שתף קטע נבחר

בין ים לים: שביל אדמוניות החורש

מי שהתעורר בנעוריו מכווץ מצינת הבוקר בשק שינה, כשקרניים ראשונות של שמש זורחות על פארק גורן, לא יישכח את המסע מים לים בפסח לעולם. השאר מוזמנים לנסות. נחל כזיב, נחל עמוד, פריחת אדמונית החורש בהרי מירון. מהר, לפני שייגמר

אין בוגר תנועת נוער שנשאר אדיש כשמדובר במסע בחול המועד פסח מים לים. לא חייבים לעבור את כולו, אפשר להסתפק בקטע אחד או יותר של נחל כזיב או נחל עמוד, ובכל מקרה רצוי לא לפספס את אדמונית החורש בהרי מירון, שפורחת באפריל במשך שבועיים בלבד ורק באגן הניקוז העילי של נחל כזיב, בהר הלל שבגוש הרי מירון.

 

יוצאים למסע

איפה: מחוף בצת שלשפת הים התיכון, דרך נחל כזיב, שביל אדמונית החורש בהרי מירון ונחל עמוד, עד לחוף חוקוק שבכנרת.

 

תחילת המסלול: חוף בצת. דרך נוף באורך 3.5 ק"מ, שעוברת ברצועת החוף אכזיב-בצת. מדרומה, מישור החוף הצפוני, מצפונה, בוהק בלבן, ראש הנקרה. ממערב הים הכחול וממזרח, טובל בירוק, הגליל המערבי.

 

משך המסלול: תלוי בכם. המסע הקלאסי מים לים נמשך שלושה ימים אינטנסיביים של הליכה ונסיעה במקביל. אתם תוכלו לבחור: בחלקו המערבי נחל כזיב, יער חניתה, יער אדמית ופארק גורן, שם תוכלו גם לישון. חלקו המרכזי של המסלול ממשיך בנחל כזיב, לאזור בית ג'אן והרי מירון, וחלקו המזרחי מתחיל במירון ונשפך עם נחל עמוד לכנרת.

 

לפני שיוצאים: חשוב לתכנן את המסלול היטב, כולל סידורי לינה. המסלול הוא הצעה בלבד ובכל מקרה מומלץ להצטייד במפת סימון שבילים הגליל העליון (2).

 

חומה ומגדל ביער חניתה

יער חניתה הוא יער קטן, מוקף נופים עוצרי נשימה ועמוס שבילי טיול, מסלולי ג'יפים, היסטוריה, גיאולוגיה ומקבצי נדיר של מיני צמחים סחלביים מהיוקרתיים והמפוארים שבפרחי ארצנו. מצומת בצת פונים מזרחה, לכיוון שלומי, על כביש 899. כשני קילומטר אחרי שלומי פונים לכיוון חניתה. ביער הקימה קק"ל חומה ומגדל, המשחזרים את סיפור הקמת היישוב, ב-21 במרץ 1938, לפני 71 שנה. לצדם, שולחנות פיקניק ומתקני משחק לילדים.

 

יער חניתה נמצא במורדות רכס סולם צור של הרי הגליל המערבי. ביער מגוון עצים מחטניים לצד עצי חורש ובוסתן. למרות שטחו הקטן, יער חניתה מגוון מאוד, עם חורש טבעי בצל האורנים. לאורך השנה פורחים כאן מגוון צמחים ופרחים. מלבדם אפשר לראות פה ושם שפני סלע ואם מרימים את העיניים גם בזים. מסלול ההליכה הוא טבעתי, שמתחיל בחניון חומה ומגדל, מקשר בין שני מסלולי הטיול ביער: שביל נחל נמר (הצניר) במזרח ושביל נחל באר במערב.


חניון חומה ומגדל (ארכיון צילומי קק"ל)

 

נופי פרא ביער אדמית

מיער חניתה ממשיכים ליער אדמית ומערת קשת. חוזרים לכביש 899 ולפני מושב יערה פונים צפונה לכביש המתפתל לקיבוץ אדמית (8993). הכניסה לפארק מעט לפני הכניסה לקיבוץ אדמית. מרמת אדמית נשקפים הנופים ההרריים של הגליל המערבי ומפרץ חיפה. מלבד חניונים, קק"ל הכשירה ביער מסלולי טיול ותצפית על נופי הפרא של מצוקי נחל בצת ונחת נמר.

 

במדרונות חורבת אדמית שוחזרה מערכת חקלאות מסורתית הכוללת טראסות, בוסתנים, משוכות צבר וחלקת צמחי תבלין. ביער עצים מחטניים, בהם עצי ארז אטלנט, ארז הלבנון וארז הימלאי. לצדם עצי עצי אלון מצוי, אלה ארצישראלית, עצי חרוב שהועתקו לכאן, עצי בוסתן וחורש ים-תיכוני.

 

דרך הנוף הראשית מקיפה את חורבת אדמית ממזרח, ממנה יוצאים שני שבילים: שביל ערוגות הבושם ושביל הטרסות הקצר, המוביל למערת קשת (אדום). מתקרת המערה שקרסה, נותרה רצועת סלע תלויה באוויר.

 

מחניון מערת הקשת אפשר להמשיך מערבה, לתצפית שצמודה לחניון ובהמשך צפונה, לשביל שחוצה את הפארק, מתפתל בין עצי הבוסתן ומגיע ל"ערוגות הבושם", בהן מאקלמים מינים שונים של צמחי תבלין. מקנחים ב"חניונוף", לתצפית מרהיבה על הרי הגליל, מהר מירון ממזרח ועד חוף הים במערב.

 


מערת קשת (צילום: אבי הירשפלד)

 

חניית לילה בפארק גורן

בלב סבך החורש של הגליל המערבי, בין נחל בצת בצפון לערוצו הקניוני של נחל כזיב בדרום, משתרע פארק גורן. חוזרים לכביש 899 ואחרי סימן ק"מ 11 חולפים על פני קיבוץ אילון ומגיעים לחניון הזיתים בפארק. זהו יער של עצי חורש, שהשכיח שבהם הוא אלון המצוי, אלון התולע, אלה ארצישראלית, עוזרר קוצני, חרוב מצוי, בר זית בינוני ושיחי חורש נפוצים כמו קידה שעירה, סירה קוצנית, אשחר ארצישראלי, אחירותם החורש, אלת המסטיק ועוד.

 

במקום חניונים רבים ושבילי הליכה. מהפארק יוצאים שבילי טיול היורדים אל שמורת נחל כזיב ומובילים לעין טמיר ולמבצר המונפור. דרך הנוף של הפארק (אדום), שאורכה כשמונה ק"מ, מתחילה בכניסה לפארק וחוצה אותו מצפון לדרום, דרך שביל הבולענים, מצוקי נחל כזיב, עד חניון המצפור. בחניון שירותים, שולחנות פיקניק, ברזי מים, חניון ללינת לילה ותיאטרון פתוח (לתיאום לינות קבוצתיות: משרדי קק"ל גליל מערבי 04-9950118/102).

 

מצפור המונפור מנפק תצפית עוצרת נשימה על המדרונות התלולים של נחל כזיב האיתן, הארוך שבנחלי הגליל (41 ק"מ, מהר מירון עד הים התיכון מצפון לאכזיב) ועל המבצר הצלבני שנבנה במאה ה-12 על ידי המסדר הטבטוני הגרמני. מהמצפה אפשר לרדת לכיוון הנחל בשביל האדום. הירידה לא קלה ואורכת כ-40 דקות, עד עין מצור ושרידי החווה הצלבנית בערוץ נחל כזיב. מכאן זורם הנחל דרך נווה זיו, מצפה הילה, מעיליא, אבירים וחורפיש, עד הרי מירון, התחנה הבאה במסע.


מבצר מונפור (צילום: שרה גולד)

 

שביל אדמוניות החורש בהרי מירון

ביום בהיר אפשר לראות מהרי מירון את הכינרת, דרום הגולן והרי הגלעד ממזרח, את הכרמל והים התיכון ממערב ואת הרי השומרון והגלבוע מדרום. גוש הרי מירון, בין צפת במזרח, פקיעין במערב, בית-הכרם בדרום והגבולה הצפוני, הוא מהגבוהים והגשומים בארץ וזו הסיבה שבאזור זה מגוון צמחים האופייני רק לו. כמו אדמונית החורש, שפורח רק כשבועיים במרוצת אפריל במדרון הצפוני של הר הלל (הר האנטנות), סמוך לכפר הדרוזי, בית-ג'אן. והוא יפה כל כך, שכדאי לרוץ מהר לפני שייגמר.

 

אורכו של שביל אדמוניות החורש כ-300 מטרים בלבד. מדובר בצמח נדיר ממשפחת האדמוניתיים, שגדל בישראל רק באגן הניקוז העילי של נחל כזיב, בגוש הרי מירון, ומצוי בסכנת הכחדה. לאדמונית החורש פקעות שורש מעובות ומעוקלות עד לעומק של מטר, צבעו אדום-סגול, עלי הכותרת שלו קעורים, גובהו כ-40 ס"מ והוא מגיע עד קוטר של 10 ס"מ. במרכזו גוש אבקנים צהוב. מלבדו אפשר למצוא כאן גם את סחלבן החורש, סחלב אנטולי, דרדר כחול, סיפן התבואה, לוטם מרוני, חיננית רב-שנתית, נורית הלב, תלתן זוחל ועוד.


צמח נדיר. אדמונית החורש (צילום: צביקה אבני)

 

הר הלל קרוי על שם הלל הזקן, שעל פי המסורת קבור לרגלי הר מירון. אפשר להגיע לכאן מכביש 89, מאזור מעלות וצומת חוסן, דרך כביש 864. עוברים את פקיעין ופונים שמאלה לבית ג'אן. משתרכים בתוך בית ג'אן על פי השילוט בכפר עד לירידה למקורות נחל כזיב. אפשר גם להיעזר במקומיים.

 

המסלול המעגלי הקצר מתחיל בנביעה ומסתיים אחרי כשעתיים וארבעה ק"מ, כולל טיפוס להר הלל (שחור) והליכה בשביל האדמוניות. המסלול הארוך יותר בנוי למיטיבי לכת ואורכו תשעה ק"מ והוא ממשיך משביל האדמוניות לעבר נחל כזיב, עין הזקן ולאחר מכן למפגש עם חוזרר החורש, עץ ממשפחת הוורדנים שצומח רק כאן ופורח בעונה זו בלבן. אחרי כשלושה ק"מ נוספים מגיעים לבריכה עגולה ולמעיין ובהמשך לעין ג'ורון ולבית ג'אן.

 

עם נחל עמוד עד הכנרת

מהרי מירון מתפתל נחל עמוד עד הכנרת. נכנסים לנחל עמוד מצומת מירון (כביש 89) לכיוון מושב כפר שמאי (כביש 866). כקילומטר וחצי לפני כפר שמאי פונים מזרחה לנחל עמוד. הכניסה בתשלום. המסלול המסומן בכחול מתחיל מתחנת המשטרה הבריטית בעין א-טינה, עין יקים, בוסתנים, חקלאות קדומה, בית מלאכה לעיבוד צמר, בריכות מים וריכוזים גדולים של קיסוס החורש, הדס, חורש ים-תיכוני סבוך, צמחיית בתה, כליל החורש, ער אציל, עצי דולב מזרחי ענקיים, תאנה, רימון וזית.


נחל עמוד (צילום: גלית קוסובסקי)

 

אפשר לעלות מצדו השני של הנחל חזרה לכניסה, או להמשיך בנחל עמוד, דרך העמוד המפורסם לא רחוק מחוקוק, עד הכנרת. אורך מסלול ההליכה, שימו לב, כ-15 ק"מ ומדובר ביום הליכה לא קל, אז קחו בחשבון.

 

איך מגיעים: לתחילת המסלול, בחוף בצת, נוסעים בכביש החוף (2) צפונה, עוברים את נהריה ופונים שמאלה קצת לפני צומת בצת, מערבה לכיוון הים, עד הכניסה לקיבוץ גשר הזיו. בהמשך, עולים על כביש כביש 899 (כביש הצפון).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר שביט
פריחה בשמורת הר מירון
צילום: עומר שביט
אדמונית החורש
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים