שתף קטע נבחר

תחקירי צה"ל: היו טעויות; השימוש בזרחן - חוקי

סגן הרמטכ"ל הציג כמה מהתחקירים המבצעיים מ"עופרת יצוקה". צה"ל הפסיק את השימוש בזרחן בשל הביקורת, למרות שהיה חוקי. בין המקרים החמורים שעלו בתחקירים: 21 בני משפחה שנהרגו בשל טעות מודיעין ואזרחים רבים שנהרגו כי שהו בבית בכיר חמאס. האלוף הראל: "לא מצאנו מקרה אחד שבו חייל ישראלי ירה במכוון באזרח"

התחקירים הפנימיים העלו כמה מקרים של הרג חפים מפשע - והיעדר מקרים של ירי מכוון לאזרחים. צה"ל הציג היום (ד') חלק מהתחקירים שכבר הסתיימו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. בצבא מודים כי לצד ההישגים המבצעיים נרשמו גם ארועים שהוגדרו על ידו כ"תקלות" ובהם נהרגו גם אזרחים פלסטינים. האירוע החמור ביותר הוא זה שבו נהרגו 21 בני משפחת אל–דאייה, במה שנבע - כך על פי הסברי הצבא - מ"תקלה מבצעית".

 

סגן הרמטכ"ל, האלוף דן הראל, טען כי היקף האירועים מסוג זה הוא קטן באופן יחסי. "מקרים אלה תוחקרו באומץ ואנו לומדים מהם את הלקחים". עם זאת, האשים הראל את חמאס באחריות לתוצאות,

לפחות חלקית: "חלק מהטעויות נבעו מהאופן שבו החמאס פועל, לפיו הוא שם את האזרחים בחזית. בכל התחקירים עד כה לא מצאנו ולו מקרה אחד שבו חייל ישראלי שם את הכוונת וירה במכוון באזרח פלסטיני. אם יימצא אירוע שכזה - נטפל בו במלוא החומרה".

 

אחת הסוגיות שנבחנו בתחקירים היתה השימוש שעשה הצבא בפגזי זרחן. בצה"ל אמרו כי פצצות הזרחן שנורו באמצעות מרגמות ועל ידי חיל הים מותרות לשימוש על פי החוק הבינלאומי במגבלות מסוימות. על פי ממצאי התחקיר, השימוש נעשה בהתאם למגבלות אלה. על אף זאת ובעקבות הביקורת שהושמעה - הוחלט בצה"ל בשבעה בינואר לעצור את השימוש בפגזים אלה. לאחר ההנחיה נרשמו מספר מקרים בודדים שבהם נמשך הירי, משום שההנחיה לא הגיעה לכל החיילים. בצה"ל ציינו כי גם במקרים שבהם נמשך הירי - הדבר נעשה בהתאם למגבלות ולחוק הבינלאומי.

 

במקביל לכך עשה צה"ל שימוש בפצצות עשן המכילות מרכיבי זרחן בעיקר לצורך מיסוך. בצבא הסבירו כי אלה אינן מהוות סכנה ממשית לבני אדם והן הכרחיות לשימוש מבצעי. בצבא אמרו כי השימוש בהן יימשך גם בעתיד.

 

בצבא הסבירו היום כי התחקירים במלואים יסתיימו בצה"ל בעוד כחודשיים, כאשר כל היחידות שלקחו חלק בפעילות ישלימו את בדיקת פעילותן.

 

במקביל לכך, סיימו באחרונה חמישה צוותים שמינה הרמטכ"ל לתחקר מספר אירועים נקודתיים שעלו בעקבות טענות של ארגונים בינלאומיים והן בקרב הצד הפלסטיני. תחקירים אלה בוצעו בידי קצינים בדרגת אלוף משנה, שלא לקחו חלק בלחימה ולרשותם עמד כל המידע המודיעיני הרלוונטי. בנוסף הם תחקרו עשרות מפקדים ברמות השונות, על מנת לקבל את תמונת המצב המלאה.

 

המטרה הוזהרה - אבל הותקף בית אחר

אחד האירועים החמורים שנבדקו היתה תקיפה של צה"ל שבה נהרגו 21 בני משפחה אחת בשכונת זייתון שבמזרח עזה, בשישי בינואר. צה"ל התכוון לתקוף מחסן אמצעי לחימה שנמצא בבית הסמוך לבית משפחת אל–דאייה, אך בתחקיר התברר

כי כתוצאה משגיאה שנבעה בחומר המודיעיני - קיבל חיל האוויר נקודת ציון שגויה, שהצביעה על בית אחר. אל היעד האמיתי אף נערכה שיחת טלפון לצורך אזהרת היושבים כי המקום עתיד להיות מותקף.  

 

בצה"ל טוענים כי האירוע נבע מטעות מקצועית שעלולה להתרחש במצב של לחימה אינטנסיבית ונרחבת בסביבה צפופה. התחקיר הזה, כמו גם כמה אחרים, יועבר לעיונו של הפרקליט הצבאי הראשי על מנת לבחון את דרכי הטיפול, אך קצין בכיר הבהיר כי לא מדובר בדבר שנעשה בכוונה תחילה ולכן אינו סבור כי יש להעמיד בנושא זה איש לדין פלילי.

  

צה"ל: 40 הרוגים? כנראה 17

אירועים נוספים שנחקרו בידי צוותי הבדיקה עניינם הטענות לירי ופגיעה במתקנים של האו"ם וארגונים בינלאומיים. את התחקיר בנושא זה ביצע אלוף משנה איציק תורג'מן, שכלל גם את הטענות בדבר הפגיעה בבית הספר פאחורה של אונר"א בג'בליה. שעות לאחר התרחשותו טענו הפלסטינים כי במקום נמנו למעלה מ-40 הרוגים. בתחקיר צה"ל עלה כי נעשה ירי לעבר חולייה שירתה פצצות מרגמה, ובו נהרגו בין 12 ל-17 בני אדם. חמישה מהם, כך טוען הצבא, היו בוודאות חברי החולייה היורה. צה"ל טוען כי לא היתה כל פגיעה בתוך מבנה בית הספר.

 

הצבא מודה: פגענו במתקנים של האו"ם

התחקיר בדק גם את הפגיעות במחסן התרופות של ארגון הצלב האדום בתל אל–הווא והפגיעה במתחם מטה אונר"א. נבחנו שני אירועים שהתרחשו ב-15 בינואר. בשני האירועים, כך אמרו בצה"ל, בוצע ירי לאחר שמהאזור נורתה אש לעבר הכוחות שפעלו בגזרה. עוד נטען בתחקיר כי לא מדובר בירי ישיר לעבר מתקנים אלה ובשניהם פרצה שריפה כתוצאה מהאש שירה צה"ל.

  

בצה"ל מציינים כי בסך הכול מספר מועט של מתקני או"ם נפגע במהלך הלחימה. במקרה אחד בלבד נמצא חייל שפגע ברכב או"ם בניגוד להוראות פתיחה באש - וניתנה הוראה להעמידו לדין משמעתי.

  

"הנייה התחבא בבית החולים"

תחקיר אחר נעשה בידי אלוף משנה ארז כץ, שבדק אירועי ירי לעבר מתקנים, מבנים, כלי רכב וצוותים רפואיים. במהלך התחקיר אומת באופן סופי כי ראש ממשלת החמאס איסמעאיל הנייה קבע את מטה ההנהגה שלו באחת המחלקות בבית חולים "שיפא" בעזה ומפקדים בכירים אחרים של הארגון קבעו את מושבם במחלקה אחרת. במבנה המרכזי של בית החולים בקומת הקרקע היה אגף סגור אשר שימש את פעילי החמאס בלבד ונמנעה כניסת אזרחים למקום. עוד עלה בתחקיר הצבאי כי מתוך שבעה הרוגים פלסטינים שנמנו עם הצוותים הרפואיים - חמישה מהם היו פעילי חמאס. השניים האחרים היו ככל הנראה אזרחים.

 

חיסול ריאן: "לא ידענו שבני המשפחה בבית"

ארוע חריג נוסף, שתוחקר בידי אלוף משנה תמיר ידעי, היה זה שבו חוסל בכיר חמאס, נזאר ריאן בארבעה בינואר. חיל האוויר קיבל משימה לתקוף ארבעה מחסנים של אמצעי לחימה ששכנו בתוך בתים. בשלב זה לא ידעו בצה"ל כי ריאן ובני משפחתו נמצאים באחד הבתים. הצבא התקשר לכל ארבעת הבתים על מנת להזהיר את יושביהם ולקרוא להם לצאת. חיל האוויר אף ירה בסמוך לבתים, לצורך הבהרת כוונותיו. בתקיפה נהרגו לבסוף 16 אזרחים, בהם גם ריאן. בצה"ל הדגישו עם תום התחקירים כי לא ידעו שבני המשפחה נמצאים בתוך הבית.

 

תקרית "משאית הגז": 4 אזרחים נהרגו

תחקיר נוסף בדק את תקיפת המשאית ב-29 בדצמבר 2008. המשאית הותקפה לאחר שהצטברו נתונים לפיהם היא מובילה רקטות. בדיעבד התברר כי המשאית הובילה בלוני חמצן. בצבא טענו לאחר התחקיר

כי התנהגות המשאית היתה חשודה - וכך גם קרבתה לאזור שממנו פעלו אנשי חמאס. לאחר התקיפה התברר כי מתוך שמונת ההרוגים ארבעה אכן היו פעילי חמאס וארבעת הנותרים - אזרחים.

  

סגן הרמטכ"ל, האלוף הראל, אמר כי מתוך 1,167 ההרוגים הפלסטינים במבצע יודעים במערכת הביטחון להצביע על 709 שהנם מחבלים מהחמאס והג'יהאד האסלאמי. 295 מההרוגים הם אזרחים ואילו 162 גברים נוספים שנהרגו - לא ניתן לקבוע בוודאות האם השתייכו לארגוני הטרור או לא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפה בעזה בזמן המבצע
צילום: רויטרס
מומלצים