

1 כף דבש

מלח

פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן ומזהיבים את הבצל.
  2. מוסיפים את הגזרים מלח, פלפל וסוכר, מערבבים היטב, מאדים כ–5 דקות.
  3. מוסיפים מים כדי כיסוי הגזרים, את הצימוקים ואת השזיפים ומבשלים בסיר לא מכוסה על להבה נמוכה עד שהגזרים מתרככים.
  4. מוסיפים את הדבש, טועמים וחמתקנים תיבול אם צריך.

  

ארטישוק ירושלמי ואפונה 

מתכון של פיליס גלזר

 

כדאי מאוד להשתמש בשמן חמניות-דלעת, כי זה סוד הטעם העשיר

 

המרכיבים:

8 ארטישוקים ירושלמיים גדולים

1 כוס אפונה קפואה מופשרת

3-2 כפות שמן חמניות-דלעת בכבישה קרה

2 כפות גרעיני חמנייה או גרעיני דלעת (לא הכרחי)

4 כפות כוסברה או פטרוזיליה קצוצה או 2 כפות עירית קצוצה


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים ומקרצפים היטב את הארטישוקים ומקלפים. חותכים לפרוסות גדולות ושמים בכלי זכוכית.
  2. מכסים בצלחת (ולא בניילון נצמד), מוסיפים כוס מים ומבשלים במיקרו 5-4 דקות (אם אין מיקרו, אפשר לאדות את חתיכות הארטישוקים מעל מים רותחים), עד שהחתיכות מוכנות ורכות. עוצרים ומערבבים ובודקים בזמן הבישול.
  3. מוסיפים את האפונה ומבשלים במיקרו עוד דקה. מוציאים ומערבבים עם השמן, החמניות (אם משתמשים) והכוסברה.

 

ירקות שורש בתנור עם עשבי תיבול

מתכון של יעל גרטי

 

שורש סלרי הוא ירק נפלא, טעים במיוחד כשהוא נאפה בתנור. יחד עם תפוחי אדמה, שורש פטרוזיליה, שומר ועשבי תיבול התוצאה היא פשוט נפלאה. אם מכינים מבעוד מועד מאחסנים בקופסת פלסטיק סגורה היטב במקרר ומחממים בתנור בחום נמוך-בינוני (140-150 מעלות) לפני ההגשה.

 

המרכיבים (ל- 4 מנות):

3 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך גס

4 שורש סלרי, קלוף וחתוך גס

4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים גס

3 שומר, שטופים וחתוכים גס

3 ענפי רוזמרין, שטופים

חופן גבעולי טימין, שטופים

3 ענפי מרווה, עלים בלבד, שטופים

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס (או פלפל ארבעה צבעים גרוס)


(צילום: אסף אמברם)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומשמנים תבנית תנור בשמן זית (או מרפדים בנייר אפייה).
  2. מניחים את כל הירקות בקערה גדולה מאוד ונוחה לערבוב. מוסיפים שמן זית, רוזמרין, מרווה וטימין ומערבבים היטב (בידיים או בעזרת שתי כפות) כך שהשמן ועשבי התיבול יגיעו לכל פינה. מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור.
  3. אופים במשך 30 דקות, מנמיכים את החום ל-170-180 מעלות ואופים עוד 45 דקות או עד ששורש הסלרי ותפוחי האדמה רכים דיים. מוציאים מן התנור. מגישים חם.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף אמברם
צילום: ירון ברנר
צילום: אסף אמברם
מומלצים